Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n edustajisto: tukipalvelut ovat unohtuneet liki täysin sote-uudistuksessa

Jaa

Tukipalvelun ammattilaisten asemaan ei ole kiinnitetty riittävästi huomioita sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajisto kritisoi. Edustajisto on huolissaan myös maakuntauudistuksen toteuttamisesta, koska maakuntien rahoitus on riittämätöntä.

Tukipalvelut ovat jääneet liian vähälle huomiolle sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajisto arvostelee. Vielä ei edes ole selvillä, miten tukipalvelut eri maakunnissa organisoidaan.

JHL:n edustajisto vaatii, että valtiovalta puuttuu tilanteeseen ja kutsuu koolle työmarkkinajärjestöt, maakuntien muutosjohtajat, Kuntaliiton edustajat ja keskeiset valtion virkamiehet, jotka vastaavat uudistuksesta. Heidän pitää yhdessä löytää näkemyksiä siitä, miten tukipalvelut järjestetään. Edustajisto painottaa aidon yhteistoiminnan merkitystä tukipalveluyhtiöiden muutoksessa. Liitto edellyttää, että kuntaomisteisten yhtiöiden luottamusmiehet otetaan mukaan työryhmiin, joissa maakunnallisia tukipalveluja järjestellään uudelleen.

– Tukipalvelut ovat kivijalka, jota ilman esimerkiksi sairaalahoito ja sosiaalipalvelut eivät toimi. Tukipalveluiden kohtalosta on saatava pikaisesti selvyys, edustajiston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä sanoo.

Tekeillä oleva maakuntauudistus tuo suuria muutoksia julkisen sektorin työsuhteisiin, kun kunnista, kuntayhtymistä ja valtiolta siirtyy noin 220 000 henkeä maakuntiin. JHL:n jäseniä maakuntiin siirtyy lähes 25 000. Muutoksessa on huolehdittava siitä, että työntekijöillä on tasa-arvoiset ja oikeudenmukaiset palkat ja työehdot. Maakuntiin siirtyvien palkat on harmonisoitava ja harmonisointiin pitää varata riittävät resurssit.

– Samasta työstä kuuluu maksaa sama palkka. Työehdot eivät voi pitkään erota toisistaan. Palkkaharmonisoinnilla on suuri vaikutus myös sukupuolten välisten palkkaerojen kehitykseen. Tavoite naisten ja miesten välisten palkkaerojen kaventamiseen on kirjattu hallituksen hyväksymään samapalkkaisuusohjelmaan, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa.

Edustajisto vaatii maakuntiin siirtyvällä henkilöstölle myös palvelusuhdeturvaa, joka ulottuu vuoteen 2025 saakka. Turva pitää kirjata uudistuksen voimaanpanolakiin.

JHL:n edustajisto on syvästi huolissaan maakuntien rahoituksen riittävyydestä. Maakuntien taloudellinen asema voidaan turvata vain ottamalla käyttöön maakuntavero.

Jos sote- ja maakuntauudistus etenee nykyhallituksen esittämällä tavalla, jää lainsäädäntöön tukku ongelmia, jotka seuraavan hallituksen on korjattava. Uudistusta on vaiheistettava paremmin ja maakunnille on annettava enemmän päätösvaltaa palveluiden järjestämistavoista, erityisesti asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin osalta.

Lisätiedot

JHL:n edustajiston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä 050 5217 189
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yli 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lagen om småbarnspedagogik går inte in på de verkliga problemen inom sektorn – nästa regering måste ta upp lagen på nytt11.7.2018 10:30Tiedote

Riksdagen godkände den nya lagen om småbarnspedagogik i slutet av juni. I motsats till vad lagstiftarna påstår blev inte barnets intresse det centrala i lagen. Den rättar inte till en enda sak som är viktig med tanke på barnen. JHL står fast vid åsikten att nästa regering måste ta upp den godkända lagen på nytt och forma om den för barnens bästa. Förbundet kräver också en snabb utbyggnad av fortbildningsvägar för barnskötare och socionomer för att deras sysselsättningsläge inte ska försämras.

JHL: Varhaiskasvatuslaki ei puutu alan todellisiin ongelmiin, seuraavan hallituksen avattava laki uudelleen11.7.2018 10:30Tiedote

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla uuden varhaiskasvatuslain. Toisin kuin lainlaatijat väittävät, lapsen etu ei noussut laissa keskeiseksi. Laki ei korjaa ainuttakaan lapsen edun kannalta olennaista asiaa. JHL on vahvasti sitä mieltä, että seuraavan hallituksen on avattava nyt hyväksytty laki ja muokattava se todella lapsen parhaaksi. Liitto vaatii myös pikaista jatkokoulutuspolkujen rakentamista lastenhoitajille ja sosionomeille, jotta heidän työllisyystilanteensa ei heikkenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme