Helsingin yliopisto

Juk­ka Pirt­ti­lä ja Roo­pe Uusi­ta­lo Hel­sin­ki Gra­dua­te School of Eco­no­mic­sin pro­fes­so­reik­si

Jaa

Professori Jukka Pirttilä, VTT, ja professori Roope Uusitalo, VTT, on nimitetty Helsinki GSE:n julkistalouden professuureihin. Ne sijoittuvat Helsingin yliopistoon ja ovat yhteisiä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n kanssa. Pirttilä ja Uusitalo aloittavat tehtävissään 1.8.2018.

Keväällä 2018 perustetun Helsinki GSE:n tehtävä on nostaa taloustieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen määrää ja laatua Suomessa, sekä edistää taloustieteen ja muiden tieteiden yhteistyötä. Helsinki GSE on Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja Svenska handelshögskolanin yhteinen yksikkö.

Jukka Pirttilä on erikoistunut julkistaloustieteen ja kehitystaloustieteen kysymyksiin. Hänen tutkimuksensa käsittelee hyvän verojärjestelmän suunnittelun perusteita, veromuutosten vaikutusten arviointia empiirisellä aineistolla sekä köyhien maiden julkisen talouden haasteita.

Pirttilä väitteli valtiotieteen tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1998. HY:n ja VATT:n julkistalouden professoriksi hän siirtyy Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta, missä hän on toiminut kansantaloustieteen professorina vuodesta 2008 lähtien. Pirttilä on myös Helsingissä toimivan kehitystaloustieteen tutkimuslaitos UNU-WIDER:in Senior Research Fellow.

Roope Uusitalo on koulutuksen taloustieteen, julkistaloustieteen sekä työn taloustieteen tutkija. Hänen viimeaikaiset tutkimuksensa ovat käsitelleet irtisanomissuojaa, sosiaalisten taitojen kysyntää ja tarjontaa työmarkkinoilla sekä koulutuspolitiikan muutosten vaikutuksia.

Uusitalo väitteli valtiotieteen tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1999. Hän siirtyy julkistalouden professoriksi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta, missä hän on toiminut koulutuksen taloustieteen professorina vuodesta 2015 lähtien. Uusitalo on vuonna 2014 perustetun talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja, sekä saksalaisen työn taloustieteen tutkimusverkosto IZA:n Research Fellow.

- Suomessa akateemisia taloustieteilijöitä on esimerkiksi muihin pohjoismaihin verrattuna ollut vähän, ja on hienoa, että VATT ja GSE ovat voineet panostaa julkistalouden tutkimuksen vahvistamiseen Helsingissä, toteaa Pirttilä.

- Tavoitteena on kehittää julkisen talouden koulutusta ja tutkimusta ja siten tarjota vankempaa pohjaa vaikkapa koulutusjärjestelmän, terveydenhuollon, työmarkkinoiden ja verotuksen uudistuksia koskeville päätöksille, visioi Uusitalo.

Lisätiedot:

Professori Jukka Pirttilä, puh. 050 318 7810, jukka.pirttila@helsinki.fi
Professori Roope Uusitalo, puh. 040 805 4863, roope.uusitalo@helsinki.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pasi Komulainen, viestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto, Puh. 050-5398523, pasi.komulainen@helsinki.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kissojen ja koirien bakteerien antibioottiresistenssi on vähentynyt16.11.2018 09:38Tiedote

Kissojen ja koirien bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on vähenemässä monen vuoden jälkeen. Tilanteen paranemiseen on todennäköisesti vaikuttanut antibioottien vähentynyt käyttö. Vaikka kehitys on ollut valoisampaa, monien antibioottien kohdalla vastustuskykyisten kantojen osuus on edelleen liian suuri ja aktiivisia toimia tarvitaan, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratorio. Seurantatieto on kerätty vuosilta 2014–2017.

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme