Diakonissalaitos

Joulukorttien katumyynti tuo tuloja Itä-Euroopan romaneille

Jaa

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaduilla voi taas nähdä Itä-Euroopan romaneja, jotka myyvät joulukortteja. Tänä vuonna myynnissä on ensimmäistä kertaa myös joulukalenteri. Kortit ja kalenteri ovat syntyneet taiteilijoiden ja järjestöjen yhteistyönä. Ne ovat romaneille tärkeä keino ansaita joulurahaa.

Yhteisötaiteilija Elviira Davidow on ideoinut ja yhdessä vapaaehtoisten taiteilijoiden kanssa valmistanut jo viidettä kertaa joulukortteja, joita Itä-Euroopasta tulleet romanisiirtolaiset nyt myyvät Helsingin, Espoon ja Vantaan kaduilla. Tänä vuonna uutena tuotteena on tullut myyntiin myös joulukalenteri.

Joulukorttien ja kalenterien myynti on liikkuvan väestön romaneille tärkeä tapa ansaita rahaa joulun alla.

”Nämä kortit ovat meille todella tärkeitä. Summa, jonka pystymme myynnillä ansaitsemaan, on meille romaneille merkittävä. Lähetämme rahat lapsillemme kotimaahan, ja pystymme ostamaan ruokaa sekä polttopuita lämmittääksemme talot talvella. Sillä on suuri merkitys elämäämme”, jo useana vuonna kortteja kaduilla myynyt Gabriela Bancuta kertoo.

Joulukortit ja -kalenteri toteutetaan aiempien vuosien tapaan hyväntekeväisyysperiaatteella.

”Tärkein motiivi on tuoda myyjien jouluun lisätuloja ja hyvää mieltä kaduille sekä luoda positiivisia kohtaamisia myyjien ja ostajien välillä”, projektista vastaava yhteisötaiteilija Elviira Davidow sanoo.

Kalenterin luukuista kurkistelee vaikuttajia, jotka muuttavat maailmaa

Tänä vuonna näiden erilaisten joulukorttien ja joulukalenterin teemana on vaikuttaminen – kuinka voimme vaikuttaa läheistemme, yhteisömme, yhteiskuntamme ja maapallomme hyvinvointiin. Joulukalenterin luukuista kurkistelee 24 hyväntekijää, vaikuttajaa ja aktivistia – ihmisiä, jotka ovat teoillaan tehneet tästä maapallosta paremman paikan olla ja elää.

Kalenteriin ovat päässeet mukaan muun muassa ympäristöaktivisti Greta Thunberg, ihmisoikeustaistelija Maria Pariisilainen, taiteenedistäjä Outi Heiskanen ja kansanterveytemme edistäjä, arkkiatri Arvo Ylppö.

Vaikuttajat kalenteriin ja kortteihin on valittu yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Mukana hankkeessa ovat: Siemenpuusäätiö, Yhteiset Lapsemme ry, Vailla vakinnaista asuntoa ry, PAND -taiteilijat rauhan puolesta sekä Rauhanpuolustajat.

Taiteilijat tekivät kortit ja kalenterin pro bonona

Joulukorttien tekijöinä on seitsemän taiteilijaa: Metti Nordin, Maarit Mannila-Rosenqvist, Tuuli Jansson, Hanna Walldén, Matti Pekonen, Elviira Davidow sekä liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundon pitkäaikainen asiakas,  romanialainen taiteilija Elena Dima.

Tämänvuotiset joulukortit ja joulukalenteri on valmistettu munatempera-tekniikalla, ja kuvakieleen mallia on haettu ortodoksisesta ikonimaailmasta.

Joulukorttiprojektin taustalla on Käsiin kirjottu -hanke, mutta tänä vuonna tuotantovastuu on Diakonissalaitoksen Yhteisötoiminta ja osaaminen Hirundossa -hankkeella. Molemmat hankkeet edistävät Euroopan unionista saapuvien romanien työllistymistä ja etsivät vaihtoehtoja kadulla kerjäämiselle.

Joulukortit myydään 6 kappaleen paketeissa. Yhden nipun hinta on 5 euroa. Myös joulukalentereiden hinta on 5 euroa. Romanit saavat sekä korttipaketista että joulukalenterista itselleen 4 euroa, viimeinen euro käytetään painokulujen kattamiseen.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Elviira Davidow
Käsiin kirjottu -hankkeen koordinaattori
Puh. 040 524 6484

Antti Jalkanen, hankekoordinaattori
Yhteisötoiminta ja osaaminen Hirundossa
Puh. 050 593 5737
antti.jalkanen@hdl.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitoksen Vamos palaa lähivalmennukseen – etätyössä opittiin uusia toimintatapoja1.6.2020 08:46:16 EESTTiedote

Koronakevään jälkeen Diakonissalaitoksen Vamoksen ryhmävalmennus palaa lähivalmennukseen kesäkuun alussa. Myös Vamoksen tuottama Kelan Nuotti-valmennus toteutuu parin kuukauden etäjakson jälkeen lähivalmennuksena. Tarvittaessa järjestetään myös etävalmennusta. Etätyöjaksolla otettiin haltuun myös uusi työväline, joka korvasi nuorten kanssa tehtävän lähityön kiitettävästi.

”Löysin mahdollisuuksia, joita en olisi koskaan tullut yksin ajatelleeksi” – Nuoria tuetaan läpi poikkeusaikojen Rovaniemellä22.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

”Kun muutin paikkakunnalle, josta en tuntenut ketään – ilman töitä, harrastuksia tai opiskelupaikkaa tunsin olevani hukassa, eksyksissä ja niin yksin. Koronan aiheuttama poikkeustilanne on aiheuttanut yhteiskuntaan vähän samanlaisen tilanteen kuin minulla oli muuttaessani – eristäytymistä ja epävarmuutta”, kertoo Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen nuori nimimerkillä Perillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme