Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n puheenjohtaja Niemi-Laine: Palkansaajat ovat maksaneet elvytystä palkoillaan, nyt hallituksen pitää tasata tuloeroja

Jaa

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on huolestunut hallituksen jatkuvasta leikkauspolitiikasta ja kasvavista tuloeroista. Suomen kansantaloutta on elvytetty leikkaamalla tylysti julkisen sektorin palkansaajien toimeentuloa.

Tilastokeskuksen tiedot elokuulta kertovat, että julkisen sektorin nimellispalkat ovat leikkaantuneet yli prosentin.

– Pääministeri Juha Sipilä myönsi tällä viikolla Ylen haastattelussa, että hallituksen politiikka on iskenyt enemmän pieni- kuin suurituloisiin ja lisännyt eriarvoisuutta. Sipilä ei kuitenkaan ole kertonut miten tällainen eriarvoisuudenkierre katkaistaan. Pelkkä pahoittelu ei riitä, nyt tarvitaan toimenpiteitä eriarvoisuuden poistamiseksi, puheenjohtaja Niemi-Laine vaatii.

Niemi-Laine muistuttaa, että hallituksen tulee edistää koko väestön vaurautta. Päättäjien on pidettävä huoli siitä, että työstä saatavalla palkalla tulee toimeen.

– Talouskasvu on välttämätöntä, mutta se ei yksin takaa köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentymistä. Hallituksen tulee edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa.

JHL vaatii, että Suomelle rakennetaan nopeasti kehitysstrategia, jonka avulla parannetaan muun muassa pienituloista mahdollisuuksia työntekoon. Samalla heidän pitää päästä peruspalveluiden piiriin entistä helpommin. Hallituksen on myös vakavasti pohdittava toimia, joilla voidaan luopua kilpailukykysopimuksen lomarahaleikkauksesta. Leikkaus rasittaa erityisesti matalapalkkaisia julkisen sektorin palkansaajia.

Pienpalkkaisia tukeva talouskasvu vaatii reiluja ratkaisuja talous- työvoima ja veropolitiikassa. Vain niiden avulla voidaan varmistaa, että vaurastumisen hyödyt jakautuvat kaikille, myös pieni- ja keskituloisille. Pitkäaikaisten tutkimusten mukaan oikeudenmukainen tulonjako vähentää köyhyyttä.

Nykyinen hallituspolitiikka ei suinkaan tasaa tuloeroja vaan repii niitä entistä suuremmiksi, Niemi-Laine muistuttaa.

– Sosiaaliturvan leikkaukset ja pienipalkkaisten palkkojen leikkaukset ajavat Suomen tilanteeseen, jossa köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat.

Lisätietoja

Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 7024772 / paivi.niemi-laine@jhl.fi

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n 220 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lagen om småbarnspedagogik går inte in på de verkliga problemen inom sektorn – nästa regering måste ta upp lagen på nytt11.7.2018 10:30Tiedote

Riksdagen godkände den nya lagen om småbarnspedagogik i slutet av juni. I motsats till vad lagstiftarna påstår blev inte barnets intresse det centrala i lagen. Den rättar inte till en enda sak som är viktig med tanke på barnen. JHL står fast vid åsikten att nästa regering måste ta upp den godkända lagen på nytt och forma om den för barnens bästa. Förbundet kräver också en snabb utbyggnad av fortbildningsvägar för barnskötare och socionomer för att deras sysselsättningsläge inte ska försämras.

JHL: Varhaiskasvatuslaki ei puutu alan todellisiin ongelmiin, seuraavan hallituksen avattava laki uudelleen11.7.2018 10:30Tiedote

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla uuden varhaiskasvatuslain. Toisin kuin lainlaatijat väittävät, lapsen etu ei noussut laissa keskeiseksi. Laki ei korjaa ainuttakaan lapsen edun kannalta olennaista asiaa. JHL on vahvasti sitä mieltä, että seuraavan hallituksen on avattava nyt hyväksytty laki ja muokattava se todella lapsen parhaaksi. Liitto vaatii myös pikaista jatkokoulutuspolkujen rakentamista lastenhoitajille ja sosionomeille, jotta heidän työllisyystilanteensa ei heikkenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme