Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Rauman Karin Kampuksen tukipalveluiden yksityistäminen tulee kalliiksi

Jaa
Ammattiliitto JHL vaatii, että Rauman kaupunki pitää Karin Kampuksen ruoka- ja puhtauspalvelut omana tuotantona. Liiton mielestä kaupunginvaltuutettujen pitäisi olla yksityistämättä palveluja.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa, että Rauman kaupungin tulisi pitää Karin Kampuksen ruoka- ja puhtauspalvelut omana tuotantona. Asia on Rauman valtuuston käsittelyssä maanantai-iltana 30.1.

- Esimerkiksi kouluruokailu on lakisääteinen palvelu, jossa pitää noudattaa erityisruokavalioita ja ravintosuosituksia. Suomi on Ukrainan sodan kyljessä. Nyt on pidettävä huoli siitä, että siivous- ja ruokapalvelut pidetään omana toimintana. Kaupungeilla on iso vastuu huoltovarmuudesta ja yhteiskunnan toimivuudesta. Koronan aikana siivous- ja ruokapalvelut kirjattiin valtioneuvoston toimesta yhteiskunnan kriittisiksi toiminnoiksi.

- Pidän käsittämättömänä, että Rauman kaupunki lähtee yksityistämisen tielle koululaisten hyvinvoinnin kustannuksella. Oma ruokatuotanto on tärkeää kriiseissä ja siten huoltovarmuuden näkökulmasta. Kuntien oma tuotanto mahdollisti sen, että Suomi selviytyi koronasta hyvin. Yksityinen tuottaja sulki toimintojansa, koska voittoa ei syntynyt. Yksityinen tekee voittoa, joten energian ja raaka-aineiden hinnan päälle tulee vielä voittomarginaali. Julkinen ei voittoa tavoittele, vaan tärkeintä on suojella yhteiskuntaa ja kansalaisten hyvinvointia.

Niemi-Laine muistuttaa, että Rauman kaupunki on panostanut siivoukseen jo useana vuonna kouluttamalla omat laitoshuoltajat tehtäviinsä.

- Uimahallin siivous on korkean hygieniantason siivousta, johon uimahallin laitoshuoltajat ovat kouluttautuneet. Nyt on jo suljettu joitain uimahalleja, koska hygienian pettäminen on ollut ihmisille turvallisuusriski terveyden vuoksi. Uimahallien merkitys on suuri laajalle kansalaisryhmälle, koska he pitävät omasta terveydestään huolta liikkumalla.

Niemi-Laine pitää erikoisina kaupungin esittelemiä laskelmia, joiden mukaan oma palvelutuotanto olisi merkittävästi yksityistä kalliimpaa.

- JHL vaatii selvitystä siitä, mistä tuo yksityisen halpuus johtuu.Ilmeisesti työntekijöiden palkkoja ja sosiaalikustannuksia pienennetään, kuten jokaisessa yksityistämistapauksessa on tehty. Työntekijöiden kukkaroille ei pidä mennä.

- JHL vaatii, että Rauman kaupunginvaltuutetut eivät yksityistä palveluja.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme