Työeläkeyhtiö Elo

Joka viides eläkkeensaaja olisi jatkanut työelämässä pidempään, jos tarjolla olisi joustoa, kuten osa-aikatyötä

Jaa

22 % eläkkeensaajista olisi jatkanut työelämässä pidempään, jos tarjolla olisi ollut joustoja. Tulos selviää työeläkeyhtiö Elon kyselystä, johon vastasi 4 800 eläkkeensaajaa. Asiantuntijan mukaan loiva eläköityminen edistää hyvinvointia sekä terveyttä ja on myös työnantajan etu.

Joka viides (22 %) eläkkeensaaja olisi jatkanut työelämässä pidempään, jos tarjolla olisi ollut joustoa työnteossa, kuten mahdollisuus osa-aikatyöhön. Tieto käy ilmi työeläkeyhtiö Elon marras-joulukuussa 2021 teettämästä kyselystä, johon vastasi 4 800 vanhuuseläkkeen saajaa. 32 prosenttia vastaajista sanoo, että olisi jatkanut työelämässä pidempään, mikäli oma taloudellinen tilanne olisi vaatinut sitä.

Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Marjo Wallin pitää tulosta ymmärrettävänä.

– Mahdollisuus tehdä puolittaista päivää ja lyhyempää työviikkoa tulisi olla paljon nykyistä laajemmin käytössä. Meillä olisi paljon opittavaa Ruotsista, missä työaikojen joustavuus on ihan eri tasolla kuin meillä, toteaa Marjo Wallin.

Joustot tulisi Wallinin mukaan nähdä osana pehmeää laskua eläkepäiville.

– Siirtyminen hiljalleen pois työelämästä voi edistää hyvinvointia, onnellisuutta ja terveyttä. Se, että uuteen elämänvaiheeseen siirrytään pienin askelin, loiventaa muutosta. Loiva eläköityminen tulisi nähdä myös työnantajan etuna, kun työntekijän osaamista saadaan vähitellen siirrettyä seuraajille. Joskus kuulee, että konkarityöntekijän eläkkeelle siirtymiseen ei oltu varauduttu ajoissa, sanoo Wallin.

Merkityksellisyyden tunne saa jatkamaan työelämässä myös eläkkeellä

Joka kolmas (33 %) Elon kyselyyn vastanneista oli jatkanut työntekoa myös eläkkeelle jäämisen jälkeen. Yleisin syy työnteon jatkamiseen oli työn tuoma merkityksellisyys (23 %) sekä halu ansaita eläkkeen rinnalla palkkaa (22 %). 18 prosenttia vastanneista sanoi syyksi työnantajan pyynnön jatkaa työelämässä.

– Työpaikan ilmapiiri vaikuttaa merkittävästi siihen, miten töissä jatketaan myös eläköitymisen jälkeen. Kun työpaikalla osoitetaan, että kokemusta ja osaamista arvostetaan, on kimmoke jatkaa töissä suurempi. Töissä jatkamisesta olisi tärkeää puhua työpaikalla, sanoo Elon eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara.

Merkittävin syy sille, että työskentelyä ei jatkettu eläkkeellä oli halu nauttia vapaa-ajasta. Tämän syyn mainitsi 45 prosenttia vastaajista. 19 prosenttia mainitsi hyvän taloudellisen tilanteen ja sen, ettei kaipaa palkkaa eläkkeen lisäksi syyksi, miksei jatkanut työskentelyä eläkkeellä.

Alin eläkeikä on suomalaisille vahva indikaattori, milloin on aika jäädä eläkkeelle

Peräti puolet (51 %) Elon kyselyyn vastanneista sanoo, että alimman eläkeiän täyttyminen vaikutti eniten eläkkeelle jäämisen ajankohtaan. 39 % vastanneista sanoi, että ajankohtaan vaikutti tunne, että on valmis jäämään pois työelämästä.

– Alimmasta eläkeiästä näyttää tulleen suomalaisille deadline, johon mennessä työelämä on taputeltu. Samalla meillä on entistä parempikuntoisia ja edelleen töistä motivoituneita eläkeikäisiä. Ajankohta eläkkeelle jäämiseen tulisi olla yksilöllinen. Kun motivoiva tekeminen ja uuden oppiminen kiinnostaa, on yksittäisen työntekijän kohdalla luontevaa siirtää horisonttia eteenpäin. Mitä pidempään työelämässä jatkaa, sitä isomman eläkkeen itselleen kerryttää, toteaa Saulivaara.

Elon asiakaskyselyn vastaukset kerättiin 25.11.17.12.2021 sähköpostikyselyllä. Kyselyyn vastasi 4 832 Elon eläkeasiakasta, jotka olivat jääneet vanhuuseläkkeelle vuosien 20162021 aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Hanna Saira
puh. 020 703 5671

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 244 000 eläkkeensaajasta ja noin 29 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Elos placeringsavkastning var -1,9 procent – osäkerheten i början av året tryckte ner placeringsmarknaden globalt27.4.2022 11:04:27 EEST | Tiedote

Tilltagande inflation, en global åtstramning av penningpolitiken och Rysslands anfallskrig mot Ukraina ökade osäkerheten och inverkade negativt på placeringsmarknaden. Elos placeringar avkastade -1,9 (3,9) procent. Placeringarnas marknadsvärde var 28,8 (26,8) miljarder euro vid utgången av det första kvartalet. Solvensnivån var 126,1 (125,0) procent.

Elon sijoitustuotto -1,9 prosenttia - epävarmuuden varjostama alkuvuosi painoi sijoitusmarkkinoita globaalisti27.4.2022 09:03:56 EEST | Tiedote

Kiihtyvä inflaatio, rahapolitiikan globaali kiristyminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan lisäsivät epävarmuutta ja vaikuttivat negatiivisesti sijoitusmarkkinoihin. Elon sijoitukset tuottivat -1,9 (3,9) prosenttia. Sijoitusten markkina-arvo oli 28,8 (26,8) miljardia euroa ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa. Vakavaraisuusaste oli 126,1 (125,0) prosenttia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme