Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry

Jyty: Sote-uudistuksen tarve ei ole kadonnut mihinkään

Jaa

Vaikka Sipilän hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus kaatuikin, ei sote-uudistuksen tarve ole kadonnut mihinkään. ”Uudistus tarvitaan ja kunnissa ja alueilla vuosien aikana tehty hyvä pohjustustyö on hyödynnettävä siinä laajuudessa kuin se on vain mahdollista”, korostaa Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki.

”Edetään uudistuksessa uuden hallituksen aikana miltä pohjalta hyvänsä, ainakin sote-kuntayhtymäpohjainen eteneminen lainsäädäntöä uudistaen on nopeallakin aikataululla mahdollista. Yhteistyön rakentamista ns. laajemmille hartioille on jo tapahtunut useissa maakunnissa ja sairaanhoitopiireissä, mm. Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä sekä myös Etelä-Pohjanmaalla. Ja valmistelutyö jatkuu mahdollisesti kesäkuussa nimitettävän uuden hallituksen käytännön toimenpiteitä ja jatkolinjauksia odotellessa”, huomautti Jyty Alajärven 40-vuotisjulhlassa 17.5. puhunut Pihlajamäki.

”Tärkeää olisi nyt, että uuden soten työstäminen jatkuu hallitusneuvotteluissakin väläytellyn valtakunnallisen parlamentaarisen valmistelun pohjalta. Normaalisti parlamentaarinen valmistelu on merkinnyt sitä, että mukana ovat olleet kaikki eduskuntapuolueet”, Pihlajamäki muistuttaa.

Sote-kustannukset kasvavat rajusti

Pihlajamäki huomauttaa, että sote-kustannukset kasvavat Tilastokeskuksen ennusteiden mukaan lähivuosikymmenenä dramaattisesti. Koko maan tasolla niiden on ennustettu nousevan vuoteen 2030 mennessä 77 %. Samaan aikaan vanhusväestön määrä kasvaa 30 prosenttia. Yli 75-vuotiaiden määrän arvioidaan koko maassa olevan vuonna 2030 lähes 800 000 eli noin 300 000 enemmän kuin vuonna 2017.

Tilastokeskuksen julkaisemien tuoreimpien tilastojen mukaan sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset olivat Manner-Suomessa 3235 euroa asukasta kohden vuonna 2017. Maakunnittain vertaillen suurimmat kustannukset olivat Kainuussa, jossa euroja käytettiin noin 4000 euroa asukasta kohden. Ja esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla vastaava luku oli 3500 euroa.

”Jotta sote-palvelut saataisiin tulevaisuudessa toimimaan aiempaa jouhevammin ja samalla kustannustehokkaammin, tuleva sote vaatii yhtenäiset ICT-järjestelmät. Niillä mahdollistetaan parempi asiakastiedon liikkuminen ja tiedolla johtaminen. Hajanaiset tietojärjestelmät pirstaloivat tiedon ja takkuavat hallintoa, ja luovat siten tehottomuutta.”

Vanhuspalveluissa hoitajamitoituksen kasvattaminen ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoidossa oli alkuvuoden yksi tärkeä puheenaihe, johon uudelta hallitukselta odotetaan linjauksia. Hoitoalalla, mm. vanhusten kotihoitopalveluissa, on tällä hetkellä huutava henkilöstöpula, joka asettaa omat vaateensa mm. alan koulutussatsauksiin.

Pihlajamäki korostaa, että sote- ja maku-uudistus laittoi käyntiin ns. sote-sektorin tukipalveluissa ja laajemmaltikin myllerryksen, joka on kohdistunut konkreettisesti erityisesti talous- ja hallintohenkilöstöön.

”Mahdolliset työnantajavaihdokset aiheuttavat huolta paitsi työsuhteen pysyvyydestä, myös muuttuneiden työtehtävien oppimisesta ja hallitsemisesta. Koulutukseen ja perehdyttämiseen pitää varata sekä aikaa että rahaa. Myös henkilöstön hyvinvointi ja muutosvalmennus pitää valmistella henkilöstöedustajien kanssa”, Pihlajamäki vaatii.

Lisätietoja: puheenjohtaja Maija Pihlajamäki, puh. 0400 537 756, maija.pihlajamaki@jytyliitto.fi

* Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 84 prosenttia. Jyty on kunta-alan vanhin ammattiliitto ja STTK:n jäsenliitto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry
Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry
Asemamiehenkatu 4
00520 HELSINKI

020 789 3799http://www.jytyliitto.fi

Jyty edustaa noin 50 000 kuntien, kuntayhtymien, seurakuntien ja yksityisten palveluksessa olevaa viran- ja toimenhaltijaa. Jäsenistöstä naisia on noin 84 prosenttia. Jyty on kunta-alan vanhin ammattiliitto ja STTK:n jäsenliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry

Jyty: Naisvaltaiset alat taas yt-rumbassa säästökohteina18.10.2019 09:40:46 EESTTiedote

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki ei hyväksy kuntien ja kuntayhtymien säästötoimia, jotka konkretisoituvat jatkuvasti lisääntyvinä yhteistoimintaneuvotteluina eri puolilla Suomea. ”On selkeästi nähtävissä, että kuntien ja sitä kautta kuntayhtymien rahoituspohja on katastrofaalisen heikossa hapessa ja talouden sopeuttamistoimet uhkaavat yhä useampaa kuntaa. Huolestuttavinta on se, että jälleen kerran ykkössäästökohteina ovat hyvinvointi- ja peruspalveluja kansalaisille tuottavat henkilöstöryhmät.”

Jytys budskap till budgetmanglingen: Samarbetsförhandlingsspiralen i kommunerna bör avbrytas17.9.2019 09:46:57 EESTTiedote

Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty kräver att regeringen som samlats till budgetmangling med fast hand avbryter kommunernas samarbetsförhandlingsspiral som en följd det svaga ekonomiska läget. Skattelösningarna som inverkat på kommunekonomin och de senaste årens nedskärningar av statsandelar har lett till att många kommuner och samkommuner inte klarar av sina lagstadgade uppgifter med den nuvarande finansieringen. Det gångna året har visat att den ekonomiska krisen har konkretiserats framför allt som ökade samarbetsförhandlingar.

Jytyn viesti budjettiriiheen: Yt-kierre kunnissa katkaistava16.9.2019 14:00:11 EESTTiedote

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty vaatii budjettiriiheen kokoontunutta hallitusta tarttumaan vahvalla otteella kuntien heikon taloustilanteen seurauksena lisääntyneen yt-kierteen katkaisemiseksi. Kuntatalouteen vaikuttaneet veroratkaisut ja viime vuosien valtionosuuksien leikkaukset ovat johtaneet siihen, että monet kunnat ja kuntayhtymät eivät selviä lakisääteisistä tehtävistään nykyisellä rahoituksella. Kuluva vuosi on osoittanut, että talousahdinko on konkretisoitunut ennen kaikkea lisääntyneinä yt-neuvotteluina.

Jyty: Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus edistää työllisyyttä ja vähentää syrjäytymistä29.8.2019 14:18:40 EESTTiedote

Ammattiliitto Jyty kannattaa subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamista kokoaikaiseksi. Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus vähentää lasten syrjäytymistä ja helpottaa erityisesti työttömien ja epätyypillisissä työsuhteissa olevien asemaa. Uuden työn vastaanottaminen helpottuu, kun ei tarvitse ensimmäiseksi miettiä, löytyykö lapselle hoitopaikkaa, Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki korostaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme