Kauppakeskus Jumbo-Flamingo

Jumbossa tehtiin mittava investointi energiatehokkuuteen – säästyneellä energialla lämmitettäisiin 300 omakotitaloa vuodessa

Jaa
Vantaalla sijaitsevaan kauppakeskus Jumbo-Flamingoon on tehty vuoden 2021 aikana mittava energiatehokkuusinvestointi. Uuden energiankierrätysratkaisun myötä päivittäistavarakaupoista ja kiinteistön jäähdytysverkostoista ja poistoilmasta syntyvä hukkalämpö saadaan kerättyä talteen ja hyödynnettyä Jumbon lämmityksessä.

Investoinnin vaikutukset ovat merkittävät. Lämmitykseen käytettävän energian tarve laskee 4 500 megawattituntia vuodessa, mikä on peräti 75 prosenttia kiinteistön lämmitykseen kuluvasta energiasta. Säästyneellä energialla lämmitettäisiin 300 vantaalaista omakotitaloa vuosittain.

“Meille oli tärkeää parantaa kauppakeskuksen energiatehokkuutta ja tehdä oma osamme päästöjen vähentämisessä. Laitteiston uusimisen myötä myös lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen kuluneet hiilidioksidipäästöt laskevat 440 tonnia, joka vastaa yli sadan vantaalaisen koko vuoden päästöjä”, kertoo kauppakeskusjohtaja Olli Lehtoaro.

Kauppakeskukseen rakennettu lämpöpumppujärjestelmä kerää muun muassa K-Citymarketin ja Prisman kylmälaitteistoista syntyvän hukkalämmön talteen, kun aiemmin lämmin ilma johdettiin ulos kiinteistöstä. Investointi oli luonnollinen askel siinä kohtaa, kun markettien kylmälaitteistoja oltiin vaihtamassa uusiin. Uusi energiankierrätysratkaisu vähentää myös talotekniikan tulevia korjausinvestointitarpeita.

Granlundin suunnittelema lämpöpumppulaitos on Suomen suurin energiankierrätysjärjestelmä. Se on mittaluokassaan ainutlaatuinen, sillä yhdessäkään Suomen kauppakeskuksista ei hyödynnetä yhtä tehokkaasti kauppojen kylmäkoneiden lauhdelämpöä eikä kateta näin suurta osaa lämmitykseen tarvittavasta ostoenergian määrästä. Lämpöpumput pystyvät tuottamaan 1 600 kilowatin lämmitystehoa talvella ja ne hyödyntävät lämmitykseen ainoastaan kiinteistön hukkalämpöä.

”Elintarvikeliikkeen kylmäjärjestelmä tuottaa merkittävän määrän hukkalämpöä, mikä tehdyn laiteuusinnan yhteydessä on saatu hyödynnettyä tehokkaasti koko kauppakeskuksen hyväksi. Eri toimijoiden yhteinen tavoite pienentää kauppakeskuksen hiilidioksidipäästöjä mahdollisti poikkeuksellisen laajan energiatehokkuusinvestoinnin, mistä voimme kaikki olla ylpeitä”, iloitsee kauppapaikkapäällikkö Harri Salovaara Keskolta.

”HOK-Elannolle tällaiset uutta teknologiaa hyödyntävät energiansäästöinvestoinnit ovat muodostuneet normaaliksi ja välttämättömäksi toiminnaksi matkallamme kohti tavoitettamme olla hiilineutraali vuonna 2025. Tämä nyt toteutuva hanke on kuitenkin kokoluokassaan ainutlaatuisen suuri. Lisäksi hankkeen erityispiirteenä on poikkeuksellisen laaja integrointi kaupan toimijoiden ja kiinteistön teknisten järjestelmien kesken. Näin suuri investointi on mahdollista vain, kun kaikki osapuolet ymmärtävät yhdessä asian tärkeyden”, summaa kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen HOK-Elannosta.

Kauppakeskus Jumbo-Flamingo etsii jatkuvasti uusia keinoja parantaa ympäristötehokkuutta sekä vähentää päästöjä, energiankäyttöä ja jätteitä kaikissa toiminnoissaan.

”Jumbossa nyt tehty projekti on jatkumoa aiemmin Jumbo-Flamingossa toteutettuihin energiansäästöön tähtääviin toimenpiteisiin. Flamingossa energiatarvetta vähennetään muun muassa keräämällä jätevedestä saatava lämpöenergia talteen ja käyttämällä sitä puhtaan veden lämmittämiseen. Myös osa tuloilman lämmityksestä saadaan suoraan kiinteistöstä. Jatkuva energianseuranta mahdollistaa myös kulutuksen optimoinnin. Lisäksi esimerkiksi valaisimia on vaihdettu energiaa säästäviin ledeihin ja liukuportaiden toimintaa on automatisoitu käytön mukaan”, kuvailee toimitusjohtaja Jukka Vakula Jumbo-Flamingoa omistavasta Vantaan Valo Ky:stä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Olli Lehtoaro
Kauppakeskusjohtaja
olli.lehtoaro@jumbo.fi
050 303 9206

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kauppakeskus Jumbo-Flamingo
Vantaanportinkatu 3
01510 Vantaa

0400 262 503https://jumbo.fi/

Vantaalla sijaitseva kauppakeskus Jumbo-Flamingo on myynniltään Suomen suurin kauppakeskus. Siellä on 170 liikettä mukaan lukien ravintoloita, kahviloita, viihdepalveluita, kaksi hypermarketia sekä 5 500 parkkipaikkaa. Lisäksi kauppakeskuksen osana toimii huonemäärältään Suomen suurin hotelli. Vuonna 2020 Jumbo-Flamingon myynti oli 410 miljoonaa euroa ja siellä vieraili 10 miljoonaa kävijää. Kauppakeskuksen yhteenlaskettu vuokrattava pinta-ala on yli 140 000 neliömetriä.

Kotimaiset työeläkeyhtiöt Elo ja Varma yhdistivät kauppakeskus Jumbon ja viihdekeskus Flamingon omistukseensa lokakuussa 2019, jolloin perustettiin Vantaan Valo Ky. Vantaan Valo Ky:n kautta kotimaiset työeläkeyhtiöt Elo ja Varma omistavat kauppakeskus Jumbo-Flamingon. Jumbossa sijaitsevat hypermarket-tilat omistavat Kesko ja HOK-Elanto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.