Aidosti leveämmät hartiat

Joulusesongin jälkeen autismikirjon yksiköissä kriisiavun tarve kasvaa

Jaa

Stressi voi purkautua väkivaltana tai paikkojen rikkomisena.

Eteva kuntayhtymän jalkautuvan palvelun palvelukehittäjä Jaana Kohvakka sanoo, että lomasesonkien jälkeen autismikirjon asiakkailla on enemmän vaikeita kriisejä. Kriisien määrä kasvaa myös joulusesongin jälkeen. Tämä johtuu autismikirjon asiakkaiden jouluun kohdistuneista korkeista odotuksista, muutoksista ja vierailuista. 

Näille asiakkaille esimerkiksi joulukoristeet ja joululaulut voivat aiheuttaa lisästressiä. Sesongista aiheutuva stressi voi purkautua haastavana käytöksenä, joka voi olla väkivaltaa itseään tai muita kohtaan, paikkojen rikkomista, kovaäänistä huutamista, tavaroiden heittelyä, tai karkailua. Ennaltaehkäisyssä korostetaan tilanteiden ennakointia ja asiakkaan viestien sanoittamisen merkitystä.

Silti kriisejä syntyy. Tällaisissa kriisitilanteissa Etevan jalkautuvat palvelut toimivat asumisyksiköissä lisätukena. Jalkautuvan palvelun moniammattillisessa tiimissä on viisi erikoisohjaajaa, sairaanhoitaja ja kaksi palvelukehittäjää sekä palvelupäällikkö.
–Olemme paikan päällä työntekijöiden ja asiakkaan rinnalla sekä tilanteen aikana että sen jälkeen. Samalla jalkautuvat palvelut toimii myös turvallisuustukena. Tavoitteenamme on, että asiakas ei joudu siirtymään omasta kodistaan osastojaksolle, kertoo Kohvakka.

Monet asiakkaista ovat myös kehitysvammaisia. Tämän vuoksi tämä asiakasryhmä on monesti väliinputoaja, sillä perusterveydenhuollon palvelut eivät riitä heille ja psykiatrian puolella ei ole kehitysvammaisten kohdalla erityisosaamista. Sen vuoksi palveluihin keskittyneitä erityisasiantuntijoita tarvitaan.

Etevan johtava psykologi Anna-Elina Leskelä-Ranta kertoo, että jalkautuvissa palveluissa erikoistutaan hoitamaan vaikeimpia tilanteita. Palveluissa tehdään tiivistä yhteistyötä Etevan Asiantuntijapalveluiden psykologien, toimintaterapeuttien ja autismikuntoutusohjaajien kanssa.
–Silloin ei riitä, että asiantuntijat arvioivat tilannetta, tukea tarvitaan heti asiakkaan ja työntekijöiden arkeen.  

Kårkulla samkommun, Vaalijalan kuntayhtymä ja Eteva kuntayhtymä tekevät yhteistyötä ajaakseen sote-lakiluonnokseen muutosta. 
Nämä kuntayhtymät haluavat säilyttää nykyiset valtakunnalliset erityistä tukea tarvitsevien ihmisten palvelut ja toimia edelleen julkisena palvelun tuottajana. Sote-lakiluonnokseen halutaan kirjata näiden toimijoiden ylimaakunnallisuus sekä vaativampien ja ruotsinkielisten palveluiden osalta keskittämisasetus.

Kolmikko perustelee sote-lakimuutoksen tärkeyttä erityisesti sillä, että erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden hoidon tavoitteena on siirtyä raskaasta kevyempiin palveluihin.
Näiden puolustettavien palveluiden joukossa on myös jalkautuvat palvelut, jotka jalkautuvat Etelä-Suomessa 45 kunnan alueella. Myös
Kårkullan ja Vaalijalan kuntayhtymillä on liikkuvia ja kotiin vietäviä asiantuntijapalveluja.


Etevan ja Vaalijalan kuntayhtymät ja Kårkulla samkommun tarjoavat palveluita 111 suomalaiselle kunnalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aidosti leveämmät hartiat
Aidosti leveämmät hartiatEteva kuntayhtymä on yksi Suomen suurimmista vammaisalan osaamiskeskuksista. Tuotamme erityispalveluita kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille Etelä-Suomen alueella. Etevan omistaa 45 kuntaa. www.eteva.fi

Kårkulla samkommun on kuntayhtymä, joka tuottaa erilaisia palveluita vammaisille ja heidän läheisilleen. Kuntayhtymään kuuluu 33 ruotsinkielistä ja kaksikielistä kuntaa. www.karkulla.fi

Vaalijalan kuntayhtymä on savolainen toimija Itä-Suomessa, joka palvelee erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä erilaisissa elämäntilanteissa. Vaativimpia kuntoutuspalveluita tuotamme valtakunnallisesti. Vaalijalan omistaa 33 savolaista kuntaa. www.vaalijala.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aidosti leveämmät hartiat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme