Vaasan kaupunki - Vasa stad

Julkista taidetta ja yhteisöllisiä tekoja Ristinummella osana valtakunnallista lähiöohjelmaa

Jaa

Vaasa kehittää lähiöitään Suomen suurimpien kaupunkien joukossa vuosina 2020–2022. Ristinummella yhteisöllisyyttä toteutetaan taiteen ja kulttuurin keinoin eri kohteissa kevään ja kesän aikana. Myös eri-ikäiset asukkaat halutaan mukaan.

Taiteilija Jon Gredmark tulkitsee ja maalaa valitut ideat sähkökaappien kylkeen Ristinummella. Kuvaaja: Ilkka Nyqvist.
Taiteilija Jon Gredmark tulkitsee ja maalaa valitut ideat sähkökaappien kylkeen Ristinummella. Kuvaaja: Ilkka Nyqvist.

Yhtenä keinona lisätä myönteistä kehitystä, asukkaiden hyvinvointia ja alueen elinvoimaisuutta nähdään yhteisölliset teot ja kulttuuripainotteinen taidetoiminta. Sitä Ympäristöministeriön rahoittamaan lähiöohjelma 2020-2022-hankkeeseen tuottaa kevään ja kesän aikana Vaasan kaupungin kulttuuripalvelut.

–Pyrimme luomaan Ristinummelle pöhinää erilaisilla taideprojekteilla ja muraalimaalauksilla, joilla haluamme tuoda asukkaiden omat taidot ja näkökulmat konkreettisesti esiin, kertoo kulttuurituottaja Ilkka Nyqvist Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalveluista.

Ehdota aihetta sähkökaappien kylkeen

Katukuvaa ja asuinalueen yleisilmettä piristetään maalaamalla Ristinummella sijaitseviin sähkökaappeihin teoksia, joiden aiheita asukkaat saavat ehdottaa.

–Avoimella haulla etsitään parhaillaan teosideoita, joita toteutetaan sähkökaappeihin. Jos joku laittaa meille esimerkiksi kuvaluonnoksen, että haluaisi nähdä rokkia laulavan linnun, niin projektin taiteilija tulkitsee valitut aiheet kaappeihin, selventää Nyqvist.

Ideoita ja luonnoksia voi lähettää kulttuuripalveluiden Facebookissa. Maalausprojektia varten käytössä on 46 kaupungin ja Vaasan Sähköverkon sähkökaappia.

Tulossa erilaisia taideprojekteja

Kesään mennessä myös Ristinummella sijaitseva alikulkutunneli ja osa alueen autotalleista maalataan. Lisäksi Variskan koululle suunnitellaan omaa teoskokonaisuutta, joka toteutetaan myöhemmin. Projekteihin otetaan mukaan muun muassa alueella asuvia nuoria.

Projektissa mukana oleva taiteilija Jon Gredmark osaa ottaa huomioon erilaiset yleisöt ja paikkojen erityisyyden. Hän on tehnyt useita julkisia taideteoksia Pohjanmaan alueelle, Tampereelle sekä kotimaassaan Ruotsissa.

Ympäristöministeriön rahoittamassa Lähiöohjelmassa 2020-2022 tuetaan Ristinummen pitkän aikavälin myönteistä kehitystä sekä asukkaiden osallisuutta. Lisäksi taideprojektiin on saatu tukea Veljekset Gröndahlin Säätiöltä.

Lue lisää: Ristinummen lähiökehittämisen suunnitelma

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja Ilkka Nyqvist, Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut, p. 0400 564 469, ilkka.nyqvist@vaasa.fi

Kuvat

Taiteilija Jon Gredmark tulkitsee ja maalaa valitut ideat sähkökaappien kylkeen Ristinummella. Kuvaaja: Ilkka Nyqvist.
Taiteilija Jon Gredmark tulkitsee ja maalaa valitut ideat sähkökaappien kylkeen Ristinummella. Kuvaaja: Ilkka Nyqvist.
Lataa
Taideprojektia varten käytössä on 46 kaupungin ja Vaasan Sähköverkon sähkökaappia.
Taideprojektia varten käytössä on 46 kaupungin ja Vaasan Sähköverkon sähkökaappia.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa satsar på att främja cykling och gång – invånarna engageras i beredningen21.4.2021 08:16:49 EEST | Tiedote

Vasa stad ska utarbeta ett program för främjande av cykling och gång. Målet för programmet är att ta fram en plan om med vilka åtgärder cykling och gång ska främjas under kommande år. Stadens invånare och andra som rör sig på området har möjlighet att genom att besvara den elektroniska enkät som öppnades 21.4 delta i planeringen och kartläggningen redan i ett tidigt skede. Bland alla som svarat lottas det ut ett presentkort på 100 euro till cykelservice.

Vaasassa panostetaan pyöräilyn ja kävelyn edistämiseen – asukkaat mukaan valmisteluun21.4.2021 08:15:01 EEST | Tiedote

Vaasan kaupunki on laatimassa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa. Ohjelman tavoitteena luoda suunnitelma toimenpiteistä, joilla kävelyä ja pyöräilyä edistetään tulevina vuosina. Kaupungin asukkailla ja muilla alueella liikkuvilla on mahdollisuus osallistua suunnitteluun ja kartoitustyöhön jo alkuvaiheessa 21.4. avatun sähköisen kyselyn avulla. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 100€ lahjakortti pyörähuoltoon.

Elektroniskt har redan nästan 2500 tider bokats för vaccinering mot coronaviruset20.4.2021 16:09:45 EEST | Tiedote

Vasaborna har tagit emot den elektroniska tidsbokningen till vaccineringen mot coronaviruset väldigt bra. Tjänsten öppnades 12.4 och fram till 19.4 hade redan 2471 vaccineringstider bokats. Tider sätts ut i det elektroniska bokningssystemet vartefter hälsostationerna får vacciner mot coronaviruset, som är lämpliga för de olika åldersgrupperna. Mängden vacciner som anländer vet man ungefär en vecka åt gången.

Sähköisen asioinnin kautta on varattu jo lähes 2500 koronarokotusaikaa20.4.2021 16:04:15 EEST | Tiedote

Vaasalaiset ovat ottaneet odotetun sähköisen ajanvarauksen koronarokotteisiin todella hienosti. Palvelu avattiin 12.4. ja nyt 19.4. mennessä on sähköisesti varattu jo 2471 koronarokotusaikaa. Aikoja sähköiseen varausjärjestelmään laitetaan sitä mukaa, kun eri ikäryhmiin sopivia koronarokotteita saapuu terveysasemille. Saapuneiden rokotteiden määrät tiedetään noin viikko kerrallaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme