Omaishoitajaliitto ryOmaishoitajaliitto ry

JULKILAUSUMA: Omaishoidon kehittämisohjelma ja uusi omaishoitolaki toteutettava

Jaa

Valtakunnallisilla neuvottelupäivillään Jyväskylässä 20.–21.8.2015 omaishoitajat vaativat täsmennyksiä hallitusohjelmaan ja pikaisia toimenpiteitä omaishoitajien oikeusturvan vahvistamiseksi ja yhdenvertaisen kohtelun turvaamiseksi.

Uusi omaishoitolaki on toteutettava

Neuvottelupäiviltä omaishoitajat muistuttavat, että omaishoidon kehittäminen ja parantaminen tuottavat huomattavia säästöjä kuntien hoitomenoihin. Uuden omaishoitolain valmistelu käynnistyi vuoden 2015 alussa. Omaishoitajat vaativat, että laki annetaan eduskunnalle mahdollisimman pian, viimeistään 2016. Lailla turvataan omaishoitajien parempi oikeusturva ja yhdenvertainen kohtelu asuinpaikasta riippumatta.

Omaishoito osaksi uutta SOTE-järjestelmää

Väestön ikääntyminen, laitospaikkojen vähentäminen sekä erityislapsiperheiden ja pitkäaikaissairaiden tilanteet johtavat kotona annettavan hoivan ja omaishoidon kasvuun. Erilaisissa elämäntilanteissa olevien omaishoitajien selviytyminen arjessa edellyttää palvelujen kehittämistä ja riittäviä resursseja. Tästä syystä omaishoito on otettava osaksi uutta SOTE-järjestelmää. Omaishoitajille täytyy turvata riittävä toimeentulo sekä myös mahdollisuus työssäkäyntiin.

Omaishoidon tuen hoitopalkkion verotusta ja asiakasmaksuja kohtuullistettava

Palvelusuunnitelmassa olevat palvelut on sisällytettävä osaksi asiakasmaksukattojärjestelmää.

Maan hallitus on korottamassa sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksuja. Korottamisesta kärsivät eniten pienituloiset. Suuri osa omaishoitajista on pienituloisia, eläkkeiden varassa eläviä iäkkäitä ihmisiä tai lapsiperheitä. Tutkimusten mukaan heillä ei ole aina varaa hankkia tarpeellisia palveluja niiden maksullisuuden vuoksi.

Omaishoitajat vaativat, että omaishoidon tuen verotusta kohtuullistetaan. Omaishoidon tuen hoitopalkkion vähimmäismäärä on vain 384,67 euroa, josta peritään vero.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Marja Tuomi puh. 050 3673 443

Puheenjohtaja Anneli Kiljunen puh. 050 511 3123

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry on omaishoitajien ja heidän hoidettaviensa edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa eläviä henkilöitä. www.omaishoitajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

KANNANOTTO Omaishoito ei saa olla säästökohde!11.10.2018 12:45:45 EESTTiedote

Omaishoitajaliitto ry on huolissaan omaishoitajien yhdenvertaisuuden toteutumisesta ja useissa kunnissa tehtävistä heikennyksistä omaishoitajien tukeen. Liitto korostaa, että omaishoidon kehittäminen ei saa jäädä retoriikaksi. Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa -kärkihanke on kehittänyt kiitettävästi omaishoitoa. Valitettavasti kriteerien yhdenmukaistaminen on heikentänyt omaishoitajien asemaa eri puolilla Suomea. Kun kunnat purkavat omaishoidon tuen sopimuksia, omaishoidettava jää käytännössä omaishoitajan vastuulle eikä riittäviä tukipalveluita tarjota avuksi. Omaishoidon vaihtoehtoiskustannukset jäävät usein tarkastelematta. Selvitysten mukaan yli 20 000 omaishoidettavaa olisi pitkäaikaishoidon tarpeessa ilman omaishoitajaa. Omaishoito on merkittävä osa erityisesti ikäihmisten palvelujärjestelmää ja peittoaa inhimillisyydessään ja kustannusvaikuttavuudessaan muut palvelumuodot. Yksi pitkäaikaishoitopaikka maksaa kunnalle 3 500-9 500 euroa ku

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme