Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n Niemi-Laine: Maakuntien rakentamiseen tarpeellinen aikalisä

Jaa

Ammattiliitto JHL kiittää perustuslakivaliokunnan tarkkaa työtä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa. Maakuntien oikeus palvelutuotantoon ja pakkoyhtiöittämisen kieltäminen vievät uudistusta oikeaan suuntaan, toteaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa sote-lakipaketista torstaina.

- Maakunnille olisi hyvä nyt miettiä myös verotusoikeutta ja yleistä toimivaltaa, kuten perustuslakivaliokuntakin ehdottaa harkittavaksi. Maakunnan mahdollisuudet tarjota laadukasta sote-palvelua toteutuisivat parhaiten niiden kautta. 

Niemi-Laine painottaa eheiden palveluketjujen merkitystä. Palveluketjut toimivat saumattomimmin, kun julkinen valta on ensisijainen paitsi palvelun järjestäjänä, myös tuottajana. Tämä on nyt mahdollista perustuslakivaliokunnan linjauksen jälkeen.

Kun peruspalvelut ovat kiinteä osa sote-palvelujen kokonaisuutta, saadaan parempaa laatua kuin hallituksen alun perin esittämällä markkinaehtoisella toiminnalla.

- Yksityinen palvelu julkista täydentämässä on se malli, jolla valinnanvapautta voidaan maakunnan päätöksellä toteuttaa ja mahdollisesti lisätä.

JHL pitää tätä suuntaa erittäin tärkeänä.

- Muistutamme, että julkista sote-palvelua ei ole tarkoitettu markkinoille, vaan ihmisille.

Niemi-Laine odottaa, että hallitus valmistelee uudistusta nyt huolella yhdessä kaikkien puolueiden ja  keskeisten järjestöjen kanssa.

- Muutokset vaativat uuden lausuntokierroksen. Myös maakuntavaalien aikataulu on tätä kautta mietittävä uudelleen.

Kun maakunta- ja sotelait valmistellaan nyt ainakin osin uusiksi, on samalla hyvä korjata henkilöstön asemaan liittyvät puutteet.

-  Turva siirtymäajaksi ja aito osallistuminen valmisteluun ovat avainasemassa uudistuksen onnistuneessa toteutuksessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Päivi Niemi-Laine 040 702 4772

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Ammattiliitto JHL:n 220 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä kunnissa, valtiolla, yrityksissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme