Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Joululahjaksi turvallisuutta

Jaa

Joulu tuo mukanaan antamisen ja saamisen iloa. Osalla ihmisistä voi olla vaikeuksia löytää sopivaa lahjaa esimerkiksi iäkkäälle, muistisairaalle tai muuten tukea tarvitsevalle läheiselleen. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK muistuttaa, että joululahjaksi voi antaa myös turvallisuutta.

Muistutuksen taustalla on SPEK:ssa käynnissä oleva Osallistava Turvallisuus Erityisryhmille – OTE -hanke, jonka yhteydessä tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että iäkkäiden ja muistisairaiden asumisen turvallisuudessa on merkittäviä riskejä. Turvallisuutta voidaan kuitenkin parantaa asumisen turvallisuuden yhdessä arvioinnilla ja korjaavilla toimenpiteillä, niin huolenpidolla kuin turvatekniikalla.

Sekä iäkkäillä että muistisairailla on halu varmistaa oma turvallisuutensa, mutta kyky huolehtia turvallisuudesta vaihtelee. Turvallisuustekniikan ja digitalisaation mahdollisuuksista ollaan kiinnostuneita. Tiedon puute, mutta myös niukat taloudelliset resurssit voivat kuitenkin rajoittaa turvalaitteiden hankintaa. Tämän vuoksi turvallisuuden varmistamiseksi on tilaa niin omaisten huolenpidolle kuin järjestöjen tuelle, lahjoille ja lahjoituksille. Myös taloyhtiöt voivat osallistua omalta osaltaan turvatekniikan hankintaan.

Hyödyllistä, lahjaksi soveltuvaa turvatekniikkaa voivat olla muun muassa palovaroitin, sammutuspeite, liesivahti tai turvaliesi. Toisaalta turvallisuutta voidaan parantaa uuden veden- tai kahvinkeittimen, valaisinten, led-kynttilöiden, tai vaikkapa uuden tekniikan television hankinnalla elinkaarensa lopulla olevan vanhan ja mahdollisesti jo vaarallisen laitteen tilalle. Lisäksi turvallisuutta voidaan parantaa sekä turvapuhelimella että paikannuslaitteilla. Hankintapäätös kannattaa tehdä lahjan saajan kanssa yhteistyössä, hänen näkemystään kuunnellen ja kunnioittaen. Hankinnan ohella on muistettava laitteiden asianmukainen asennus ja käytön riittävä opastus.

Toisaalta on muistettava, että pelkkä tekniikka ei tuo yksin turvallisuudentunnetta, vaan iäkäs tai muistisairas, samoin kuin kuka tahansa ihminen voi kaivata toista ihmistä. Turvallisuutta tuo myös läheiselle annettu aika.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija Heikki Laurikainen, puh. 040 4177 977
Tutkija Tarja Ojala, puh. 0400 715 168

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

09 476 112, spekinfo@spek.fihttp://www.spek.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

Tulitöiden aiheuttamat suurpalot ovat romahtaneet 30 vuodessa – Tulityökoulutusta pidetään tärkeänä12.9.2018 13:33Tiedote

Ennen kuin tulitöiden turvallisuuskoulutus aloitettiin vuonna 1988, tulitöiden tekeminen aiheutti noin 40 prosenttia suurpaloista. Nykyisin hitsaus, laikkaleikkaus ja muut tulityöt aiheuttavat suurpaloista alle viisi prosenttia. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän kyselyn mukaan tulitöiden turvallisuuskoulutusta pidetään tärkeänä, joskin koulutuksen suhde työelämän realiteetteihin vaatii jatkuvaa kehittämistä.

”Jos kriisi puhkeaa tai sota syttyy” - Riskiviestintä informoi ja herättää epäilyksiä28.8.2018 14:35Tiedote

Om krisen eller kriget kommer -esite herätti keväällä paljon keskustelua niin julkaisumaassa Ruotsissa kuin Suomessakin. Onko kyseessä vain informaation jakaminen, vai yritetäänkö ihmisten asenteisiin piilovaikuttaa tai suorastaan rivien välistä kertoa jotain, mitä ei ääneen voi sanoa? Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö järjesti maanantaina 27.8. keskustelutilaisuuden, jossa tutkija Minna Lundgren Keski-Ruotsin yliopiston Risk and Crisis Research Center -yksiköstä kertoi ruotsalaisten kotitalouksien varautumisesta ja kotitalouksille suunnatusta riskiviestinnästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme