S-Pankki

Joka kolmas suomalainen välttelee rahasta puhumista – erityisesti säästäminen on tabu

Jaa

Raha-asiat ovat suomalaisille tabu. S-Pankin teettämässä tutkimuksessa kävi ilmi, että joka kolmas suomalainen välttelee rahasta puhumista jopa läheistensä kanssa. S-Pankki kannustaa suomalaisia puhumaan rohkeasti rahasta.

Joka kolmas suomalainen ei puhu kovin avoimesti tai lainkaan raha-asioistaan läheistensä kanssa, selviää S-Pankin Kantar TNS:llä teettämästä kyselytutkimuksesta. Kyselyn mukaan erityisesti varttuneemmat suomalaiset välttelevät aihepiiriä.

60 vuotta täyttäneistä suomalaisista kaksi viidestä kertoi, ettei puhu kovin avoimesti tai lainkaan rahasta läheistensä kanssa. Nuoremmat sen sijaan puhuvat rahasta vapautuneemmin. Eniten rahasta puhutaan oman perheen ja tämän jälkeen ystävien ja pankin asiantuntijoiden kanssa.

Osalle suomalaisista raha on kuitenkin täydellinen tabu. 7 prosenttia ei puhu raha-asioista kenenkään kanssa. ”Se [raha-asiat] on kai ollut tabu aina – ei leveillä eikä valiteta”, kuvaili kyselyyn vastannut 58-vuotias nainen.

S-Pankin säästämisen ja sijoittamisen tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila pitää kyselytutkimuksen tuloksia jokseenkin odotettuina.

Yllättävänä ja huolestuttavana Pohtila pitää kuitenkin tietoa siitä, että kaikkein hanakimmin vaikenevat vastaajat, jotka kokevat joutuvansa tinkimään rahankäytössään lähes kaikesta. Rahasta olisikin hyvä puhua Suomessa yleisesti ottaen rohkeammin.

– Miksi tästä vaietaan? Raha-asiat ovat liian tärkeitä ollakseen tabuja. Jos raha tuntuu hupenevan arjen keskellä kuin huomaamatta, sitä ei tarvitse hävetä, vaan asia kannattaa nostaa rohkeasti puheeksi, Pohtila sanoo.

Säästäminen on yhtä iso tabu kuin tunteet

Erityisen hyssytelty aihe kahvipöydissä on säästäminen, josta puhutaan vähemmän kuin omasta palkasta tai omista veloista. Useampi kuin kaksi viidestä ei puhu kovin avoimesti tai lainkaan säästämisestään ja sijoittamisestaan läheistensä kanssa.

S-Pankin tutkimuksen perusteella säästäminen ja sijoittaminen vaikuttaa olevan jäyhälle kansalle yhtä suuri tabu kuin omat tunteet. Joskin tässä suhteessa suhtautuminen jakautui sukupuolten mukaan: miehet ovat valmiimpia puhumaan säästämisestään kuin tunteistaan, kun taas naiset suhtautuivat asiaan päinvastoin.

– Säästämiseen ja sijoittamiseen liitetään usein erilaisia myyttejä. Moni esimerkiksi luulee, että säästäminen on vain suurituloisia varten, Pohtila kertoo.

Pohtila kumoaa myytin nostamalla esiin mikrosäästäminen. S-Pankin asiakkaat voivat mikrosäästää arjen pienistä puroista esimerkiksi siirtämällä ostoista kertyvän Bonuksen S-Säästörahastoihin. Yli 100 000 suomalaista onkin aloittanut jo rahastosäästämisen S-Pankissa.

– Rahasta kannattaa puhua reippaasti ja säästäminen kannattaa, jotta itsellä ja omalla perheellä on rahaa myös tulevaisuudessa.

Kantar TNS toteutti S-Pankin toimeksiannosta tutkimuksen suomalaisten suhtautumisesta raha-asioihin. Tutkimusaineisto kerättiin Kantar TNS:n internet-paneelissa elokuussa 2017. Tutkimukseen vastasi 1039 täysi-ikäistä suomalaista. Vastaajajoukko edustaa 18–74-vuotiaita suomalaisia sukupuolen, iän ja asuinpaikan suhteen. Virhemarginaali korkeintaan 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa koko vastaajajoukossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Annika PohtilaSäästämisen ja sijoittamisen kehityspäällikkö

Säästämisen erityisosaaja, joka innostuu muun muassa mikrosäästämisestä ja naisten sijoittamisesta.

050 330 9428annika.pohtila@s-pankki.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

S-Pankki
S-Pankki
Fleminginkatu 34
00510 Helsinki

010 768 011http://www.s-pankki.fi

S-Pankki on suomalainen pankki, jonka tavoitteena on tuottaa ylivoimaisen helppoja ja hyödyllisiä pankkipalveluita. Se tarjoaa 2,9 miljoonalle asiakkaalleen kattavat palvelut päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen, säästämiseen, sijoittamiseen ja hankintojen rahoittamiseen. S-Pankki panostaa vahvasti digitaalisuuteen ja asiakkaidensa arjen helpottamiseen. Niinpä se palvelee asiakkaitaan kattavasti verkkopankissa, S-mobiilissa, puhelinpalvelussa, sosiaalisessa mediassa sekä yli 700:ssa S-ryhmän toimipaikassa kautta maan. Lisäksi asunnon rahoittamisessa apuna ovat ajanvarauksella palvelevat S-Pankkiirit. S-Pankin välittämät rahastot ja varainhoidon palvelut tuottaa sen tytäryhtiö FIM. S-Pankin omistavat SOK-yhtymä (37,5 %) ja S-ryhmään kuuluvat alueosuuskaupat (37,5 %), LähiTapiola-ryhmä (23,5 %) ja Elo (1,5 %). S-Pankille on myönnetty kotimaisuudesta kertova Avainlippu-tunnus. www.s-pankki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta S-Pankki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme