Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n terveiset budjettiriiheen: hallituksella avaimet ratkaista vanhustyön kriisit ja pitää Suomi pyörimässä

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii maan hallitukselta elvyttäviä ja työllisyyttä edistäviä ratkaisuja koronakriisin vaikutusten pehmentämiseksi. Kuntien rahoitusasema on turvattava irtisanomisten ja lomautusten välttämiseksi. Budjettiriihessä on myös mahdollisuudet ratkaista vanhustyön henkilöstöpula.

Julkisten- ja hyvinvointialojen liitto JHL kiittää hallitusta hoivamitoituslaista, sillä se parantaa merkittävästi vanhusten hyvinvointia ja hoivan laatua. Henkilöstön riittävyys on kuitenkin iso haaste 0,7 henkilöstömitoituksen saavuttamisessa ikääntyneiden tehostetussa palveluasumisessa sekä pitkäaikaisessa laitoshoidossa.

- Hoiva-alan henkilöstövaje voidaan ratkaista kouluttamalla hoiva-avustajia. Hoiva-avustajien määrän lisääminen kasvattaa työllisyyttä sekä mahdollistaa lähi- ja sairaanhoitajien keskittymisen heidän ydintehtäviinsä. Hoiva-avustajien koulutus mahdollistaisi myös luontevan polun esimerkiksi lähihoitajan tutkinnon suorittamiseen, linjaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL:n tilaaman selvityksen perusteella väestörakenteen muutos yhdessä uuden henkilöstömitoituksen kanssa tarkoittaa, että hoivahenkilöstön määrää tulee kasvattaa vuoteen 2029 mennessä pelkästäänvanhusten koti- sekä ympärivuorokautisessa hoidossa arviolta jopa 23 300 vakanssinverran.

Ilman valtion ohjaavia toimenpiteitä ja kannustimien asettamista hoiva-avustajien kouluttamiseen, on 0,7 henkilöstömitoitusta erittäin vaikea saavuttaa. Koulutus tulee vakiinnuttaa ja hoiva-avustajat saatava tilastoinnin piiriin.

- Lisäksi tulee ehdottomasti varmistaa, että hoiva-alan työolot ovat työhyvinvointia ja alalla pysymistä tukevia, Niemi-Laine linjaa.

Valtiovarainministeriön esitys vuoden 2021 budjetille on 61,6 miljardia eli 7 miljardia alijäämäinen, mutta luonteeltaan voimakkaasti elvyttävä.

- Elvyttävä finanssipolitiikka on tärkeä toimenpide koronakriisin vaikutusten pehmentämiseksi. Poliittisilla päätöksillä voidaan edistää työllisyyttä ja vähentää eriarvoistumista, muistuttaa JHL:n ekonomisti Youssef Zad.

- Suomi ei pyöri ilman toimivaa julkista sektoria, ei normaali- eikä poikkeusoloissa. Valtion tulee lupaustensa mukaisesti tukea kuntasektorin rahoitusasemaa, jotta julkinen sektori ei joutuisi irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöään, vaatii Niemi-Laine.

JHL ei hyväksy heikennyksiä ansioturvaan eikä leikkauksia työttömyysturvan lisäpäiviin eli ns. eläkeputkeen.

- Toimeentulon leikkaaminen ei ole millään tavalla kannustavaa; ei ikääntyville, ei nuoremmille, ei matalapalkkaisille, ei työttömille, ei kenellekään. Vuorotteluvapaa ja osittainen varhennettu eläke ovat olleet hyvä keino työurien jatkamiseksi ja työkokemuksen tarjoamiseksi uusille työntekijöille, Niemi-Laine sanoo.

Lisätietoja:

- Puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772

- Ekonomisti Youssef Zad, p. 050 4754 055

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:s hälsningar till budgetförhandlingarna: regeringen har nycklarna för att lösa krisen inom äldreomsorgen och hålla Finland på fötter11.9.2020 09:30:00 EESTTiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL kräver att landets regering inför stimulans- och sysselsättningsfrämjande lösningar för att lindra effekterna av coronakrisen. Kommunernas ekonomiska ställning måste tryggas för att undvika uppsägningar och permitteringar. Det är också möjligt att nå en lösning på personalbristen inom äldreomsorgen inom ramen för budgetförhandlingarna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme