HUS-kuntayhtymä

Juuri julkaistu: Vatsa-aortan laajentuman hoito seulonnalla paremmaksi

Jaa

HUS:n Juuri julkaistu -sarjassa esitellään Meilahden kampuksella tuotettuja tieteellisiä julkaisuja. Tällä kertaa esitellään kansainvälisiä tutkimustuloksia, jotka kertovat aortan laajentumien hoidon tehostuneen 10 vuodessa. Silti Suomessa on vielä parannettavaa, koska seulontaa ei ole.

Juuri julkaistuista kohorttitutkimuksista selviää, että kuolleisuus puhkeamattoman vatsa-aortan laajentuman hoidon jälkeen vähenee jatkuvasti kaikissa maissa, joissa aneurysman kirugisen hoidon laatua on seurattu. Tutkimustiedon karttuessa Suomessakin on siirrytty vatsa-aortan aneurysmien avoleikkauksista suonensisäisiin toimenpiteisiin, joita tehdään maassamme jo puolessa tapauksista. Tämä on vähentänyt kuolleisuutta vatsa-aortan laajentumaan kaikissa potilasryhmissä.

Varhaisimmat diagnoosit tehdään maissa, joissa on aortan seinämän seulonta. Niissä tehdään myös vähemmän avoleikkauksia. Seulonnan avulla potilas pääsee varmemmin suonensisäiseen hoitoon, johon seulottujen potilaiden kuolleisuus on esimerkiksi Ruotsissa olematon eli 0,2 prosenttia. Sosiaali- ja terveysministeriö teki viisi vuotta sitten Suomen osalta selvityksen, jossa päädyttiin siihen, että aortan seulonta olisi kustannustehokasta. 

Joka kymmenennellä yli 75-vuotiaalla on vatsa-aortan laajentuma ja sen riski kasvaa iän myötä. Suomessa hoidetaan vuodessa kirurgisesti noin 400 elektiivistä vatsa-aortan laajentumaa. Hoitamaton laajentuma saattaa aiheuttaa valtimon repeytymän, mikä johtaa ilman leikkausta aina kuolemaan ja leikatuistakin noin 40 prosenttia kuolee 30 vuorokauden sisällä leikkauksesta.

Tutkimuksesta ja sen tuloksista voi lukea lisää internetsivuiltamme.

Juuri julkaistu -sarjan artikkelit ovat sellaisenaan median käytettävissä.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS-kuntayhtymä
HUS-kuntayhtymä
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS-kuntayhtymä

MEDIAKUTSU: Lean sosiaali- ja terveydenhuollossa -taskukirjan julkistamistilaisuus16.3.2018 08:38Tiedote

Tervetuloa Lean sosiaali- ja terveydenhuollossa -taskukirjan julkistamistilaisuuteen perjantaina 23.3. klo 08.20 – 08.50 Biomedicum Helsinki 1, luentosali 1 Haartmaninkatu 8, Helsinki Lean sosiaali- ja terveydenhuollossa -taskukirjassa esitellään lean-lähestymistapa ja erilaisia menetelmiä, joita terveydenhuollon ja sosiaalitoimen ammattilaiset voivat soveltaa toiminnan kehittämiseksi. Kirja on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille avaamaan lean-kehittämisen perusteita, joita on mahdollista syventää kirjallisuuteen tutustumalla ja erilaisissa koulutustilaisuuksissa. Teoksen ovat kirjoittaneet HUS Lean-kehittämisen yksiköstä Jyrki Perttunen, Esko Korhonen, Ritva Jokela ja Henna Korte, ja sen on kustantanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Kirjasta on otettu 20 000 kappaleen painos. Taskukirjan julkistaminen on osa tilaisuutta, jossa esitellään ensimmäisen HUS:n tuottaman johdon lean-koulutuksen lopputöitä. Kahvitarjoilu klo 8.00. Lisätietoja Ylilääk

Terveyskylään neljä uutta taloa – Diabetes-, Palliatiivinen, Päivystys- ja Vatsatalot avautuivat tänään28.2.2018 12:00Tiedote

Terveyskylä.fi laajenee jälleen, kun Diabetes-, Palliatiivinen, Päivystys- ja Vatsatalot avautuvat. Uudet talot tarjoavat apua äkillisesti ja parantumattomasti sairastuneille sekä diabeetikoille ja vatsan alueen vaivoista kärsiville. Niihin ja jo aiemmin avattuihin Terveyskylän taloihin kehitetään jatkuvasti digitaalisia hoitopolkuja sekä omahoito-ohjelmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme