Avain

Juha Siron Valovuosi palkittiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla

Jaa
Juha Siro on saanut Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon romaanistaan Valovuosi (Avain). Palkinto jaetaan vuosittain ansiokkaasta kaunokirjallisesta teoksesta.
Juha Siron Valovuosi-romaani palkittiin eilen Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla.
Juha Siron Valovuosi-romaani palkittiin eilen Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla.

Luovan työn palkitsemistoimikunta palkitsee vuosittain Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla Tampereella tai Tampereen lähiseudulla asuvia kirjailijoita.

Juha Siron uusin romaani Valovuosi on monikerroksinen, valoisan kaunis, humaani ja hienon hienolla suomen kielellä kerrottu tarina suuria kysymyksiä, äärettömyyksiä pohtivasta, lähiökapakassakin viihtyvästä miehestä ja hänen rakkaudestaan. Kertomus myös siitä, miten pienistä sattumuksista elämän kulku saattaa olla kiinni”, kiitti toimikunta romaania perusteluissaan.

Tilaisuudessa palkittiin yhteensä kahdeksan kirjailijaa. Muita palkittuja olivat Päivi Alasalmi, Riikka Palander, Teemu Palosaari, Jukka Tilsa, Elina Pitkäkangas, Jyrki Vainonen ja Viggo Wallensköld.

Valovuosi on romaani rakkauden mahdollisuudesta ja mahdottomuudesta sekä ihmismielen hauraudesta. Menestynyt arkkitehti joutuu hakemaan elämälleen uutta suuntaa, kun mielen luomat kuvat alkavat sekoittua ympäröivään todellisuuteen. Menneet muistot nousevat pintaan: saavutukset ja menetykset, kirkkaat hetket ja pimeän syöverit. Yhtenä iltana korttelin krouviin astuu somalitaustainen nainen, joka kääntää valon suunnan. Sen jälkeen mikään ei ole enää ennallaan. Tarinan suuriin kysymyksiin kiertyvät moraali, uskonnot, rasismi ja ennakkoluulot. Lopulta rakkauden ja kuoleman on otettava mittaa toisistaan.

Juha Siro on useasti palkittu tamperelainen kirjailija. Siroa on kiitetty erityisen valovoimaisesta kielestä. Hän on julkaissut runoja, romaaneja, aforismeja sekä lastenromaanin. Hänen tekstejään on useissa antologioissa ja oppimateriaaleissa. Valovuosi on kirjailijan 14. teos.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet


Avain, Suomen kirjastopalvelu Oy, viestintäjohtaja Vilja Kujanpää, vilja.kujanpaa@avain.net, puh. 040 755 3319


arvostelukappaleet: info@avain.net

Kuvat

Juha Siron Valovuosi-romaani palkittiin eilen Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla.
Juha Siron Valovuosi-romaani palkittiin eilen Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla.
Lataa
Juha Siro, kuvaaja: Studio Torkkeli
Juha Siro, kuvaaja: Studio Torkkeli
Lataa
kansi: Juha Siro, Valovuosi
kansi: Juha Siro, Valovuosi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Avain
Avain
Työpajankatu 13 A
00580 Helsinki

09 5840 440https://avain.net/

Avain on suomalainen kirjakustantamo, joka kustantaa laadukasta kotimaista kirjallisuutta. Kustantamo on palkittu Selkokeskuksen Seesam-palkinnolla tunnustuksena selkokirjallisuuden edistämisestä.

Avain on osa Suomen kirjastopalvelu Oy:tä ja Booky Groupia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Avain

Heli Pekkarisen kylähulluus kasvoi Kylässä Italiassa -kirjaa kirjoittaessa31.5.2023 09:00:00 EEST | Blogi

Tietokirjailija Heli Pekkarinen tunnustautuu kylähulluksi. "En rentoudu monen suomalaisen tapaan luonnossa, vaan minun mieleni rauhoittuu ja hartiani laskeutuvat parhaiten kapeilla mukulakivikujilla ja pienillä piazzoilla", kirjoittaa Pekkarinen Kustantamon kuulumisia -blogissa. Rakkaus pieniin italialaisiin kyliin on Kylässä Italiassa -kirjan kirjoittamisen jälkeen vain kasvanut: "Rakastan pieniä kyliäni nyt jopa enemmän kuin ennen kirjan kirjoittamista: koskaan ei tiedä, mihin keskiaikaisessa italialaiskylässä törmää!"

Nora Lehtinen kirjoittaa blogissa arjestaan kirjailijana ja perheenäitinä24.5.2023 09:00:00 EEST | Blogi

Kirjailija Nora Lehtinen kirjasi ylös yhden maaliskuisen työpäivän aikana kohtaamansa kohokohdat ja ajatukset. Tuolloin tekeillä ollut lastenromaani valtasi ison osa arka: "En pysty palaamaan kirjan maailmasta. Kirjoittaessa elän tarinaa lähes fyysisesti mukana. Kuljen pöllyävällä hiekkatiellä, kosken vanhaan oven ripaan, haistan ruohonkorsien tuoksun aamuisella nurmikolla, näen tummansinisen aallokon kirkkaana päivänä meren rannassa, tartun metallisiin paloportaisiin silloin, kun seikkailu niin vaatii", hän kirjoittaa Kustantamon kuulumisia -blogissa. Lehtisen lastenromaani Hilma-täti ja vanhan kartan arvoitus ilmestyi toukokuussa.

Karoliina Suoniemi haluaa kirjoittaa lapsille myös sodasta ja sota-ajan lapsuudesta10.5.2023 09:00:00 EEST | Blogi

Opettajana työskentelevä tietokirjailija Karoliina Suoniemi tietää, miten lapsille kerrotaan menneisyydestä ja vaikeistakin asioista. "Kirjani ovat saaneet innostuksensa oman sukuni historiasta ja asioista, jotka ovat kiinnostaneet ja puhutelleen minua. Paperinarukenkiä aloin kirjoittaa jo ennen Ukrainan sodan alkua, mutta sodan syttyminen Euroopassa toi sen aihepiirin vielä lähemmäs. Tahdoin saada kansien väliin omien isovanhempieni ikäluokan kertomukset sota-ajan lapsuudesta ja nuoruudesta, nyt kun se oli vielä mahdollista", kirjoittaa Suoniemi Kustantamon kuulumisia -blogissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme