Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Joutsan Kivijärvellä nostetaan veden pintaa

Jaa

Leivonmäen kansallispuistoon kuuluvalla Kivijärvellä on käynnissä pohjapadon rakennushanke, jolla entinen järvi palautetaan matalaksi vesistöksi. Kivijärvi kuivattiin kokonaan 1950-luvulla. Järvikuiviolla on nykyään vain leveitä ojia ja suokasvillisuutta. Kunnostus on osa Metsähallituksen vetämää valtakunnallista Freshabit-hanketta.

Joutsan Kivijärvi. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Joutsan Kivijärvi. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus

Alueen nykyisessä lajistossa on huomattavia arvoja. Kohteen kasvillisuudessa on monia suhteellisen harvinaisia rehevien soiden lajeja, joiden esiintymiä uhkaa kuitenkin jossain määrin alueen vähittäinen kuivuminen. Altaalta löydettiin kesällä 2020 myös erittäin merkittäviä nivelkärsäisiä, jotka ovat hyönteisiä. Hanke on suunniteltu siten, että nämä arvot eivät tule vaarantumaan.

– Kivijärvestä ei tule järvi siinä muodossa kuin järvi usein mielletään. Vesialue tulee olemaan matala. Tulevaa tilaa kuvaa paremmin suo, jossa on aiempaa huomattavasti enemmän vesipintaa. Arvioimme, että suokasvillisuus tulee häviämään yhteensä vain noin viiden hehtaarin alueella, kun tulevan rantaviivan rajaama ala kaikkinensa on noin 39 hehtaaria, sanoo kunnostussuunnittelusta vastannut biologi Tomi Hakkari Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Kunnostushanke avaa aivan uusia mahdollisuuksia nykyistä selvästi monipuolisemman vesi- ja rantalinnuston esiintymiselle. Nykyään kohteella pesii lähinnä tavanomaista metsälinnustoa ja suokahlaajia. Vesilinnut puuttuvat käytännössä kokonaan, koska vettä on vain alueen läpi kaivetuissa ojissa.

Koska alue on kansallispuistoa, se on Metsähallituksen luontopalveluiden hallinnassa. Hankkeen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Keski-Suomen ELY-keskus ja urakoitsijana toimii Keuruun maanrakennus ja putkistosaneeraus Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biologi
Tomi Hakkari
p. 0295 024 731
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Joutsan Kivijärvi. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Joutsan Kivijärvi. Kuva: Keski-Suomen ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme