Suomen Punainen Risti SPR

Jo pienet lapset voivat oppia toimimaan tapaturmatilanteissa

Jaa

Punaisen Ristin Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan lapsiperheiden vanhemmat arvioivat jo alakouluikäisten lastensa osaavan toimia tapaturman sattuessa. Ensiapu- ja turvallisuustaitoja voi kuitenkin opetella jo tätä pienemmänkin lapsen kanssa, toteaa Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Kuva: Joonas Brandt
Kuva: Joonas Brandt

Suomen Punainen Risti selvitti suomalaisten lapsiperheiden kodin turvallisuutta ja ensiaputaitoja Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselytutkimuksessa.

Tutkimukseen haastatelluista alle kouluikäisten lasten vanhemmista joka kolmas arvioi lapsensa osaavan toimia, jos kotona tapahtuisi tapaturma. Alakouluikäisten lasten vanhempien kohdalla vastaava luku oli jo 64 prosenttia.

– On hienoa, että ensiaputaitoja käydään läpi esimerkiksi koulussa. Kuitenkin myös alle kouluikäiset lapset voivat oppia auttamaan itseään ja muita, toteaa Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Laastarin laitolla pääsee alkuun

Myllyrinteen mukaan turvallisuustaitoihin perehtymisen voi aloittaa pienten lasten kanssa yksinkertaisista asioista, kuten tapaturmien ehkäisemisestä.

– Kun laitetaan yhdessä astioita tiskikoneeseen, lapselle voi näyttää, että veitset ja haarukat laitetaan koneeseen terä alaspäin. Metsäreissulla katsotaan yhdessä, mitä metsästä voi maistaa ja mitä ei.

Ensiaputaitojen opettelun voi aloittaa laastarin laitosta tai palovamman hoidosta. Tärkeää on myös opetella kutsumaan apua.

– Hätäpuhelun soittamista voi harjoitella pienenkin lapsen kanssa. Ensin opetellaan hätänumero ja oman kodin osoite. Kun lapsella myöhemmin on oma kännykkä, siihen voi ladata 112 Suomi -sovelluksen, joka helpottaa paikantamisessa, Myllyrinne vinkkaa.

Turvallisuusasiat mietityttävät pienten lasten vanhempia

Myllyrinne korostaa, että auttamista oppii tekemällä yhdessä. – Lapsen kanssa kannattaa miettiä tilanteita ratkaisunäkökulmasta, ei pelotellen. Jos jotain sattuu, lapsen on voitava luottaa siihen, että vanhemmalle voi turvallisin mielin kertoa ikävätkin asiat.

Auttamistaitojen opettelulle jo pikkulapsiaikana on hyvät edellytykset, sillä Taloustutkimuksen selvityksen mukaan pienten lasten vanhemmat ajattelevat arkensa turvallisuutta paljon. Alle kouluikäisten lasten vanhemmista kodin turvallisuutta, kuten palovaroittimen toimivuutta tai kodin ensiaputarvikkeita, oli miettinyt viimeisen vuoden aikana jopa 80 prosenttia vastaajista.

Auttamisen asenne yhdistää perheitä

Taloustutkimuksen saamien vastausten mukaan vanhempien ensiaputaidot näkyvät myös lasten valmiudessa auttaa. Alueilla, joilla vanhemmat olivat käyneet keskimääräistä enemmän ensiapukursseja, myös lasten kyky toimia tapaturmatilanteessa arvioitiin paremmaksi kuin muualla.

– Vanhempien ensiaputaidot eivät välttämättä suoraan siirry vanhemmilta lapsille, mutta auttamisen asenne on perheille yhteinen, Myllyrinne toteaa.

– Ensiapukursseja oli tutkimuksen mukaan käyty aktiivisimmin Pohjois- ja Itä-Suomessa. Tulosta voi osaltaan selittää se, että harvaan asutuilla seuduilla oman auttamisvalmiuden merkitys korostuu, Myllyrinne arvioi.

Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina maaliskuussa 2019 ja siihen osallistui 300 alaikäisen lapsen vanhempaa ympäri Suomea.

Punaisen Ristin viikkoa vietetään valtakunnallisesti 6.–12. toukokuuta. Viikon teemoina ovat lapsiperheiden arjen turvallisuus ja ensiaputaidot. Oman kotinsa turvallisuuden voi testata Punaisen Ristin lapsiperheiden turvallisuustestillä osoitteessa www.punainenristi.fi/lapsiperheenturvallisuus

Yhteystiedot:

Ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne, Suomen Punainen Risti, p. 040 543 7672, kristiina.myllyrinne@punainenristi.fi

Viestintäjohtaja Ilpo Kiiskinen, Suomen Punainen Risti, p. 0500 211 261, ilpo.kiiskinen@punainenristi.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Joonas Brandt
Kuva: Joonas Brandt
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning tilldelas grundskolelärarna i Finland8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Röda Korset beviljar den årliga utmärkelsen Humanitär handräckning till lärarna i Finlands grundskolor. Lärarna har utvecklat nya sätt att möta sina elever för att trygga deras rättigheter till inlärning även i undantagsförhållanden. Med utmärkelsen uppmuntrar Röda Korset också lärarna att lyfta fram epidemins långvariga inverkningar på barns och ungdomars välmående.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus suomalaisen peruskoulun opettajille8.5.2020 07:17:00 EESTTiedote

Suomen Punainen Risti myöntää vuosittain jaettavan Inhimillinen kädenojennus -tunnustuksen Suomen peruskoulujen opettajille. Opettajat ovat kehittäneet uusia tapoja kohdata oppilaansa kyetäkseen turvaamaan heidän oikeutensa oppia myös poikkeusoloissa. Tunnustuksella Punainen Risti myös rohkaisee opettajia tuomaan esiin epidemian pitkäkestoisia vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme