Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Joonas Hyvönens verk hämtar inspiration ur spelvärlden och inleder ett projekt för uppslukande konst i Kuben på Ode

Dela

Bildkonstnären Joonas Hyvönen utmanar oss med medvetet absurda grepp att begrunda alternativa framtidsvisioner. Metoder lånade från spelvärlden erbjuder förfrämligande och trygga sätt att uppleva klimatförändringen och ökade vattennivåer.

Joonas Hyvönen: God’s Flat Earth Is Drowning i centrumbiblioteket Odes utrymme Kuben, 3–29.7
Joonas Hyvönen: God’s Flat Earth Is Drowning i centrumbiblioteket Odes utrymme Kuben, 3–29.7

Joonas Hyvönens konstverk God’s Flat Earth Is Drowning behandlar klimatförändringen och klimatångest genom att länka samman åskådaren med visioner av en spekulativ framtid och propaganda. Konstnären har gjort bruk av 3D-modellering i ett verk som rör sig mellan det verkliga och overkliga, i terrängen mellan realism och simulation. Genom användningen av en spelmotor som genererar dialog blir varje enskild visning av verket unikt.

Hyvönen själv beskriver verket så här: ”Det har regnat i dagar i sträck, jorden är platt, alla vattnets avrinningsvägar är blockerade av avfall, och varenda dusch, vattenglas och urinering i buskarna leder till att havsnivån bara stiger. I andra våningen på Ode har en liten, brokig skara människor samlats med målet att söka en gemensam lösning på och utväg ur den ekologiska katastrof som hotar dem.”

Joonas Hyvönens (f. 1990) konstverk inkorporerar ofta digitala teknologier som sätts i relation till andra fenomen, och koncentrerar sig på interaktionen mellan användare och användargränssnitt. Hyvönen har tagit en magistersexamen inom bildkonst vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi 2016 och tagit del av utställningar både i Finland och utomlands.

Projektet Mediekuben hämtar mediekonst till Ode

Hyvönens verk är en del av projektet Mediekuben, som hämtar in uppslukande eller så kallade immersiva konstverk till Odes utrymme Kuben, vars väggar består av smartglas.

Projektet arrangerade en verkstad i immersiv konst för sex olika konstnärer, som mynnade ut i ett flertal föreslagna verk. Därefter har projektets ledare och kuratorer, mediakonstnären Jukka Hautamäki och medieproducenten Marko Tandefelt, valt ut två förslag som ska förverkligas.

Joonas Hyvönen och Ami Lindholm planerar sina verk uttryckligen för att förevisas i Kuben på Ode, vars teknologiska kapacitet är fenomenal. Verken tar interaktionen mellan publiken och verken i beaktande på ett helhetligt sätt, samt uppmärksammar insiktsfullt aktuella fenomen och idéer. Joonas Hyvönens utställning är öppen mellan den 3–29.7. Ami Lindholms utställning, med temat föräldraskap, öppnar i augusti 2020.

Projektet Mediekuben förverkligas i samarbete mellan Centret för konstfrämjande, Helsingfors centrumbibliotek Ode, Konstnärsföreningen MUU rf. samt Konstuniversitetet.

Joonas Hyvönen intervjuas på Helsingfors-kanalen den 30.6 kl.13.

Helsingfors-kanalen sänder en konstnärsintervju med Joonas Hyvönen live, där han berättar om sitt arbete, om verket i fråga samt om dess teman. Som intervjuare fungerar bibliotekarien och konstnären Tuukka Haapakorpi. Intervjun går på finska. (www.helsinkikanava.fi/sv)

Utställningens öppethållningstider 3–29.7.2020

mån–fre kl. 8–20
lör–sön kl. 10–18

Nyckelord

Kontakter

Bildkonstnär Joonas Hyvönen
050 3808985, email@joonashyvonen.com

Specialbibliotekarie Sanna Huttunen
Centrumbiblioteket Ode
040 186 3042, sanna.m.huttunen@hel.fi

Bilder

Joonas Hyvönen: God’s Flat Earth Is Drowning i centrumbiblioteket Odes utrymme Kuben, 3–29.7
Joonas Hyvönen: God’s Flat Earth Is Drowning i centrumbiblioteket Odes utrymme Kuben, 3–29.7
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

* * *

Ode, Helsingfors centrumbibliotek, är en levande mötesplats på Medborgarplatsen, i hjärtat av Helsingfors

Ode kompletterar den kultur- och mediekoncentration som utgörs av Musikhuset, Finlandiahuset, Sanomahuset och museet för nutidskonst Kiasma. Det erbjuder ett icke-kommersiellt offentligt stadsrum som är öppet för alla mittemot riksdagshuset.

Ode är en evenemangsplats, ett läsandets hus och en mångsidig stadsupplevelse. Det bjuder på kunskap, nya färdigheter och berättelser, och är lättillgänglig för inlärning, inlevelse, arbete och avkoppling. Det är ett modernt bibliotek och en levande och funktionell mötesplats till för alla stadsbor.

Helsingfors centrumbibliotek Ode
Tölöviksgatan 4
00100 Helsingfors
www.oodihelsinki.fi/sv

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digitala samlingen för barn och ungdomar öppnar den 9 juli – Digital litteratur önskas bli en naturlig del av barns och ungdomars vardag6.7.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Den nationella digitala samlingen för barn och ungdomar är nu för första gången tillgänglig för alla familjer och skolor i hela Finland. Öppnandet av samlingen den 9 juli gör det möjligt att använda och hitta materialen på ett enklare sätt än tidigare samt ger skolorna bättre möjligheter att verkställa sina läroplaner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum