VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Jono kotoutumiskoulutukseen lyheni, kielenopetuksessa varaa tehostaa

Jaa

Työ- ja elinkeinohallinto on järjestänyt kotoutumiskoulutuksen suunnitelmien mukaan. Odotusaika koulutukseen on parissa vuodessa puolittunut. Tavoitteena olevaa kielitaidon tasoa ei kuitenkaan usein saavuteta, vaikka kielen oppiminen on kotoutumiskoulutuksen keskeinen tavoite. Riittävää kielitaitoa pidetään työllistymisen ja jatkokoulutuksen edellytyksenä.

Työ- ja elinkeinohallinto on järjestänyt kotoutumiskoulutuksen suunnitelmien mukaan.
Työ- ja elinkeinohallinto on järjestänyt kotoutumiskoulutuksen suunnitelmien mukaan.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on arvioinut oppivelvollisuusiän ylittäneiden maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta. Koulutusta tarjotaan pääsääntöisesti työvoimakoulutuksena, mutta se voidaan järjestää myös omaehtoisena opiskeluna. VTV arvioi ELY-keskusten koulutushankintoja, koulutukseen ohjaamisen sujuvuutta TE-toimistoissa sekä koulutukseen osallistuneiden kielitaidon kehittymistä eri koulutuspalvelujen tuottajien koulutuksissa.

Koulutukseen ohjaamisen sujuvuus odotusajalla mitattuna on parantunut. Odotusaika kotoutumiskoulutuksiin lyheni TE-toimistoissa keskimäärin reilusta 160 päivästä 80 päivään vuodesta 2014 vuoteen 2016. Samaan aikaan alkukartoituksiin ja koulutuksiin odottavien määrät kasvoivat selvästi. Odotusajat vaihtelivat TE-toimistoittain, eikä kaikilla alueilla saavutettu asetettuja aikarajoja. Maahanmuuttajille tarjottavat yksittäiset koulutusjaksot ovat lyhentyneet, mutta maahanmuuttajan koulutuksiin käyttämä kokonaisaika on pidentynyt.

”Kotoutumiskoulutusten hankinnat on ELY-keskuksissa toteutettu suunnitelmallisesti, ja kilpailutuksissa on korostettu laatua. Koulutusten operatiivinen seuranta ELY-keskuksissa ja TE-toimistoissa on toteutettu asianmukaisesti”, kertoo VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Hannu Tervo.

Kotoutumiskoulutuksen tavoitteena olevan kielitaitotason saavutti vuosina 2013–2016 vajaat 35 prosenttia koulutuksen päättäneistä henkilöistä. Saavutettuun kielitaitoon vaikuttivat henkilön tausta, kielitaidon lähtötaso, koulutuksen sisältö ja koulutuspalvelun tuottaja.

”Koulutuspalvelujen tuottajien välillä oli eroja osallistujien saavuttamassa kielitaidossa vielä senkin jälkeen, kun osallistujien tausta ja koulutusjaksoa koskevat tiedot oli otettu huomioon”, toteaa VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Tanja Kirjavainen.

Kotoutumiskoulutuksen päättäneiden henkilöiden määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2013. Vuonna 2016 koulutuksen suoritti runsaat 4 600 henkilöä ja keskeytti vajaat 1 300 henkilöä. Kotoutumiskoulutusten hankintaan on käytetty viime vuosina noin 80 miljoonaa euroa vuodessa.

Tutustu julkaisuun: Kotoutumiskoulutus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Työ- ja elinkeinohallinto on järjestänyt kotoutumiskoulutuksen suunnitelmien mukaan.
Työ- ja elinkeinohallinto on järjestänyt kotoutumiskoulutuksen suunnitelmien mukaan.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme