Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Johanneksenkentän huoltorakennus ja Tehtaanpuiston leikkipuisto Sepän rakennus päätöksentekoon

Jaa

Johanneksenpuistoon on suunnitteilla kaikille avoin tekojääkenttä ja huoltorakennus, jossa on myös pukuhuonetilat. Tehtaanpuistoon on suunnitteilla leikkipuisto Sepälle uusi rakennus, joka korvaa nykyisen rakennuksen. Kummankin hankkeen hankesuunnitelmat ovat menossa päätöksentekoon torstaina.

Johanneksenpuiston huoltorakennuksen alustava suunnitelma, Huttunen-Lipasti Arkkitehdit
Johanneksenpuiston huoltorakennuksen alustava suunnitelma, Huttunen-Lipasti Arkkitehdit

Tavoitteena on, että työmaat käynnistyvät kesällä 2022 ja leikkipuiston rakennus saataisiin käyttöön alkuvuodesta 2023 ja jääkenttä huoltotiloineen loppuvuodesta 2023.

Johanneksenpuisto uudistuu vaiheittain

Johanneksenpuistossa on ollut urheilukenttä vuodesta 1909 alkaen. Puisto on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Huoltorakennuksen suunnittelussa on pyritty siihen, että rakennus sopii arvokkaaseen ympäristöönsä ja että puiston arvot ja esimerkiksi puusto säilyvät.

Rakennus on yksikerroksinen ja julkisivun päämateriaali on säänkestävä teräs. Rakennuksessa hyödynnetään tekniikkaa, jossa mm. kylmäjärjestelmän lauhdelämpö johdetaan Helenin kaukojäähdytysverkostoon. Näin rakennuksen korkeus ja jäähdytysjärjestelmän lauhduttimista aiheutuva melu pysyvät hillittyinä. Rakennuksen lämmitystarpeisiin hyödynnetään myös lämpöpumppujärjestelmiä.

Johanneksenpuistoa on tarkoitus peruskorjata sen jälkeen, kun tekojäärata ja huoltorakennus on rakennettu. Puistossa muun muassa uudistetaan leikkipaikkoja, kentän laidalle lisätään kuntovälineitä ja lippakioskin ympäristöä parannetaan. Myös kentän valaistusta parannetaan ja kasvillisuutta uudistetaan alkuperäisen puiston hengessä. Kenttää rajaava vanha lehmusrivi on tarkoitus säilyttää.

Leikkipuisto Sepän tilojen rakentamisen on tarkoitus käynnistyä kesällä 2022 – nykyinen rakennus puretaan kesän alussa

Tehtaanpuistossa on ollut leikkipaikka yli sata vuotta. Nykyinen leikkipuistorakennus on vuodelta 1990. Rakennus on todettu huonokuntoiseksi, ja se on osin painunut.

Leikkipuistotoiminnan jatkuminen Tehtaanpuistossa on tärkeää koko Punavuoren alueelle. Leikkipuisto myös tarvitsee toimintaa tukevat sisätilat.

Leikkipuistorakennus on tarkoitus rakentaa Sepänkadun puolelle, nykyisen rakennuksen paikalle. Rakennuksen sisätilat on tarkoitus toteuttaa moduulirakenteisina. Perustukset, puujulkisivut ja vesikatto toteutetaan paikalla rakentaen, jotta rakennus olisi kaupunkikuvallisesti riittävän korkeatasoinen. Myös Tehtaanpuisto on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Uuden rakennuksen rakentamisen aikaista leikkipuiston avointa aamu- ja pikkuvauvatoimintaa sekä iltapäivätoimintaa suunnitellaan. Korvaavia tiloja haetaan lähialueen kasvatuksen ja koulutuksen tiloista. Leikkipuiston piha jää pääosin käyttöön rakennustöiden ajaksi.

Piha on tarkoitus uudistaa myöhemmin, arviolta vuoden 2024 aikana.

Päättäjät käsittelevät hankkeita torstaina

Hankkeiden viitteelliset suunnitelmat ja ensimmäiset hinta-arviot ovat valmistuneet, ja hankesuunnitelmille haetaan hyväksyntää kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostosta. Kumpaakin asiaa käsitellään jaoston kokouksessa torstaina 16.12.2021.

Jos jaosto hyväksyy hankkeet, seuraavaksi hankkeille haetaan tilaajatoimialojen lautakuntien puollot ja rakennusluvat. Jotta hankkeet pääsevät liikkeelle, niille tulee myös saada sopivat toteuttajat. Johanneksenpuiston hankkeessa on myös päätettävä sähkömuuntamon rakentamisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanneksenpuiston hankesuunnitelma
projektinjohtaja Juha Polvinen
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristön toimiala / tilahankkeet
p. 040 660 8942, juha.polvinen@hel.fi

Johanneksenpuiston rakennuksen ja jääkentän toteutus
Projektinjohtaja Juha Leoni
kaupunkiympäristön toimiala / tilahankkeet
p. 040 334 1892, juha.leoni@hel.fi

Leikkipuisto Sepän hankesuunnitelma
projektinjohtaja Pekka Löyskä
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristön toimiala / tilahankkeet
p. 050 364 9050, pekka.loyska@hel.fi

Kuvat

Johanneksenpuiston huoltorakennuksen alustava suunnitelma, Huttunen-Lipasti Arkkitehdit
Johanneksenpuiston huoltorakennuksen alustava suunnitelma, Huttunen-Lipasti Arkkitehdit
Lataa
Leikkipuisto Sepän rakennuksen alustava suunnitelma. Tomi Perko, arkkitehti SAFA, Arkkitehtitoimisto Perko Oy
Leikkipuisto Sepän rakennuksen alustava suunnitelma. Tomi Perko, arkkitehti SAFA, Arkkitehtitoimisto Perko Oy
Lataa
Kohteiden sijainti, Helsingin kaupunki
Kohteiden sijainti, Helsingin kaupunki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Katseet koilliseen: Koillis-Helsingin ajankohtaiset suunnitelmat kootusti verkkotilaisuudessa 2.2.202224.1.2022 11:56:47 EET | Tiedote

Koillis-Helsinkiin on suunnitteilla paljon uutta; aluekeskusta Malmi muuttuu ja myös muut koillisen alueet kehittyvät ja tiivistyvät. Koillis-Helsingin illassa on tällä kertaa mukana Malmin, Pukinmäen, Viikin, Pihlajamäen, Tapanilan, Suutarilan ja Puistolan ajankohtaisia suunnitelmia. Vuoden ensimmäinen kaupunkiympäristön asioihin keskittyvä Uutta Helsinkiä –verkkotilaisuus järjestetään 2. helmikuuta kello 17.00 koillisen asioista. Tervetuloa kuulolle!

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 20.1.202220.1.2022 20:22:48 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 20.1.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 3.2.2022. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme