Espoon kaupunki - Esbo stad

Jokaiselle jatko-opiskelupaikka – haku Espoon lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen ollut vilkasta

Jaa

Espoon kaupungin suomenkielisiin lukioihin on tänä keväänä ensisijaisia hakijoita yhteensä 2 527. Viime vuonna hakijoita oli 2 170, joten hakijoiden määrä nousi 16,5 %. Viime vuonna hakijamäärä nousi 8,3 %. Aloituspaikkoja kohden ensisijaisia hakijoita on 1,28 (vuonna 2020 vastaava luku oli 1,19). Myös Omnian ammatillisen koulutuksen hakijamäärä kasvoi. Ruotsinkielisen Mattlidens gymnasiumin hakijamäärä edelleen korkea. Kaikille nuorille tarjotaan jatkopaikka.

Espoon lukioiden aloituspaikkamäärää nostettiin edellisvuodesta. Aloituspaikkoja Espoon kaupungin suomenkielisissä lukioissa on 1 977 ja Kauniaisissa 134. Lukion aloituspaikkoja varattiin 66 prosentille peruskoulun päättävästä ikäluokasta. Edellisvuonna aloituspaikkoja oli Espoossa 1 819 ja Kauniaisissa 134 

Suurin kasvu ensisijaisten hakijoiden määrissä tapahtui Tapiolan lukiossa, jonka yleislinjalle haki ensisijaisesti 323 nuorta. Lukumääräisesti eniten hakijoita oli Otaniemen lukioon (434).  

Päästäkseen Espoon lukioihin opiskelijan lukuaineiden keskiarvon tulee olla vähintään 7,00. Lopulliset sisäänpääsykeskiarvot vaihtelevat vuosittain hakijamäärän mukaan ja selviävät vasta tulosten julkistamisen yhteydessä. Vuonna 2020 matalin sisäänpääsykeskiarvo oli 7,83 ja vuonna 2019 7,00 

Ruotsinkielisen Mattlidens gymnasiumin hakijamäärä edelleen korkea 

Espoon ruotsinkieliseen lukioon, Mattlidens gymnasiumiin, oli 267 ensisijaista hakijaa (2020: 290). Lukion yleislinjalla aloituspaikkoja on 175 (2020: 150) ja englanninkielisellä IB-linjalla 50 (2020: 50) 

Omnian yhteishaun hakijamäärä kasvoi 

Omnian ammatillisiin koulutuksiin haki yhteishaussa tänä keväänä ensisijaisesti 1653 hakijaa ja yhteensä Omniaan tehtiin 6825 hakua. Hakijoita oli yhteensä 3737. 

Määrällisesti eniten hakijoita oli liiketoiminnan, sähkö- ja automaatioalan, sosiaali- ja terveysalan sekä tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoihin. Suhteessa aloituspaikkoihin laboratorioalan, media-alan ja kuvallisen ilmaisun, sähkö- ja automaatioalan sekä teknisen suunnittelun perustutkintoihin haettiin eniten.  

Omnian ammattilukioon ei ole erillistä hakua. Kaikki yhteishaussa valitut opiskelijat voivat ilmoittautua lukio-opintoihin.  

Ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA) haki yhteishaussa 317 opiskelijaa. Ensisijaisia hakijoita oli 244. 

Samaan aikaan yhteishaun kanssa järjestettiin haku englanninkielisiin ammatillisiin perustutkintoihin, joihin haki 855 hakijaa. Määrällisesti eniten hakijoita oli englanninkieliseen sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon eli 368 hakijaa. Eniten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin oli englanninkieliseen tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon. 

Yhteishaun hakijamäärissä näkyy suosittu jatkuva haku, jonka kautta Omnian ammatillisen koulutuksen opiskelijoista valitaan jo reilusti yli puolet. Ammatillisen koulutuksen opiskelijat voivat aloittaa opintonsa ja valmistua joustavasti ympäri vuoden. 

Yhteishaun tulokset julkaistaan 17.6.2021  

Yhteishaun tulokset julkaistaan 17.6.2021, ja opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 1.7.2021. Lukioiden valintatulokset julkaistaan osoitteessa www.espoo.fi/lukiovalinnat ja Omnian valintatulokset osoitteessa www.omnia.fi niiden hakijoiden osalta, jotka ovat antaneet siihen suostumuksensa hakulomakkeessa. Omnia järjestää kaikille syksyn koulutuksiin valituille virtuaalisen Tervetuloa Omniaan -tilaisuuden 23.6.2021 klo 1214.  

Oppivelvollisuusikä nousee 18 vuoteen 

Yhdeksäsluokkalaisten on hakeuduttava kevään 2021 yhteishaussa opiskelemaan joko toiselle asteelle tutkintokoulutukseen tai nivelvaiheen opintoihin, kuten esimerkiksi 10. luokalle, tai lukioon valmistavaan (LUVA) tai ammatilliseen koulutukseen valmentavaan (VALMA) koulutukseen. Jokaiselle nuorelle varmistetaan jatkopaikka. Perusopetuksen 1.1.2021 jälkeen päättäville opiskelijoille toisen asteen opinnot ovat maksuttomia.  

Lisätietoa oppivelvollisuuden laajentamisesta on luettavissa osoitteesta espoo.fi/fi-FI/Kasvatus_ja_opetus/Perusopetus/Peruskoulun_jalkeen/Oppivelvollisuuden_laajentuminen 

Lisähaut lukioiden täyttämättä jääneille koulutuspaikoille alkavat aikaisintaan 18.6.2021. Täyttämättä jääneille ammatillisen koulutuksen koulutuspaikoille haetaan jatkuvan haun kautta ja vielä on mahdollista hakea syksyllä alkaviin ammatillisiin koulutuksiin. Lisätietoja saa osoitteista omnia.fi/jatkuvahaku tai opintopolku.fi 

Etsivän nuorisotyön ohjaajat palvelevat nuoria Espoon Ohjaamotalossa kesällä. www.espoo.fi/ohjaamotalo   

InfoOmnia auttaa 

Hakijan ohjauspalvelu InfoOmniasta saa tietoa opiskeluvaihtoehdoista, hakuajoista ja -tavoista sekä apua koulutuksiin hakeutumisessa myös läpi koko kesän.  
Palvelunumero: 09 2319 8360  
Sähköposti: info@omnia.fi  

Lisätietoa löytyy osoitteesta www.espoo.fi/yhteishaunjalkeen sekä osoitteista www.omnia.fi/yhteishaku2021 ja www.opintopolku.fi  

Espoon lukioiden aloituspaikat ja ensisijaiset hakijat v. 2020 ja v. 2021 (pdf, 104 Kt) 

Tiedosto liitteenä.  

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

De nya hållbarhetsberäkningarna för Esbo är fortfarande dystra och verkligheten är ännu dystrare – det finns inga förutsättningar för att godkänna lagarna om en vårdreform14.5.2021 12:35:48 EEST | Tiedote

”Vårdreformen framskrider i en coronadimma med skygglappar för ögonen”, säger Esbos stadsdirektör Jukka Mäkelä. ”Beredarna bryr sig inte om konsekvenserna för de växande städerna. Finansministeriets nya hållbarhetsberäkning är fortfarande oroväckande, även om den direkta nedskärningen i Esbo har minskat något. I verkligheten är situationen ännu dystrare: hållbarhetsberäkningen beaktar inte att ökningen av skattefinansieringen avtar och inte heller stadens kostnader för ändringen.”

Uudet painelaskelmat Espoolle edelleen synkkiä ja todellisuus vielä synkempi – sote-lakien hyväksymiselle ei ole edellytyksiä14.5.2021 12:34:34 EEST | Tiedote

”Sote-uudistuksen läpivientiä jatketaan koronasumussa ja laput silmillä”, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. ”Vaikutuksista kasvaviin kaupunkeihin ei piitata. Valtionvarainministeriön uusi painelaskelma näyttää edelleen pahalta, vaikka Espoon suora leikkaus onkin vähän pienentynyt. Todellisuudessa tilanne on vielä synkempi: painelaskelma ei huomioi verorahoituksen kasvun hidastumista eikä kaupungille koituvia muutoskustannuksia.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme