Jyväskylän yliopisto

Juoksutyyli ei suojele juoksijaa vammoilta

Jaa

Samalla tyylillä juoksevien ihmisten luulisi kärsivän samankaltaisista juoksuvammoista. Kun vammoille altistavat juoksutyylit tunnistetaan, luulisi myös tulevien juoksuvammojen ehkäiseminen olevan helpompaa. Uusi tutkimus kyseenalaistaa tämän olettaman.

Jyväskylän yliopiston ja Calgaryn yliopiston tutkijat lähtivät selvittämään juoksutyylien yhteyttä liikuntavammojen esiintymiseen.

– Oletuksena oli, että tietyllä juoksutyylillä on yhteys tietynlaisten vammojen syntyyn, kertoo tohtorikoulutettava Susanne Jauhiainen informaatioteknologian tiedekunnasta.

Tutkijoiden yllätykseksi tekoälyä soveltava tutkimus todistaa kuitenkin toisin – perinteisen biomekaniikan tutkimusperinteiden vastaisesti. Juoksutyylien ja -vammojen välille ei voida vetää yhteyksiä.

Sinäkin juokset yhdellä viidestä tyylistä

Tutkijat lähtivät etsimään ihmisten juoksutyyleistä yhdistäviä tekijöitä käyttäen apunaan lähes 300:lta juoksijalta kerättyä 3D-liikeanalyysidataa. Tutkimuksessa tarkasteltiin sekä juoksuvammoja saaneita että terveitä 10-66 -vuotiaita juoksijoita. Tutkimusjoukko edusti tasaisesti molempia sukupuolia ja sisälsi sekä kilpa- että harrastelijajuoksijoita.

Analyysi tunnisti datasta selkeästi viisi eri juoksutyyliä.

– Juoksutyylejä ei kuitenkaan pystytty yhdistämään tietyn tyyppisiin juoksuvammoihin tai juoksuvammoilta säästymiseen, sanoo Jauhiainen.

Yllättäen yhteyksiä ei myöskään löytynyt juoksutyylin ja sukupuolen tai juoksutyylin ja juoksijan tason välillä.

– Löydetyt tulokset korostavat yksilöllisen kuntoutuksen ja vammojen ehkäisystrategioiden tärkeyttä juoksijoilla, Jauhiainen toteaa.

Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan ja Calgaryn yliopiston kinesiologian tiedekunnan tutkimusyhteistyötä. Jauhiainen suoritti tutkimuksen Calgaryn tutkimusvierailunsa aikana, hyödyntäen paikallisessa yliopistossa kerättyä dataa. Tutkimukseen osallistuivat lisäksi dosentit Sami Äyrämö ja Jukka-Pekka Kauppi Jyväskylän yliopistosta sekä professori Reed Ferber ja tohtorikoulutettava Andrew J. Pohl Calgaryn yliopistosta.

Julkaisu:

Jauhiainen, S., Pohl, A. J., Äyrämö, S., Kauppi, J. P., & Ferber, R. (2020). A hierarchical cluster analysis to determine whether injured runners exhibit similar kinematic gait patterns. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Doi: 10.1111/sms.13624

Lisätietoja:

Tohtorikoulutettava Susanne Jauhiainen, susanne.m.jauhiainen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +358 40 024 7458

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme