Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Palkankorotusten on parannettava ostovoimaa, matalapalkka-aloille tarvitaan lisäkorotuksia

Jaa

Ammattiliitto JHL tavoittelee tulevalla neuvottelukierroksella selkeitä palkankorotuksia. Korotukset pitää maksaa pääosin yleiskorotuksina kaikille työntekijöille. Matalapalkkaisille aloille tarvitaan kohdennettuja korotuksia, jotta perusteettomia palkkaeroja saadaan tasattua.

Ensi talven neuvottelukierroksella ammattiliitto JHL ei jää kyttäämään muiden alojen korotuksia, vaan hakee neuvotteluissa parannuksia jäsentensä tulotasoon. Jokainen ammattilainen ansaitsee palkan, joka riittää elämiseen, JHL:n julkisten sopimusalojen neuvottelujohtaja Kristian Karrasch korostaa.

– Työnantajat huutavat kuorossa, että ammattitaitoisista työntekijöistä on ankara pula eri aloilla. Voin antaa ilmaisen vinkin: kun palkkaus ja työolot ovat kunnossa, on hyviä työntekijöitä paljon helpompi löytää.

Korotuksista valtaosa tulee maksaa yleiskorotuksina kaikille sopimuksen piirissä oleville työntekijöille. Perusteettomia palkkaeroja voidaan parhaiten vähentää, kun osa korotuksista maksetaan prosenttimääräisinä ja osa euromääräisinä. Kyseessä on silloin sekalinjainen ratkaisu.

Palkkojen lisäksi JHL hakee selviä parannuksia työaikoihin. Työntekijät voivat paremmin, poissaolot vähenevät ja yritysten tulos paranee, kun työajat joustavat elämäntilanteen mukaan. Työntekijöiden pitää päästä osallistumaan työvuorojen suunnitteluun.

– Monilla sopimusaloilla hyvinvointia ja työn tuottavuutta pystyttään lisäämään paljon, kun työhön sidonnaisuusaikoihin sekä työvuorojen terveellisyyteen ja turvallisuuteen kiinnitetään huomiota, JHL:n yksityisten sopimusalojen neuvottelujohtaja Mari Keturi selventää.

Tulevalla neuvottelukierroksella ammattiliito JHL kiinnittää entistä enemmän huomiota paikalliseen sopimiseen.

– Haluamme lisätä paikallista sopimista monista asioista. Jäsenkyselymme viesti oli selvä, paikalliset sopimukset neuvottelee aina luottamusmies tai JHL:n jäsenyhdistys, ei yksittäinen jäsen. Valtakunnallinen työehtosopimus puolestaan sanelee minimiehdot, joista ei jousteta paikallisesti, Kristian Karrasch selventää.

JHL:n hallitus hyväksyi ammattiliiton yleiset neuvottelutavoitteet lokakuussa. Neuvottelut JHL:n suurimmilla sopimusaloilla painottuvat vuoden 2022 kevättalveen.

Lisätiedot:

Neuvottelujohtaja Kristian Karrasch, julkiset sopimusalat 040 728 9046
Neuvottelujohtaja Mari Keturi, yksityiset sopimusalat 050 461 9315

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Vankilavirkailijain liitto kysyy: Mihin hävisi Rikosseuraamuslaitoksen 30 miljoonaa euroa?3.12.2021 07:30:00 EET | Tiedote

Vankilaturvallisuus on vaarantunut monin tavoin ja henkilöstö on vaarassa päivittäin. Vankilavirkailijain Liitto VVL vaatii välittömiä toimia turvallisuuden puolesta ja riittävää rahoitusta. Rikosseuraamuslaitos on käyttänyt kymmenen vuoden aikana yli 30 miljoonaa euroa ylimääräistä asiakastietojärjestelmään eikä järjestelmä ole edelleenkään käytössä.

JHL: Satakunnan pelastuslaitoksen on lisättävä henkilöstön määrää välittömästi lain edellyttämälle tasolle29.11.2021 09:27:17 EET | Tiedote

Satakunnan pelastuslaitoksessa on huomattava alimiehitys. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut korjausmääräyksen toimintavalmiudessa havaitun epäkohdan korjaamiseksi. Henkilöstö on jo aiemmin nostanut asiaa esille. JHL vaatii asian ottamista vakavasti ja lisäämään henkilöstön määrää välittömästi pelastuslain edellyttämälle tasolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme