Vaasan yliopisto

Joustavia opintopolkuja yli maiden rajojen – Vaasan yliopistossa muovataan eurooppalaisen korkeakoulutuksen tulevaisuutta

Jaa
EU:ssa edetään kohti eurooppalaista koulutusaluetta, jonka tulevaisuutta muovataan korkeakouluverkostoissa. Yksi näistä on EUNICE-verkosto, joka kokoontuu 14.–16. helmikuuta Vaasan yliopistoon suunnittelemaan yhteistyön seuraavia askelia. Tavoitteena on luoda joustavia opintopolkuja yli maiden rajojen.
Edustajat kymmenestä eurooppalaisesta korkeakoulusta kokoontuvat ystävänpäivänä Vaasan yliopiston talviselle kampukselle. Kuva: Vaasan yliopisto. Kuva vapaasti käytettävissä.
Edustajat kymmenestä eurooppalaisesta korkeakoulusta kokoontuvat ystävänpäivänä Vaasan yliopiston talviselle kampukselle. Kuva: Vaasan yliopisto. Kuva vapaasti käytettävissä.

EU haluaa parantaa eurooppalaisten korkeakoulujen houkuttelevuutta ja kilpailukykyä maailmanlaajuisesti yhteistyöllä, jota luodaan maiden rajat ylittävissä korkeakouluverkostoissa. Ajatuksena on, että tulevaisuudessa opiskelija voisi rakentaa tutkintonsa yksilöllisesti ja joustavasti eri yliopistojen tarjonnasta. Vaasan yliopisto kuuluu EUNICE European University of Customised Education -verkostoon, joka perustettiin vuonna 2019.

– On tärkeää, että olemme näyttämässä suuntaa eurooppalaisen korkeakoulutuksen tulevaisuudelle ja viemme vahvaa osaamistamme maailmalle. Ainoastaan vahvalla yhteistyöllä voimme luoda ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen.

Vaasan yliopiston lisäksi EUNICE-verkostossa on mukana korkeakouluja yhdeksästä Euroopan maasta. Verkoston toiminta pitää sisällään monipuolista koulutus- ja tutkimusyhteistyötä ja perustuu alueelliseen vaikuttavuuteen, innovaatiotoimintaan sekä sosiaalisen kestävyyden edistämiseen.

– Yhdessä pystymme tuottamaan alueidemme elinkeinoelämälle ja opiskelijoille entistä enemmän kansainvälistä opintotarjontaa. Opiskelijoillemme se tarkoittaa muun muassa monitieteisiä opintoja, jotka auttavat heitä ratkomaan muuttuvan maailman haasteita tulevaisuudessa, Martikainen kertoo.

Saumatonta liikkuvuutta tukeva yhteistyö laajenee ja syvenee

EUNICE-verkosto on tuonut opiskelijoille ja henkilöstölle kansainvälisiä mahdollisuuksia, muun muassa laadukasta verkko-opintotarjontaa yhteiseen EUNICE-oppimisympäristöön. Opintojen teemoina on esimerkiksi kestävä talous, tekniikan ja tietotekniikan erityisalat sekä älykäs kaupunkisuunnittelu. Oman kokonaisuutensa muodostavat suositut kielikurssit, joita on tarjolla verkoston kansalliskielistä.

– Laadukkailla digitaalisilla ratkaisuilla välimatkat lyhenevät ja kansainvälisen kokemuksen saaminen opintojen aikana on entistä helpompaa. Virtuaalisten kohtaamisen rinnalle kaivataan myös kohtaamista kasvotusten, Martikainen toteaa.

EUNICE edistääkin myös fyysistä liikkuvuutta. Joustavia kansainvälisiä kokemuksia tarjoavat esimerkiksi monimuotokurssit, joihin sisältyy verkko-opintoja ja vierailu kumppaniyliopistossa. Samalla ajatuksella toteutetaan EUNICE-liikeideakilpailu, jossa kumppaniyliopistojen opiskelijat kehittävät kevään mittaan ideoita yhdessä verkkotyöpajoissa. Parhaat tiimit pääsevät jatkamaan ideansa parissa työskentelyä kesällä Cataniassa, Italiassa.

Käytössä on myös EUNICE-harjoittelupaikkaportaali, jossa on ilmoitettu jo yli 200 harjoittelupaikkaa eri puolilla Eurooppaa.

Verkosto jatkaa yhteistyömallien kehittämistä yhä kiinteämmäksi osaksi jäsenyliopistojensa toimintaa. Uusia yhteistyön muotoja kehitetään muun muassa yhteisten tutkintojen, tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan saralla. Verkosto on lähentynyt myös hallinnollisesti perustamalla kansainvälisen voittoa tavoittelemattoman EUNICE-yhdistyksen.

EUNICE European University of Customised Education -verkosto

Verkostoon kuuluvat:

EUNICE on yksi 44 korkeakouluverkostosta, jotka ovat mukana Euroopan komission Eurooppalaiset yliopistot -aloitteessa. Verkosto sai komissiolta vuonna 2020 Erasmus+-rahoitusta kolmeksi vuodeksi ja on nyt hakenut uutta rahoitusta yhteistyön laajentamiseksi ja syventämiseksi.

Lisätietoja antavat

Rehtori Minna Martikainen, p. 029 449 8611
Kehityspäällikkö Ivanka Capova, p. 029 449 8521

Avainsanat

Kuvat

Edustajat kymmenestä eurooppalaisesta korkeakoulusta kokoontuvat ystävänpäivänä Vaasan yliopiston talviselle kampukselle. Kuva: Vaasan yliopisto. Kuva vapaasti käytettävissä.
Edustajat kymmenestä eurooppalaisesta korkeakoulusta kokoontuvat ystävänpäivänä Vaasan yliopiston talviselle kampukselle. Kuva: Vaasan yliopisto. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan yliopisto
Vaasan yliopisto
Wolffintie 32, FI-65200 Vaasa PL 700
65101 Vaasa

http://www.uwasa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Professori Harri Jalonen palkittiin Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijänä22.3.2023 17:25:51 EET | Tiedote

Vaasan yliopisto on nimennyt sosiaali- ja hallintotieteiden professori Harri Jalosen Vuoden tiedeviestijäksi. Palkinto myönnettiin kiitoksena ansiokkaasta tieteen yleistajuistamisesta ja aktiivisesta osallistumisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tämän lisäksi yliopisto jakoi kolme kunniamainintaa onnistuneesta tiedeviestinnästä. Kunniamaininnan saivat professori Peter Gabrielsson sekä tutkijat Leena Kunttu ja Niranjan Sapkota. Palkinnot jaettiin Vaasan yliopiston Mission Possible -tiedepäivässä 22. maaliskuuta.

Vaasan yliopisto ostaa EnergyLab-kiinteistön Palosaarella20.3.2023 14:01:04 EET | Tiedote

Vaasan yliopisto ostaa VP Facilities Oy Ab:ltä kiinteistöosakeyhtiö KOy EnergyLab Vaasan kaikki osakkeet. Kiinteistöyhtiö omistaa Palosaaren sillan kupeessa sijaitsevan rakennuksen, josta yliopisto on tähän asti vuokrannut tiloja. Rakennuksessa sijaitsevat yliopiston polttomoottori- ja polttoainelaboratoriot, jotka ovat keskeinen osa yliopiston VEBIC-tutkimusalustaa. Kauppa solmittiin perjantaina 17. maaliskuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme