Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Joka kolmas suomalainen pienyrittäjä on viikoittain huolissaan taloudellisesta tilanteestaan - ilmassa on kuitenkin myös rahtunen optimismia

Jaa

Koronapandemia vähensi liikevaihtoa kolmella viidestä yrittäjästä ja joka kolmas yrittäjä on viikoittain huolissaan omasta taloudellisesta tilanteestaan, kertoo Danske Bankin teettämä kyselytutkimus. Suomalaisen pienyrittäjän taloudellinen mielenrauha on kuitenkin säilynyt kohtuullisen vakaana ja myös uskoa tulevaan löytyy.

Poikkeuksellinen alkuvuosi näkyy suomalaisten pienyritysten luvuissa, kertoo Danske Bankin YouGovilla teettämä kyselytutkimus. Yli puolet pienyrittäjistä kertoo koronapandemian vähentäneen yrityksen liikevaihtoa. Vaikka liikevaihto monella pienenikin, vain osa yrittäjistä päätyi väliaikaiseen toiminnan keskeyttämiseen. Väliaikaisesti lapun luukulle laittoi joka seitsemäs vastanneista, ja joka yhdeksäs kertoo supistaneensa yrityksensä aukioloaikoja.

Yrittäjien luottamus omaan taloudelliseen tilanteeseen ei kuitenkaan ole pandemian myötä laskenut, vaan jopa hieman noussut viime vuodesta: joka neljäs yrittäjä luottaa omaan taloudelliseen tilanteeseensa suuressa määrin.

Moni sinnittelee omilla talousjärjestelyillä

Tutkimuksen mukaan omasta taloudellisesta tilanteestaan ja rahan riittävyydestä on huolissaan viikoittain lähes joka kolmas yrittäjä ja kuukausittain lähes puolet.

Pandemian myötä pankin tai muiden rahoittajien tarjoamiin joustoihin tai helpotuksiin on turvautunut kuitenkin vain noin joka viides yrittäjä. Lisärahoitusta pankilta tai muilta rahoittajilta on hakenut joka kahdeksas vastanneista. Neljä viidestä yrittäjästä on selvinnyt haasteellisesta ajasta omilla järjestelyillään.

”Moni pienyritys on selvinnyt haasteellisesta ajasta omilla järjestelyillään. Yrittäjät ovat tinkineet omasta palkastaan tai pyrkineet karsimaan yrityksen kiinteistä kuluista. Kuluja on karsittu myös henkilöstön lomautuksilla ja muilla järjestelyillä – vaikka monelle yrittäjälle juuri henkilöstöä koskevat leikkaukset ovat niitä vaikeimpia vaihtoehtoja”, toteaa Tuomas Aho, Danske Bankin pienyrityksistä vastaava johtaja.

Myös optimismia ja uusia suunnitelmia

Osalle yrittäjistä uusi markkinatilanne ja muuttuneet kuluttajakäytänteet ovat tarjonneet myös mahdollisuuksia: joka kahdeksas yrittäjä kertoo, että muuttunut tilanne on antanut kimmokkeen kokonaan uuden tuotteen tai palvelun syntyyn. Pieni osa, eli 6 prosenttia yrittäjistä kertoo, että yrityksen liikevaihto on pandemian myötä jopa kasvanut.

”Yrittäjien optimismi näkyy meillä nyt uusien rahoitushankkeiden kysynnän kasvussa, niiden määrä palannut normaalille tasolle. Myös uusia, perustettavia yrityksiä ja niiden rahoituskierroksia on ilahduttavan paljon”, Tuomas Aho jatkaa.

Vaikka tilanne monessa yrityksessä onkin tällä hetkellä vakaampi ja ilmassa voidaan nähdä jopa optimismia, on koronan toinen aalto kuitenkin varsin todennäköisesti tulossa myös Suomeen – millä voimalla, se jää nähtäväksi.

”Viimeistään koronan myötä monelle yrittäjälle konkretisoitui suunnitelmallisuuden ja erilaisiin kriiseihin varautumisen merkitys. Kun liiketoimintasuunnitelma on kunnossa ja on ennalta pohdittu, miten yllättävissä tilanteissa toimitaan, nopeisiin ja ketteriin toimenpiteisiin on helpompi ryhtyä”, Tuomas Aho sanoo.

Tietoa tutkimuksesta

  • Danske Bankin Yrittäjän taloudellinen mielenrauha -tutkimus tehtiin nyt kolmannen kerran ja siihen vastasi 278 yksityisyrittäjää. Kysely tehtiin elokuussa 2020 ja menetelmänä oli internet-kysely. Tutkimuksen toteutti YouGov.
  • Yrittäjien luottamus omaan taloudelliseen tilanteeseensa on hieman noussut viime vuodesta ja palannut vuoden 2018 tasolle. Nyt joka neljäs (26 %) luottaa omaan taloudelliseen tilanteeseensa suuressa tai erittäin suuressa määrin, kun vuonna 2019 osuus oli viidennes (20 %).
  • Myöskin rahan riittävyydestä huolissaan olevien osuus on laskenut. Nyt viikoittain huolissaan on 27 % (30 % v. 2019) ja kuukausittain 46 % (52 % v.2019). Silti huolissaan olevien osuus on edelleen varsin korkea.
  • Kolme viidestä (59%) sanoo koronaepidemian vähentäneen yrityksensä liikevaihtoa. 6% sanoo liikevaihdon kasvaneen koronaepidemian johdosta. Kolmanneksella (32%) se ei ole vaikuttanut liikevaihtoon.  
  • Joka kahdeksas (12%) sanoo joutuneensa hakemaan koronaepidemian vuoksi lisärahoitusta pankista tai muulta rahoittajalta. Lähes viidennes (18%) on joutunut turvautumaan rahoittajan helpotuksiin (lyhennysvapaat, pidemmät maksuajat).
  • Noin joka seitsemäs sanoo keskeyttäneensä liiketoimintansa joksikin aikaa koronan vuoksi (14%) ja joka yhdeksäs oli supistanut liikkeen/toimiston/palvelun aukioloaikaa (11%). 13% sanoi vähentäneensä markkinointia ja lähes sama osuus (12%) oli sitä lisännyt. Uuden tuotteen tai palvelun koronan johdosta sanoi luoneensa joka kahdeksas (13%).

Lisätiedot

Tuomas Aho, pienyrityksistä vastaava johtaja, Danske Bank, p. 050 422 6853

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme