Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Sotehenkilöstö tarvitsee täydennyskoulutusreformin

Jaa
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ehdottaa sotehenkilöstölle uudenlaista joustavaa täydennyskoulutusta. Tärkeintä on, että kaikki työntekijät saisivat tasapuolisesti koulutusta ja että koulutus ajoittuisi pääosin työajalle.

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mielestä sotehenkilöstön täydennyskoulutusta pitää uudistaa, jotta alan pitovoima vahvistuisi ja jotta ihmisten siirtyminen tehtävistä toiseen helpottuisi. Tärkeä on lisätä samalla eri ammattiryhmien koulutustasa-arvoa.

– Kun puhutaan sote-alan pitovoimasta, olisi huomioitava työntekijöiden mahdollisuudet laajentaa osaamistaan eli olisi huolehdittava, että kaikki työntekijät saavat tasapuolisesti koulutusta ja että heille mahdollistettaisiin kouluttautuminen työajalla. Tällä hetkellä saman työnantajan palveluksessa olevat eri ammattiryhmät saavat koulutusta hyvin eri tavoin. 

Niemi-Laine toteaa, että sairaanhoitajien täydennyskoulutusta tulisi kehittää siten, että liikkuminen eri sairaanhoidon tehtävissä onnistuisi entistä jouhevammin. Tätä tarkoitusta varten muutama ammattikorkeakoulu voisi ottaa vastuuta sairaanhoitajien täydennyskoulutuksesta ja sen kehittämisestä vastaamaan työelämän tarpeita.

Ammatillisen koulutuksen reformi tuli voimaan 2018 ja siinä lisättiin ammatillisen koulutuksen modulaarisuutta sekä osaamisperusteisuutta. Vastaavaa uudistustyötä ja ajattelutavan muutosta tarvittaisiin koko aikuiskoulutuksen kentälle.

– Sote-alalla osaamisen kasvattamista tulisi tarkastella oman ammatin sisällä, jos sote-alan pitovoimaa halutaan vahvistaa. Tässä avuksi olisi, jos sote-alalle luotaisiin aitoa modulaarisuutta ja pieniä osaamiskokonaisuuksia eri osaamissisällöistä. Tasolta toiselle etenevää koulutusta ei pidä unohtaa, vaan olisi hyvä tarkastella mahdollisuuksia vahvistaa urasiirtymiä esim. lähihoitajasta sairaanhoitajaksi. 

– Kun puhutaan modulaarisuudesta, olisi kyettävä luomaan aidot moduulit ja toteuttajat niille niin ammatillisessa koulutuksessa kuin korkeakouluissa. Valtiontalouden tarkastusvirasto patisteli ammatillisen koulutuksen reformia koskeneessa tarkastusraportissaan kehittämään kannusteita pienille työelämälähtöisille osaamiskokonaisuuksille.

Niemi-Laineen mukaan tällä hetkellä koulutusjärjestelmä on aivan liian jäykkä, kun saman sektorin sisällä ammatista toiseen siirtyminen vaatii yleensä opintojen aloittamisen aivan nollasta.

– Työelämän tarpeisiin vastaaminen ei ole riittävän joustavaa ja ketterää.

 

Lisätietoja:

Koulutuspoliittinen asiantuntija Marjut Manka, 050 436 3273

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye