Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Sote-alan henkilöstöpulaan tarvitaan hoitajien rinnalle muita ammattilaisia

Jaa
Ammattiliitto JHL vaatii pitkäjänteisiä toimia sote-alan henkilöstöpulan ratkaisemiseksi. Osapuolten pitää tunnistaa koko moniammatillinen palveluketju.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöpula on aidosti vakava ongelma Suomessa. Hän vaatii, että seuraava hallitus jatkaa toimia sote-alan ongelman ratkaisemiseksi yhteistyössä työntekijä- ja työnantajajärjestöjen kanssa.

Niemi-Laine muistuttaa, että ongelman ratkaisuissa tulee nähdä koko moniammatillinen palveluketju.

– Hoitajien työtä ja jaksamista tukemaan tarvitaan rinnalle eri ammattilaisia, jotka pitävät esim. vanhuksien toimintakyvystä huolen, siivoavat, laittavat ruokaa ja kylvettävät. Nämä ammattilaiset antavat hoitajille tilaa keskittyä omaan työhönsä ja kehittyä siinä.

Yhtenä tärkeänä ryhmänä Niemi-Laine näkee hoiva-avustajat.

– Hoiva-avustajien koulutus, koulutuksen määrät ja pääsy työmarkkinoille tulee varmistaa ja vakiinnuttaa.

Niemi-Laine kiinnittää huomiota sosiaali- ja terveydenhuollon veto- ja pitovoimaan. Sitä lisätään, kun saadaan oikeanlainen työnjako eri ammattilaisten kesken.

– Sitä tulee lisätä mm. panostamalla palkkaukseen, työoloihin, työhyvinvointiin ja johtamiseen. Työpaikoilla kehittämistoimenpiteitä tulee tehdä yhteistyössä työntekijöiden kanssa.

Niemi-Laine on huolestunut alan maineesta.

– Sote-alojen ryvettynyttä mainetta ja mielikuvaa tulee parantaa, jotta alalle saadaan tekijöitä. Hyvistä työoloista ja laadukkaista tehtävänkuvista pitää tehdä houkutteleva valttikortti.

– Lisäksi maahanmuuttajataustaisten ihmisten rekrytointia alalle tulee kehittää. Tähän kuuluvat Suomessa jo asuvien työllistäminen ja työperäisen maahanmuuton lisääminen.

Ammattiliitto JHL edustaa sosiaali- ja terveydenhuollon eri henkilöstöryhmiä kuten sairaanhoitajia, lähihoitajia, sosionomeja, kodinhoitajia, hoiva-avustajia sekä tukipalvelutyöntekijöitä kuten välinehuoltajia, ruokapalvelutyöntekijöitä ja laitoshuoltajia. Liiton jäseniä työskentelee julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Fackförbundet JHL: Vårdarbristen hotar Finland – byråkratin kring den arbetskraftsorienterade invandringen måste lättas27.3.2023 16:00:00 EEST | Tiedote

Fackförbundet JHL anser att arbetskraftsorienterad invandring behövs för att underlätta den vårdarbrist som hotar Finland. Därför kräver JHL att byråkratin kring arbetskraftsorienterad invandring förenklas och samtidigt ska ett särskilt arbetslivspass tas i användning för att underlätta integreringen och minska riskerna för missbruk av arbetskraft.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme