HUS

Juuri julkaistu: Maksansiirron jälkeiset syövät vähentyneet

Jaa

Juuri julkaistu –sarja esittelee Meilahden kampuksen tutkijoiden tieteellisiä julkaisuja. Nyt Hyksin Vatsakeskuksen johdolla on selvitetty, että maksansiirtopotilaiden syöpäriski on vuosien saatossa selvästi vähentynyt oikeanlaisilla hyljinnänestolääkitysten yhdistelmillä.

Suomessa tehdyt maksansiirrot ovat onnistuneet kansainvälisessäkin vertailussa erinomaisesti ja elinsiirron jälkeen voi hyvin jatkaa normaalia elämää. Silti onnistuneenkin elinsiirron jälkeen on riski, että puolustusjärjestelmä hyökkää vierasta kudosta vastaan ja tuhoaa siirretyn elimen. Yhteispohjoismainen maksansiirtoryhmä päätti suomalaisten ehdotuksesta selvittää, ovatko muutokset elinsiirron jälkeisessä hyljinnänestolääkityksessä vaikuttaneet maksansiirtopotilaiden syöpien määrään.

Ihmisen puolustusmekanismissa samat solut hyökkäävät sekä vieraita elimiä ja kudoksia että syöpäsoluja vastaan. Hyljinnänestolääkityksellä heikennetään omaa immuunipuolustusta niin, ettei se enää tunnista vieraita soluja, mutta tällöin se ei aina tunnista myöskään syöväksi mutatoituneita omia soluja.

Hyljinnänestolääkityksen haittavaikutuksena on lisääntynyt syövän riski, joka on elinsiirtopotilaan terveydelle suuri uhka. Kun vielä 1980-luvulla hyljinnänestolääkitystä saavien maksansiirtopotilaiden syöpäriski oli 4,53-kertainen, oli se 1990-luvulla 3,17-kertainen ja 2012 vähentynyt 1,76-kertaiseksi muuhun väestöön verrattuna. Hyksin elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan ylilääkäri, professori Helena Isoniemen mukaan tutkimus vahvistaa, että hyljinnänestolääkityksessä ollaan oltu oikealla tiellä.

Tutkimuksesta ja sen tuloksista voi lukea lisää internetsivultamme.

Juuri julkaistu -sarjan artikkelit ovat sellaisenaan median käytettävissä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme