Asuntosäätiö

Julkilausuma: Asumisoikeusyhtiöissä ei tule lisätä asukkaiden päätösvaltaa

Jaa

Asokotien vuosittain kokoontuva Asofoorumi otti kantaa asukkaiden päätösvallan lisäämiseen.

Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n Asofoorumin julkilausuma 27.9.2019:

Asumisoikeusyhtiöissä ei tule lisätä asukkaiden päätösvaltaa

Hallitusohjelman mukaan asumisoikeusjärjestelmää uudistetaan muun muassa vahvistamalla asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia.

Asofoorumi katsoo, että asumisoikeusjärjestelmässä asukkailla on jo nykyisellään riittävät mahdollisuudet vaikuttaa asumisoikeusyhteisön asioihin. Varsinkin asukkaiden päätösvallan lisääminen johtaisi siihen, että asukkaiden aktivoiminen mukaan asukastoimintaan entisestään vaikeutuisi.

Asofoorumi arvostaa asiantuntijuutta. Kiinteistönpidossa asiantuntijuus toteutuu varmimmin, kun päätöksenteosta huolehtii ja vastaa ammattimaisesti toimiva organisaatio. Päätösvaltaan tulee aina liittyä vastuu päätösten seurauksista. Juuri tämä vastuu olisi Asofoorumin mukaan omiaan korottamaan kynnystä osallistua asukastoimintaan, mikäli asukkaiden päätösvaltaa lisättäisiin.

Voimassa olevan lain mukaan asukkailla on oikeus päättää lähinnä eräistä talokohtaisista asioista, kuten järjestyssäännöistä ja yhteisten tilojen käytöstä. Muissa asioissa asukkailla on oikeus osallistua omistajayhteisön päätöksentekoon antamalla lausuntoja, tekemällä esityksiä jne. Nämä vaikutusmahdollisuudet ovat Asofoorumin mukaan riittävät eikä niitä tule laajentaa.

Asofoorumi näkee asukkaiden päätösvaltaan myös liittyvän riskin siitä, että se voi lisätä asukkaiden keskinäisiä ristiriitoja ja heikentää siten viihtyvyyttä. Yksimielisyyttä on usein vaikea saavuttaa, ja enemmistöpäätöksiin taas liittyy aina mahdollisuus, että vähemmistöön jääneet kokevat päätöksen negatiiviseksi.

Asofoorumi katsoo, että asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi tarpeellista ja riittävää olisi lisätä niitä muotoja, joita noudattaen omistajayhteisö voi asukkaita päätöksentekoon osallistaa. Perinteinen malli, jossa asukkaat muodostavat mielipiteen tätä tarkoitusta varten koolle kutsutussa kokouksessa, on usein hidas ja tehoton, eikä aktivoi kaikkia asukasryhmiä osallistumaan. Asumisoikeusyhteisöllä tulisi olla käytössään monipuolisempia, muun muassa sähköisiä välineitä hyödyntäviä keinoja aktivoida asukkaita käyttämään vaikutusmahdollisuuksiaan.

Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n Asofoorumi on yhtiön asukkaista muodostuva valtakunnallinen yhteistoimintaelin, joka kokoontuu kerran vuodessa.

 ...

Asumisoikeusasunnoista annetun lain (16.7.1990 / 650) 4f § mukaan asukkaan osallistumisoikeuksiin sovelletaan yhteishallinnosta vuokrataloissa annettua lakia (16.7.1990 / 649). Asokotien Asofoorumi on viimeksi mainitun lain 16 §:n tarkoittama yhteistyöelin, joka voidaan asettaa käsittelemään omistajan koko asuntokantaa koskevia yhteishallintoon liittyviä asioita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Asofoorumin puheenjohtaja
Kari Lehtinen
Puhelin: 050 5340494

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Asuntosäätiö
Asuntosäätiö
Tuulikuja 2
02100 Espoo

020 161 2400http://www.asuntosaatio.fi

Asuntosäätiö-konserni on Suomen neljänneksi suurin asuinkiinteistöjen omistaja. Asuntosäätiön tarkoituksena on ollut perustamisestaan (1951) saakka työskennellä yleisen asumistason kohottamiseksi eikä sen tarkoituksena ole välittömän voiton tai taloudellisen edun tavoittelu. Asuntosäätiön suurin tytäryhtiö Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy (Asokodit) omistaa yli 16 000 asuntoa 31 paikkakunnalla. Konsernin toiminta perustuu jatkuvaan kehittymiseen sekä hyvien asumispalveluiden tuottamiseen yhdessä huolella valittujen kumppaneiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntosäätiö

Blogi: Asumisoikeusasumisella kova kysyntä24.8.2020 08:57:14 EESTBlogi

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa todettiin 19.8.2020, että omistus- ja vuokra-asumisen välimuodot eivät ole yleistyneet Suomessa. Välimuotojen yleistyminen ei ole kiinni asukkaiden tarpeista. Varsinkin omistus- ja vuokra-asumisen väliin asettuvalla asumisoikeusasumisella on erittäin suuri kysyntä kasvukeskuksissa, joissa asumisoikeusasuntojen vastikkeet ovat selvästi vuokria edullisempia. Esimerkiksi Helsingissä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ei ole riittävästi ja vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista joutuu ARAn viimeisimmän, vuoden takaisen selvityksen mukaan maksamaan keskimäärin 46 % enemmän vuokraa kuin asumisoikeusasunnoista vastiketta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme