SDP EDUSKUNTA

Jutta Urpilaisen puhe YK:n päivän tilaisuudessa Helsingin tuomiokirkossa

Jaa

Kansanedustaja, ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen
Helsingin Tuomiokirkko, YK:n päivän jumalanpalvelus

SOVINNON TIEN JA NÄHDYKSI TULEMISEN MERKITYS

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, Suomen Kristillinen Rauhanliike ja Suomen YK-liitto järjestivät tänään, kansainvälisenä YK:n päivänä jumalanpalveluksen Helsingin Tuomiokirkossa. Tilaisuus oli osa Ekumeenista Vastuuviikkoa, Suomen kaikkien kirkkojen yhteistä ihmisoikeuskampanjaa, jota vietetään 21.-28.10.2018 teemalla Ihmisarvoinen työ on jokaisen naisen oikeus. Jumalanpalveluksessa puheen piti kansanedustaja, ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen.

Urpilainen peilasi puheessaan päivän Raamatun tekstejä kokemuksiinsa Afrikassa.

- Ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana olen saanut tutustua Afrikan tilanteeseen. Kärsimyksen kertomuksiin, etenkin toivon tarinoihin. Mieleeni tulee Afrikan unionin pääkaupungissa Addis Abebassa tapaamani naisjohtajat, jotka haluavat yhdessä rakentaa konflikteista kärsineestä mantereestaan rauhan maanosaa. Mieleeni tulee Etiopiassa Etelä-Sudanin rajalla sijainneen pakolaisleirin työntekijät, jotka näkivät sotaa paenneissa lapsissa paremman tulevaisuuden rakentajia.

SUOMEN TARINA KIINNOSTAA MAAILMALLA

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön rukouspäiväjulistus kiinnittää huomion vuoden 1918 sisällissodan muistovuoteen, jonka opetuksia Urpilainen pohti puheessaan.

- Kansakuntana teimme monia virheitä ja monia ylilyöntejä. Suomi teki myös joitain asioita oikein. Sisällissodan jälkeiseen eheytyspolitiikkaan liittyi oppivelvollisuuden voimaansaattaminen. Kansakoulu oli koko kansan kohtaamisen foorumi. Koululaitos on ollut suomalainen menestystarina ja sosiaalisen nousun mahdollistaja. Toinen kohtaamisen foorumi oli kaikille avoin kunnallinen demokratia, joka loi toivoa myös hävinneiden äänen kuulumiselle.

- Meidän tarinamme köyhyydestä vaurauteen ja sisällissodasta kansakunnan eheyteen kiinnostaa. Myös meidän viestimme keinoista - osallistavasta kansanvallasta ja tasa-arvoisesta koulutuksesta - halutaan kuulla. Kuitenkin jään kysymään, mikä on ollut tuon sovinnon tien ydin. Mitä on tarvittu punaisten ja valkoisten kotiutumiseen yhteiseen kotiin, jota on yhdessä puolustettu ja rakennettu?

Urpilaisen mukaan yksi vastaus sovinnon tien löytämisessä on kuultu Helsingin Tuomiokirkossa, kun entinen arkkipiispa Kari Mäkinen saarnasi eduskunnalle viimeistä kertaa itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksessa. Mäkinen haastoi pohtimaan Täällä Pohjantähden alla -romaanin lainausta "Silmieni tasolta katselen kaikkia".

- Mielestäni siinä kiteytyy jotakin olennaista suomalaisen demokratian ja hyvinvointivaltion eetoksesta. Kaikkien näkeminen omien silmien tasolta saa meidät kuuntelemaan, mitä toisella kansalaisella on sanottavaa - ja luottamaan omaan ajatukseemme ja sanomaan sen ääneen. Silmien tasolta toisen katsominen saa meidät näkemään ainutlaatuisen arvon jokaisessa kanssaihmisessä - ja arvostamaan itseämme ja ottamaan omat lahjamme käyttöön niin arjessa, työssä kuin yhteiskunnassa.

- Itse koen, että ykseydessä on syvimmillään kyse siitä, että kukin meistä tulee nähdyksi. Että meidän identiteettimme tulee nähdyksi ja tunnustetuksi. Tänä päivänä yhteiseen ihmisyyteen pitääkin mahtua niin heteroparit kuin sateenkaariperheet, niin maassasyntyneet kuin maahanmuuttaneet, niin samalla tavalla uskovat kuin eri uskoa tunnustavat.

TARVITAAN USKOA ERI ÄÄRIPÄIDEN YKSEYTEEN

Urpilainen peräänkuulutti puheessaan uskoa eri ääripäiden ykseyteen, joka hänen mukaansa on radikaalia yhdenvertaisuusaatetta, jolla on yhteiskunnallisia vaikutuksia.

- Sata vuotta sisällissodan jälkeen saamme kysyä, miten kansalliseen demokratiaan ja lakiin perustuva yhteiskuntamme pystyy huolehtimaan rauhasta ja ihmisoikeuksista yhä keskinäisriippuvaisemmassa maailmassa. Globalisaatio. Tekoäly. Ilmastonmuutos. Muuttoliike. Kansainvälinen terrorismi. Nämä ovat esimerkkejä siitä, että kansalliset lait eivät nyt eikä tulevaisuudessa riitä turvaamaan rauhan ja ihmisoikeuksien toteutumista. 

- Kohtalonkysymyksemme on, onnistummeko palauttamaan uskon monenkeskiseen yhteistyöhön ja löydämmekö valmiuden kansainvälisen oikeuden vahvistamiseen. Juuri nyt trendi näyttää vievän meitä päinvastaiseen suuntaan. YK ei saa muodostua foorumiksi, jossa kukin käy kuuluttamassa vain oman kantansa. Kansakuntien on löydettävä halunsa kuunnella ja etsiä yhteistä tahtoa ja kehitettävä kykyään tehdä kompromisseja. 

Linkki koko puheeseen:

http://www.juttaurpilainen.fi/uutiset/puhe-ykn-paivan-jumalanpalveluksessa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Jutta Urpilainen p. 050 511 3059

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n eduskuntaryhmä teki henkilövalintoja ryhmän toimielimiin18.4.2019 14:05:55 EESTTiedote

SDP:n eduskuntaryhmä on valinnut puheenjohtajakseen Antti Lindtmanin ja varapuheenjohtajiksi Johanna Ojala-Niemelän ja Suna Kymäläisen. Valinnat olivat yksimielisiä. Ryhmän työvaliokuntaan valittiin Kim Berg, Maria Guzenina, Mika Kari, Ilmari Nurminen ja Katja Taimela. Uusi ryhmäjohto pitää infotilaisuuden tänään heti ryhmäkokouksen päätyttyä eduskunnan päärakennuksen auditoriossa (arviolta klo 15).

Lauri Ihalaisen puhe Työttömien Keskusjärjestön vuosikokouksessa17.4.2019 09:00:00 EESTTiedote

Arvoisat kokousedustajat ja ystävät Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tunnusmerkki on pyrkimys kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa ja työelämää, missä kaikki pysyvät mukana. Ajassa on liikaa eriarvoisuutta ja talouskasvu ei ole koskenut kaikkia. Hyvinvointiyhteiskunnan yksi keskeisistä tavoitteista on luoda edellytykset sille, että työllisyysaste on mahdollisimman korkea naisille, miehille ja vaikeammin työmarkkinoille pääseville. Korkea työllisyysaste on yksi keino rahoittaa tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vahvistavat julkiset palvelut, koulutus ja sosiaaliset suojaverkot. Yhden prosentin työllisyysasteen nosto tuo noin miljardin tuloja Suomen julkiseen talouteen. Nostamalla työllisyysastetta tuetaan yhteiskunnan toimivuutta ja yhteiskunnallista tasa-arvoa. Työ ei ole vain keino tulla toimeen – se on enemmän Oikeus työhön ihmisarvoa kunnioittaen on Työttömien Keskusjärjestön osuva viesti kaikille – erityisesti päättäjille. Työ ei ole ihmisarvon mitta, mutta se on enemmän kuin vain kein

SDP:n Ilmari Nurminen: Hoitajamitoitus on korjattava – kuluneen hallituskauden heikennyksiin on puututtava13.4.2019 09:21:00 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen muistuttaa, että tulevalla vaalikaudella vanhustenpalvelun epäkohtiin on puututtava nopeasti. - Tuntuu ettei mene päivääkään ilman ikäviä uutisia vanhustenhoivasta. On järkyttävää, ettei tähän ongelmaan olla kyetty puuttumaan aikaisemmin. Nyt on viimeinen hetki hoitaa asiat sellaiseen kuntoon, että hoiva- ja hoitohenkilökunta voi tehdä työnsä inhimillisissä olosuhteissa ja että jokainen vanhus saa heille kuuluvan hyvän ja yksilöllisen hoivan. - On selvä asia, että tarvitsemme lisää lääkäreitä ja hoitajia huolehtimaan ihmisten laadukkaasta hoidosta ja hoivasta. On todella tärkeää, että 0,7 minimihoitajamitoitus kirjataan lakiin. - Edellinen hallitus heikensi vanhusten hoivaa esimerkiksi vesittämällä nykyisen, ennestään riittämättömän hoitajamitoituksen ehtoja niin, että hoitovahvuuteen on voitu laskea mukaan myös ammattihenkilöstöön kuulumattomat. Tämäkin epäkohta pitää huomioida vanhuspalvelujen ongelmia korjatessa, Nurminen toteaa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Hoitaja hoitaa juuri niin hyvin kuin hänen annetaan hoitaa13.4.2019 08:34:55 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että puhe riittävästä hoitohenkilökunnan määrästä on paras keino parantaa hoiva- ja hoitotyön laatua ja ammattilaisten työssä jaksamista - Parasta hoivaa antavat sellaiset hoitajat, joiden työolosuhteista huolehditaan asianmukaisella tavalla. Uupunut ja ylikuormitettu hoitaja ei pysty tekemään työtään niin hyvin kuin haluaisi. Hoitajamitoituksen parantaminen ei yksin riitä, mutta se on silti toimenpiteenä välttämätön, painottaa Mäkisalo-Ropponen. Mäkisalo-Ropposen mukaan hoivatyön jatkuva kiire uuvuttaa hoitajia myös ammatti-identiteetin ja todellisuuden välisen ristiriidan kautta. - Hoitajat tietävät, miten työssä pitäisi toimia, mutta heille ei anneta mahdollisuuksia toimia oman ammattietiikkansa mukaisella tavalla. Tässä on yksi syy siihen, miksi kymmeniä tuhansia hoitoalan koulutettuja työntekijöitä on viime vuosina hakeutunut pois oman alan töistä. - Riittävä hoitajamitoitus ja työolosuhteiden inhimillistäminen parantaisivat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme