Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n edustajiston päätöslausuma: Nyt on työntekijöiden vuoro!

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii palkankorotuksia ja parempaa työelämää.

Julkisrahoitteisten palvelujen työntekijät eivät enää suostu kansantalouden korjausliikkeiden maksajiksi. JHL edellyttää, että sen sopimusaloille tehdään kustannustasoltaan vienti- ja teollisuusaloja vastaavia palkkaratkaisuja.

JHL hakee jäsenilleen parempaa ostovoimaa nimenomaan matalapalkkaisia suosivilla palkankorotuksilla eikä veroalennuksilla. Veroalennukset eivät juuri hyödytä matalapalkkaisia. Päinvastoin, ne rapauttavat pieni- ja keskipalkkaisille tärkeiden yhteisten palvelujen rahoituspohjaa. Hyvät julkisrahoitteiset palvelut ovat erittäin merkittävä osa pieni- ja keskitulosten toimeentuloa, työllisyyttä ja koko maan pitämistä aidosti elinkelpoisena. Veropohja on pidettävä kunnossa. JHL vaatii kaikkien Suomessa toimivien yritysten maksavan veronsa Suomeen.

Keskeisenä asiana JHL tuo neuvottelupöytiin myös työelämän laadun teemoja, kuten työhyvinvoinnin ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien sekä koulutuksen lisäämisen. Nollatuntisopimusten käyttöä ja ehtoja on suitsittava työehtosopimuspöydissä, koska maan hallitus ei ole tarttunut asiaan riittävän tarmokkaasti. Asialle on lämmennyt nyt jopa EU:n komissio, joten edistystä voidaan edellyttää. Työlainsäädäntöä uudistettaessa JHL pitää tärkeänä työntekijälähtöisten joustojen lisäämistä sekä kollektiivisen kanneoikeuden säätämistä ammattiliitoille.

Hyvään työelämään kuuluu myös työttömien arvostava kohtelu. JHL vaatii, että hallitus keskeyttää työttömiä rankaisevat ja aidon työllistymisen kannalta tehottomat hankkeensa. Niiden asemesta työttömyysturvaa ja työvoimapalveluja on kolmikantaisesti kehitettävä kannustavaksi ja selkeäksi järjestelmäksi, joka tukee työttömien aktiivisuutta, heidän toimeentuloaan heikentämättä.

Henkilöstön asema maakunnissa äkkiä selville

Kuntien ja valtion hallintoa ja palveluja uudistetaan parhaillaan poikkeuksellisen rajusti maakuntauudistuksen myötä. Muutos koskee runsasta 200 000 työntekijää, joiden työnantaja vaihtuu. Mukana on kymmeniätuhansia JHL:n jäseniä. Muutos luo epävarmuutta myös yksityisten hyvinvointipalvelujen kenttään.

Osaava ja motivoitunut henkilöstö on keskeisessä asemassa, kun uusia maakuntia ja uusia palveluorganisaatioita rakennetaan, JHL tähdentää. Siksi maakuntien valmisteluelimissä pitää ottaa laajasti mukaan henkilöstön edustus. JHL edellyttää, että keskeiset sopimukset ja periaatteet maakuntien henkilöstöpolitiikasta ovat selvillä ennen julkisen alan uusien virka- ja työehtosopimusten solmimista alkuvuodesta 2018. Palkkaharmonisointi on toteutettava viipymättä.

Tärkeää on, että kuntien ja maakuntien yhdessä omistamat tukipalveluyhtiöt saavat tuottaa palveluja jatkossa sekä kunnille että maakunnalle. Tämä takaa parhaiten tilaajien tarpeiden huomioimisen ja tukipalvelujen laadun.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n 220 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lagen om småbarnspedagogik går inte in på de verkliga problemen inom sektorn – nästa regering måste ta upp lagen på nytt11.7.2018 10:30Tiedote

Riksdagen godkände den nya lagen om småbarnspedagogik i slutet av juni. I motsats till vad lagstiftarna påstår blev inte barnets intresse det centrala i lagen. Den rättar inte till en enda sak som är viktig med tanke på barnen. JHL står fast vid åsikten att nästa regering måste ta upp den godkända lagen på nytt och forma om den för barnens bästa. Förbundet kräver också en snabb utbyggnad av fortbildningsvägar för barnskötare och socionomer för att deras sysselsättningsläge inte ska försämras.

JHL: Varhaiskasvatuslaki ei puutu alan todellisiin ongelmiin, seuraavan hallituksen avattava laki uudelleen11.7.2018 10:30Tiedote

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla uuden varhaiskasvatuslain. Toisin kuin lainlaatijat väittävät, lapsen etu ei noussut laissa keskeiseksi. Laki ei korjaa ainuttakaan lapsen edun kannalta olennaista asiaa. JHL on vahvasti sitä mieltä, että seuraavan hallituksen on avattava nyt hyväksytty laki ja muokattava se todella lapsen parhaaksi. Liitto vaatii myös pikaista jatkokoulutuspolkujen rakentamista lastenhoitajille ja sosionomeille, jotta heidän työllisyystilanteensa ei heikkenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme