Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Juhli Helsinki-päivää katsomalla keskustelu Helsingistä elokuvakaupunkina

Jaa

Helsinki-päivänä 12.6. kaupunki julkaisee tallennetun keskusteluohjelman, teemana elokuva Helsingissä ja suomenruotsalainen elokuva. Siinä ovat mukana muun muassa Kjell Westön romaanin Rikinkeltainen taivas filmatisoinnissa ajankohtaiset ohjaaja Claes Olsson ja näyttelijä Linda Zilliacus. Näemme myös otteita edellä mainitusta elokuvasta. Keskusteluohjelma on katsottavissa Helsinki-päivänä alkaen klo 9 Helsinki-kanavalla.

Mikaela Westerlund, Linda Zilliacus, Kristian Aura ja Claes Olsson keskustelevat aiheesta Helsinki elokuvakaupunkina ja suomenruotsalainen elokuva.  Kuva: Katja Tähjä
Mikaela Westerlund, Linda Zilliacus, Kristian Aura ja Claes Olsson keskustelevat aiheesta Helsinki elokuvakaupunkina ja suomenruotsalainen elokuva. Kuva: Katja Tähjä

Miltä kaupunki näyttää elokuvaohjaajan silmin, mikä rooli ympäristöllä on elokuvassa yleensä, ja miten Helsingistä löytyvät oikeat miljööt elokuvalle? Mikä merkitys kirjoilla on inspiraation lähteenä käsikirjoittajille ja näyttelijöille? Tapaamme ohjaaja Claes Olssonin, joka on ohjannut ja tuottanut lukuisia kotimaisia ja ulkomaisia tuotantoja Helsingissä. Kuulemme myös näyttelijä Linda Zilliacusin suhteesta Helsinkiin ja millaista on sovittaa romaanihahmo elokuvaan. Entä eroavatko Tukholma ja Helsinki toisistaan kuvauspaikkoina ja missä hän ei mieluiten kuvaisi?

Claes Olssonin ja Linda Zilliacusin keskustelun on moderoinut Finlandssvenskt filmcentrum rf:n Mikaela Westerlund. Ohjelma on tallennettu teemaan sopivassa keskustakirjasto Oodissa, suomenruotsalaisilla elokuvilla kun on tapana rakentua kirjallisiin teoksiin. Kjell Westön saman nimiseen romaaniin pohjautuva elokuva Rikinkeltainen taivas lukeutuu myös näihin. Kolmesta Kjell Westön kirjoista; Leijat Helsingin yllä, Missä kuljimme kerran ja Rikinkeltainen taivas on tehty elokuvat. Näistä Claes Olsson on tuottanut ensin mainitun ja ohjannut viimeksi mainitun.

Entä miten elokuva ja tv-sarjat vaikuttavat kirjojen lainaamiseen ja missä päin Helsinkiä Kjell Westö on suosituin? Tästä kertoo asiaan perehtynyt kirjastonhoitaja Kristian Aura keskustakirjasto Oodista.

Helsinki kuvauspaikkana
Sekä kotimaiset että ulkomaiset elokuva- ja televisiotuotannot ovat kiinnostuneita Helsingistä kuvauspaikkana, ja kiinnostus vain kasvaa. 1970- ja 1980-lukujen kylmän sodan aikaiset yhdysvaltalaiset elokuvatuottajat olivat ensimmäisiä näkemään Helsingin potentiaalin elokuvakulissina. Ajat ovat muuttuneet ja ohi ovat ne päivät, jolloin Helsinki lavastettiin Moskovaksi tai Leningradiksi ja nykyään kaupunki saa näyttää omalta viehättävältä itseltään.

Viime aikoina esimerkiksi aasialaiset suurtuotannot ovat olleet kiinnostuneita Helsingistä. Taina Seitsara, joka on kaupungin yhteyshenkilö kun kaupungissa kuvataan elokuvia kertoo mistä tämä johtuu ja miksi elokuvatuotannot ovat hyväksi Helsingille.

Ohjelma on tehty Helsingin kaupungin ja Finlandssvenskt filmcentrum rf:n yhteistyönä.

Helsinki elokuvakaupunkina julkaistaan Helsinki-kanavalla lauantaina 12.6.2021  alkaen klo 9.00. Ohjelman pituus on 39 minuuttia ja se on tekstitetty suomeksi.

Avainsanat

Kuvat

Mikaela Westerlund, Linda Zilliacus, Kristian Aura ja Claes Olsson keskustelevat aiheesta Helsinki elokuvakaupunkina ja suomenruotsalainen elokuva.  Kuva: Katja Tähjä
Mikaela Westerlund, Linda Zilliacus, Kristian Aura ja Claes Olsson keskustelevat aiheesta Helsinki elokuvakaupunkina ja suomenruotsalainen elokuva. Kuva: Katja Tähjä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Odes app Obotti använder artificiell intelligens för att hjälpa sina kunder att hitta något att läsa16.6.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

I Helsingfors centrumbibliotek Ode har man tagit i bruk en bokrekommendationsrobot, som hjälper en att hitta intressanta saker att läsa. Obotti rekommenderar litteratur ur Odes hyllor som motsvarar användarens egna unika smak. Obotti är ett exempel på försöken med artificiell intelligens som Helsingfors stad utför, genom vilka man vill förbättra servicen.

Lotta Kemppinen vuoden helsinkiläisurheilija12.6.2021 17:35:00 EEST | Tiedote

Juoksija Lotta Kemppinen on valittu vuoden helsinkiläisurheilijaksi. Kemppinen saavutti EM-hallikilpailuissa Puolan Torunissa hopeaa naisten 60 metrillä 7. maaliskuuta 2021. Kemppinen paransi talven aikana 60 metrin Suomen ennätystä kahdesti, ja matkan SE kirjataan tällä hetkellä lukemiin 7,16, jonka Kemppinen juoksi 20. helmikuuta 2021. Kauden tulosten perusteella Kemppinen sai myös kisapaikan Tokion olympialaisiin. Hänen edustamansa seura on helsinkiläinen HIFK-Friidrott rf.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme