HUS

Juuri julkaistu: Vaihdevuosien jälkeinen pitkäaikainen hormonihoito lisää hieman Alzheimerin taudin riskiä

Jaa

Naisten haittaaviin vaihdevuosioireisiin suositellaan edelleen hormonikorvaushoitoa, mutta se ei ehkäise Alzheimerin tautia.

Laaja suomalainen rekisteritutkimus selvitti, että pitkäaikainen vaihdevuosien jälkeinen hormonikorvaushoito lisää Alzheimerin taudin riskiä jonkin verran.

Mitä pidempään ja mitä vanhemmaksi hormonikorvaushoitoa käytettiin, sitä suuremmaksi riski muodostui. Estrogeenihoidon ja estrogeeni-keltarauhasyhdistelmähoidon riskien välillä ei havaittu eroja.

Lisääntynyt 9 -17 prosentin riski tarkoittaa sitä, että yli 10 vuoden hormonikorvaushoitoa käyttävästä 10 000:sta iältään 70 - 80 -vuotiaista naisista Alzheimerin tautiin sairastuu 9 -18 naista enemmän kuin vastaavassa hormonihoitoa käyttämättömästä naisjoukosta.

Ennen 60 vuoden ikää aloitettu lyhytkestoinen hormonikorvaushoito ei lisännyt Alzheimerin taudin riskiä.

- Tutkimuksemme tulokset kannattaa laittaa omaan mittakaavaansa. Tämä ei ollut hälyttävä löytö, mutta nyt tiedämme, ettei hormonikorvaushoitoa kannata aloittaa Alzheimerin taudin ehkäisemisen toivossa, naistentautien erikoislääkäri, tutkimusta johtanut dosentti Tomi Mikkola HUS Naistenklinikalta toteaa.

Tutkimus julkaistiin vastikään arvostetussa kansainvälisessä British Medical Journal -tiedelehdessä.

Rekisteritutkimuksessa oli mukana 84 739 vaihdevuodet ohittanutta naista, joilla oli vuosina 1999–2013 diagnosoitu Alzheimer-tauti sekä saman verran vaihdevuodet ohittaneita naisia, joilla ei ollut Alzheimerin tautia.

Näiden naisten hormonikorvaushoidon käyttöä selvitettiin Kelan lääkeostorekisteristä.

Hyödyt ja haitat arvioitava yksilöllisesti

Samat tutkijat ovat aiemmin osoittaneet hormonikorvaushoidon pienentävän sydän- ja verisuonisairauksien sekä verisuoniperäisen dementian riskiä. Jotkut tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että estrogeenihoidolla voitaisiin estää myös Alzheimerin taudin syntyä tai etenemistä.

Alzheimerin taudin mekanismi on kuitenkin erilainen kuin verisuoniperäisen dementian.

Hormonikorvaushoidoista on sen sijaan kiistatta hyötyä vaihdevuosioireisiin, kuten kuumiin aaltoihin ja unettomuuteen. Vaihdevuosioireita onkin luultua useammalla, jopa kaksi kolmasosaa kärsii vaihdevuosioireista ja heistä 20 prosentilla ne ovat hankalia ja voivat kestää peräti 15 vuotta.

- Vaakakupissa ovat hormonikorvaushoidon hyödyt, kuten oireiden väheneminen sekä suoja sydän- ja verisuonitauteja vastaan. Nämä hyödyt ovat monella suuremmat kuin Alzheimerin taudin riski. Yksilöllinen arvio hyödyistä, odotuksista, toiveista ja hoidon riskeistä on tärkeää hormonikorvaushoitoa suunniteltaessa. Lähtökohtana tulee aina olla oireiden hoitaminen, Tomi Mikkola kertoo.

Mikkolan mukaan tarvitaan lisätutkimuksia muun muassa siitä, miten eri estrogeenimäärät vaikuttavat. Tutkimuksen iäkkäimmät ovat aikanaan käyttäneet suurempia annoksia kuin nykyisin on tapana.

Eri annostelumuotojen vaikutuksesta tutkimuksessa ei saatu tietoa.

Alzheimerin tauti on etenevä muistisairaus, jonka yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä. Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä. Sen riskiä vähentävät henkinen ja fyysinen aktiivisuus, hyvä yleisterveys sekä tupakoimattomuus.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan, Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkijoiden kanssa.

Teksti: Teija Riikola

Yhteyshenkilöt

Tomi Mikkola
tomi.mikkola@hus.fi
Puh. 050 4271187

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme