Diakonissalaitos

Joulukorttien katumyynti tuo tuloja Itä-Euroopan romaneille

Jaa

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaduilla voi taas nähdä Itä-Euroopan romaneja, jotka myyvät joulukortteja. Tänä vuonna myynnissä on ensimmäistä kertaa myös joulukalenteri. Kortit ja kalenteri ovat syntyneet taiteilijoiden ja järjestöjen yhteistyönä. Ne ovat romaneille tärkeä keino ansaita joulurahaa.

Yhteisötaiteilija Elviira Davidow on ideoinut ja yhdessä vapaaehtoisten taiteilijoiden kanssa valmistanut jo viidettä kertaa joulukortteja, joita Itä-Euroopasta tulleet romanisiirtolaiset nyt myyvät Helsingin, Espoon ja Vantaan kaduilla. Tänä vuonna uutena tuotteena on tullut myyntiin myös joulukalenteri.

Joulukorttien ja kalenterien myynti on liikkuvan väestön romaneille tärkeä tapa ansaita rahaa joulun alla.

”Nämä kortit ovat meille todella tärkeitä. Summa, jonka pystymme myynnillä ansaitsemaan, on meille romaneille merkittävä. Lähetämme rahat lapsillemme kotimaahan, ja pystymme ostamaan ruokaa sekä polttopuita lämmittääksemme talot talvella. Sillä on suuri merkitys elämäämme”, jo useana vuonna kortteja kaduilla myynyt Gabriela Bancuta kertoo.

Joulukortit ja -kalenteri toteutetaan aiempien vuosien tapaan hyväntekeväisyysperiaatteella.

”Tärkein motiivi on tuoda myyjien jouluun lisätuloja ja hyvää mieltä kaduille sekä luoda positiivisia kohtaamisia myyjien ja ostajien välillä”, projektista vastaava yhteisötaiteilija Elviira Davidow sanoo.

Kalenterin luukuista kurkistelee vaikuttajia, jotka muuttavat maailmaa

Tänä vuonna näiden erilaisten joulukorttien ja joulukalenterin teemana on vaikuttaminen – kuinka voimme vaikuttaa läheistemme, yhteisömme, yhteiskuntamme ja maapallomme hyvinvointiin. Joulukalenterin luukuista kurkistelee 24 hyväntekijää, vaikuttajaa ja aktivistia – ihmisiä, jotka ovat teoillaan tehneet tästä maapallosta paremman paikan olla ja elää.

Kalenteriin ovat päässeet mukaan muun muassa ympäristöaktivisti Greta Thunberg, ihmisoikeustaistelija Maria Pariisilainen, taiteenedistäjä Outi Heiskanen ja kansanterveytemme edistäjä, arkkiatri Arvo Ylppö.

Vaikuttajat kalenteriin ja kortteihin on valittu yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Mukana hankkeessa ovat: Siemenpuusäätiö, Yhteiset Lapsemme ry, Vailla vakinnaista asuntoa ry, PAND -taiteilijat rauhan puolesta sekä Rauhanpuolustajat.

Taiteilijat tekivät kortit ja kalenterin pro bonona

Joulukorttien tekijöinä on seitsemän taiteilijaa: Metti Nordin, Maarit Mannila-Rosenqvist, Tuuli Jansson, Hanna Walldén, Matti Pekonen, Elviira Davidow sekä liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundon pitkäaikainen asiakas,  romanialainen taiteilija Elena Dima.

Tämänvuotiset joulukortit ja joulukalenteri on valmistettu munatempera-tekniikalla, ja kuvakieleen mallia on haettu ortodoksisesta ikonimaailmasta.

Joulukorttiprojektin taustalla on Käsiin kirjottu -hanke, mutta tänä vuonna tuotantovastuu on Diakonissalaitoksen Yhteisötoiminta ja osaaminen Hirundossa -hankkeella. Molemmat hankkeet edistävät Euroopan unionista saapuvien romanien työllistymistä ja etsivät vaihtoehtoja kadulla kerjäämiselle.

Joulukortit myydään 6 kappaleen paketeissa. Yhden nipun hinta on 5 euroa. Myös joulukalentereiden hinta on 5 euroa. Romanit saavat sekä korttipaketista että joulukalenterista itselleen 4 euroa, viimeinen euro käytetään painokulujen kattamiseen.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Elviira Davidow
Käsiin kirjottu -hankkeen koordinaattori
Puh. 040 524 6484

Antti Jalkanen, hankekoordinaattori
Yhteisötoiminta ja osaaminen Hirundossa
Puh. 050 593 5737
antti.jalkanen@hdl.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Yhdessä tytäryrityksemme Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n kanssa tuotamme vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Tavoitteenamme on, että jokaisella on mahdollisuus arvokkaaseen elämään.

Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee noin 800 ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autamme niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Diakonissalaitos ja Rinnekoti yhdistyivät – Sote-sektorille syntyy vaikuttava yhteiskunnallinen yritys ja monipuolinen työnantaja8.1.2020 07:00:00 EETTiedote

Vuoden alusta voimaan astuneen yhdistymisen myötä Diakonissalaitoksesta tulee entistä vahvempi ja vaikuttavampi arvopohjainen toimija sote-sektorille. Yhdistyminen antaa valtakunnallisesti toimivalle ja yli 2300 työntekijää työllistävälle yhteiskunnalliselle yritykselle hyvät edellytykset toteuttaa liiketoimintaa, jonka tuotto menee yhteiskunnallisesti merkittävään tarkoitukseen.

Sovinnosta kansalaistaito: Sovinnon osaamista kehitetään yhdessä kansainvälisten rauhanvälitys- ja kansallisten sovittelutoimijoiden kanssa27.12.2019 08:30:00 EETTiedote

Tiedote 27.12.2019. Diakonissalaitos, Helsingin seurakuntayhtymä ja Suomen Lähetysseura ovat sopineet yhteistyöstä #Sovinto-hankkeen käynnistämiseksi. Tavoitteena on edistää yksilöiden ja yhteisöjen halua ja kykyä toimia sovinnon rakentajina Suomessa ja kansainvälisesti. Sovinnon vahvistamiseen kutsutaan mukaan muita aiheeseen perehtyneitä toimijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme