Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL vaatii: Maakuntiin siirtyvän henkilöstön palkat ja työehdot pitää harmonisoida

Jaa

Hallituksen on huolehdittava siitä, että maakuntiin siirtyvän työvoiman palkat harmonisoidaan, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii. JHL:n jäseniä maakuntiin siirtyy lähes 25 000.

Iso joukko julkisen sektorin ammattilaisia saa parin vuoden kuluessa uuden työnantajan, jos sote- ja maakuntauudistus myllää julkiset palvelut kokonaan uusiksi. Kunnista, kuntayhtymistä ja valtiolta siirtyy noin 220 000 henkeä maakuntiin. JHL:n jäseniä maakuntiin siirtyy lähes 25 000.

Muutoksen yhteydessä on pidettävä huolta siitä, että työntekijöillä on tasa-arvoiset ja oikeudenmukaiset palkat ja työehdot.

– Samasta työstä kuuluu maksaa sama palkka. Maakuntiin siirtyvän työvoiman palkat on harmonisoitava ja se pitää tehdä nopeasti uudistuksen jälkeen. Lakiin on kirjattava, että palkat harmonisoidaan ylätasoon, ja valtion on korvattava harmonisoinnin kustannukset maakunnille täysimääräisenä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vaatii.

Maakuntiin ja yksityisille siirtyvälle henkilöstölle on myös saatava palvelussuhdeturva, joka ulottuu vuoteen 2025 asti. Se luo turvallisuutta työelämään ja antaa henkilöstölle aikaa valmistautua mahdollisiin muutoksiin.

Jotta maakuntien rahoitus voidaan turvata, on maakunnille saatava verotusoikeus. Euroopassa on useita alueellisen verotuksen malleja ja Suomeenkin varmasti saadaan luotua toimiva veromalli.

Rahoituskysymyksellä alkaa olla kiire. Maakuntien on tarkoitus ottaa vastuu palveluiden järjestämisestä vuoden 2020 alussa. Talousarviot pitää saada valmiiksi jo vuoden 2019 syksyllä. Nyt suunnitellulla rahoituksella maakuntien talous jäisi pahasti pakkaselle: vuodesta 2020 alkaen maakuntien rahoitusvaje olisi arviolta jopa miljardi euroa.

Lisätiedot:

Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yli 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL inleder i oktober ett omfattande övertids- och skiftbytesförbud - om beredningen av uppsägningslagen fortsätter meddelas under hösten om ytterligare åtgärder25.9.2018 12:08Tiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL inleder övertids- och skiftbytesförbud i början av oktober inom nästan alla avtalsbranscher. Förbuden är i kraft tills vidare. Förbundet är också berett på andra stridsåtgärder ifall beredningen av uppsägningslagen fortsätter.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme