HUS

Juuri julkaistu: Puna- ja valkojäkäläihottumat lisäävät merkittävästi joidenkin syöpien riskiä

Jaa

Juuri julkaistu –sarjassa esitellään Meilahden kampuksella tuotettuja tieteellisiä julkaisuja. Nyt HUS:ssa on selvitetty, että harvinaisilla puna- ja valkojäkäläihottumilla on selvä yhteys tiettyihin syöpiin, joista osan riski moninkertaistuu.

Vuosikymmenet on toisteltu olettamusta, että erityisesti naisilla iholla tai limakalvoilla ilmenevät puna- ja valkojäkäläihottumat lisäisivät syöpien riskiä. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi valmistuva lääketieteen lisensiaatti Pia Halonen päätti tutkia väitteen paikkansapitävyyden kansallisten potilasrekisterien avulla.

Punajäkäläihottuma lisää jonkin verran suun alueen syöpiä sekä ruokatorven, kurkunpään ja ulkosynnytinten syöpiä. Valkojäkälä puolestaan lisää ulkosynnytinten ja emättimen syövän riskiä muuhun väestöön verrattuna.

Harvinaisten puna- ja valkojäkäläihottumien syytä ei tiedetä, mutta niiden arvellaan kuuluvan autoimmuunitauteihin, joissa elimistö reagoi omia kudoksiaan vastaan. Puna- ja valkojäkäläihottumaa hoidetaan sen ilmenemispaikan mukaan joko ihotautilääkärin, gynekologin, yleislääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolla. Halonen toivoo, että tutkimusten tulokset kannustavat puna- ja valkojäkäläihottumia hoitavia lääkäreitä yhteistyöhön.

Tutkimuksesta ja sen tuloksista voi lukea lisää internetsivuiltamme.

Juuri julkaistu -sarjan artikkelit ovat sellaisenaan median käytettävissä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme