HUS

Juuri julkaistu: Elintapaohjaus parantaa sokeritasapainoa vielä synnytyksen jälkeenkin

Jaa

Raskaus- ja imetysajan elintapaohjauksella saadaan äitien verensokeriarvot ja tyypin 2 diabeteksen kehittyminen kuriin. HUS:ssa aiemmin julkaistujen tulosten mukaan raskausajan diabetes on ehkäistävissä korkeaan riskiryhmään kuuluvilla äideillä. Uusimmat tutkimustulokset kertovat, että elintapaohjauksella voidaan vaikuttaa äidin terveyteen vielä vuosi synnytyksen jälkeenkin.

Peräti 18 prosenttia odottavista äideistä sairastuu raskautensa aikana raskausajan diabetekseen. Heillä on muita seitsemän kertaa suurempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Äidin terveys ja elintavat vaikuttavat myös sikiön aineenvaihdunnan kehittymiseen.

Raskausdiabetekseen sairastuneista äideistä 22 prosentille kehittyi ensimmäisen synnytyksen jälkeisen vuoden aikana tyypin 2 diabeteksen kehittymistä ennakoiva sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Uusimmat Raskausdiabetes ja elintavat -tutkimuksen (RADIEL) tulokset kertovat, että elintapaohjauksella voidaan vaikuttaa äidin terveyteen vielä vuosi synnytyksen jälkeenkin: sokeriaineenvaihdunta oli heikentynyt elintapaohjausta saaneista äideistä vain 2,7 prosentilla, kun ilman ohjausta jääneistä peräti 13,3 prosentilla.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi erikoistuvan Emilia Huvisen mukaan neuvolassa tulee kiinnittää entistäkin enemmän huomiota myös äidin hyvinvointiin. Jos tätä kautta pystytään kannustamaan koko perhettä pysyviin muutoksiin, on se kansanterveyden kannalta iso asia.

Tutkimuksesta ja sen tuloksista voi lukea lisää internetsivuiltamme.

Juuri julkaistu -sarjan artikkelit ovat sellaisenaan median käytettävissä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme