HUS

Juuri julkaistu: Imusolusyöpä piileksii Troijan hevosessa

Jaa

HUS:n Juuri julkaistu -sarjassa esitellään Meilahden kampuksella tuotettuja tieteellisiä julkaisuja. Yksi tuoreimmista tutkimuksista on HYKS:n Ihotautien klinikan selvitys tekijöistä, jotka harhauttavat kehon immuunijärjestelmää tunnistamasta ihon T-solulymfoomaa, yhtä yleistymässä olevaa ihon imusolusyöpää.

Ihotautien klinikan tutkimuksessa selvitettiin, miksi iholymfoomien muuntuneet T-solut pystyvät lisääntymään ihossa aiheuttaen syöpätaudin, vaikka niitä ympäröi runsas tulehdussolujen puolustusjoukko.

Tutkimusryhmällä oli jo ennakkoon tieto siitä, että jotkut elimistön välttämättömät aminohapot synnyttävät hajotessaan immuniteettia hillitseviä molekyylejä. Solut, joissa on aminohappoja hajottavaa entsyymiä, muodostavat ikään kuin suojaverkon kasvainsolujen ympärille ja ne voivat lisääntyä kuin Troijan hevosessa, eikä elimistön oma immuunivaste pääse niihin käsiksi.  

Potilaiden veren seerumista mitattu immuunivastetta lamauttavan hajoamistuotteen ja aminohapon keskinäinen suhde heijastaa taudin vaihetta ja etenemistä. Tämän suhdeluvun mittaamista voidaan hyödyntää taudin seurannassa.  

Selvitetty tieto avaa uusia ihon T-solulymfooman hoitomahdollisuuksia. HUS:ssa on parhaillaan käynnissä seerumitestin jatkotutkimukset laajemmalla potilasjoukolla. Siinä hyödynnetään vastikään käyttöön saatua laaturekisteriä, johon on kirjattuna kaikki HUS:ssa hoidetut iholymfoomapotilaat.

Tutkimuksesta ja sen tuloksista voi lukea lisää internetsivuiltamme.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme