Vaasan kaupunki - Vasa stad

Jord som har tryckts upp till ytan i Infjärden kommer att flyttas bort så snabbt som möjligt

Jaa

Förorenade jordmassor har tryckts upp till ytan från botten av Infjärden i Vasa. De förorenade jordmassorna måste flyttas för att inte medföra skador i miljön. Vasa stad strävar efter snabba åtgärder för att flytta jordmassorna.

För närvarande inväntar staden Närings-, trafik- och miljöcentralens analysresultat som ska visa om jordmassorna är lämpliga på avstjälpningsplatsen eller inte. Analysen avgör om jordmassorna ska hanteras på Stormossen eller flyttas exempelvis till problemavfallsanläggningen i Riihimäki för grundligare behandling.

- När resultaten av analysen är klara kan vi fastställa hur jordmassorna ska hanteras och hur avlägsnandet ska genomföras, berättar kommunteknikens byråingenjör Antti Ruokonen.

Bland annat transporten av jordmassorna, grävningen och mottagningen medför kostnader. Vidare måste staden reda ut hur massorna kan flyttas så att skadliga ämnen på Infjärdens botten inte sätts i rörelse.

Åtgärder kommer att vidtas så snabbt som möjligt

Staden strävar efter snabba åtgärder när det gäller flyttningen av den jord som har tryckts upp till ytan, eftersom skadliga ämnen i mark som finns ovanför vattenytan sprider sig lättare än från mark under vattenytan. Det är emellertid inte möjligt att vidta åtgärder innan de nödvändiga analyserna är klara och tillståndsmyndigheterna har godkänts tillvägagångsplanerna.

- Vi hoppas att den övervakande myndigheten ska reagera snabbt så att jordmassan kan flyttas bort från området innan isen kommer. De skadliga ämnen som har stigit upp till ytan av fjärden medför ingen direkt fara för människorna. Halterna av skadliga ämnen är dock sådana att åtgärder måste vidtas, berättar miljödirektör Christer Hangelin.

En del av fjärdens botten steg till ytan när staden lät bygga en stödbank för nya Pohjolagatan invid Infjärden. När jordmassor stiger till ytan finns risken att skadliga ämnen tillsammans med dagvatten, snö och is sprids till ett större område, såsom till närbelägna Metviken och därifrån vidare till havet.

Vasa stad vill få Infjärden i skick

Det förorenade bottenslammet i Infjärden är en följd av fabriksverksamhet på området för flera år sedan. Konsekvenserna av de skadliga ämnena och iståndsättning av området har länge varit under utredning. Vasa stad äger Infjärdens vattenområde medan fabriksområdet ägs av Kemira.

- Kemira har under hösten till regionförvaltningsverket lämnat in nytt material som gäller utredningarna av marken på fabriksområdet och för närvarande väntas beslut av regionförvaltningsverket om stängning av fabriksområdet. Vår förhoppning är att iståndsättningen av fjärden ska framskrida jämsides med iståndsättningen av fabriksområdet, berättar direktören för stadens tekniska sektor Markku Järvelä.

Vasa stad förhandlar med Kemira om iståndsättningen av Infjärden i år.

Ytterligare information ger:

Miljödirektör Christer Hangelin, christer.hangelin@vasa.fi, tfn +35840 764 2412

Byråingenjör Antti Ruokonen, antti.ruokonen@vasa.fi, tfn +35840 839 4226

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme