Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Strejkvarsel för järnvägsbranschen

Dela
Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL har utfärdat strejkvarsel för järnvägsbranschen. Strejken börjar den 6 mars och omfattar alla funktioner som omfattas av järnvägsbranschens kollektivavtal.

Fackförbundet JHL:s förhandlingschef Teppo Järnstedt är besviken på de resultatlösa järnvägsbranschens förhandlingarna.

- Vi har i tre månader förhandlat om lönehöjningarnas nivå och struktur samt textändringar - utan resultat. Branschvisa avtalsförhandlingar verkar vara totalt omöjliga med arbetsgivarens förfaringssätt. Det verkar som om förhandlingarna förs under ledning av arbetsgivarparten EK och alla borde böja sig för dem.

Det känns totalt ofattbart att alla bara borde acceptera den kostnadsnivå som två förhandlingsparter kommit överens om och innan dess är det omöjligt att sluta ett avtal. Den här modellen som arbetsgivarsidan ensidigt har skapat försämrar arbetsmarknadens funktion och avtalskulturen.

Förhoppningsvis kan man ändå förhandlingsvägen nå en lösning som bägge parter kan godkänna.

– Arbetstagarnas köpkraft måste tryggas med tillräckliga lönehöjningar, eftersom inflationen har höjt priserna märkbart. Fackförbundet ser till att lönen man får för arbetet räcker till för att leva på. Nu står det klart att vi befinner oss i en situation där vi måste varsla om strejk, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Strejken gäller alla funktioner och företag i Finland där man tillämpar järnvägsbranschens kollektivavtal. Strejken börjar måndagen den 6 mars 2023 klockan 00.01 och slutar fredagen den 10 mars klockan 23.59.

Strejken gäller alla arbetsskift som inleds inom denna tid. Strejken gäller inte sådana arbetsuppgifter där ett avbrott i arbetet skulle medföra fara för människors liv, hälsa eller egendom.

Nyckelord

Kontakter

Håkan EkströmFackförbundet JHL:s branschchef

Tel:040 828 2865

Länkar

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s cirka 165 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum