Jyväskylän yliopisto

JYU mukana Jyväskylän Pride-viikolla

Jaa

Jyväskylässä käynnistyy 31. elokuuta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava viikon mittainen Pride-tapahtuma.

Viime vuonna Pride-tapahtuman kulkuueeseen osallistui runsaasti JYU:n opiskelijoita ja henkilökuntaa. Kuvassa toiminnanjohtaja Minna Oinas (JYY) ja rehtori Keijo Hämäläinen.
Viime vuonna Pride-tapahtuman kulkuueeseen osallistui runsaasti JYU:n opiskelijoita ja henkilökuntaa. Kuvassa toiminnanjohtaja Minna Oinas (JYY) ja rehtori Keijo Hämäläinen.

Tapahtuman kulkue ja puistojuhla on peruttu koronatilanteen vuoksi, mutta Jyväskylän Seta ry. järjestää pienimuotoisempaa toimintaa viikon aikana. Yliopisto liputtaa viikon kunniaksi sateenkaarilipuin päärakennuksen edustalla.

–Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat yliopistolle tärkeitä arvoja. Meillä on moninainen yhteisö ympärillämme, jossa jokaisen tulisi kokea olevansa arvostettu. Haluamme edistää toiminnassamme tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, jotka ovat myös yliopiston opetuksen ja tutkimuksen peruslähtökohtia, rehtori Keijo Hämäläinen kertoo.

Yksi merkittävä tekijä tasa-arvon tiellä on alan koulutus. Jyväskylän yliopistossa sukupuolentutkimusta ja aiemmin naistutkimusta on opetettu jo yli 30 vuotta. Sinä aikana on koulutettu tuhansia opiskelijoita.

- Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kunnan, valtion ja viestinnän parissa ja työelämän asiantuntijatehtävissä toimii tuhansia jo pelkästään meiltä Jyväskylästä valmistuneita opiskelijoita, joilla on tietoja ja taitoja sukupuolentutkimuksen, sukupuolten ja seksuaalisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemoista. On aivan selvää, että tietotaso näistä teemoista on nykyään huomattavasti korkeampi kuin vaikkapa 1990-luvulla ja meidän tarjoamallamme asiantuntijakoulutuksella on tämän suhteen suuri merkitys, yliopistonlehtori Hannele Harjunen toteaa.

Jyväskylän yliopisto pyrkii edistämään yhdenvertaisuutta omassa toiminnassaan eri tavoin. Yliopistolla on opiskelijoista ja henkilöstöstä koostuva yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotoimikunta, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma sekä toimintamallit kiusaamiseen ja häirintään puuttumiseen.

- Suunnitelman tekoon on osallistunut henkilöstöä ja opiskelijoita niin, että yhteisön diversiteetti näyttäytyy mahdollisimman kattavasti. Lisäksi osallistavalla periaatteella on laadittu hyvän työ- ja opiskelupaikan pelisääntöjä. Meillä ei vähätellä, syrjitä tai jätetä ulkopuolelle, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotoimikunnan puheenjohtaja Tommi Auvinen kertoo.

Yliopistossa on myös häirintäyhteyshenkilöt, joihin voi ottaa yhteyttä häirintätapauksissa. Yliopisto työskentelee yhteistyössä ylioppilaskunnan kanssa ja ratkoo yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Syyskuussa 2019 yliopisto muutti 150 wc-tilaa sukupuolineutraaleiksi.

-Yhdenvertaisuuden kehittämisessä ei ole pikavoittoja, vaan tarvitaan pitkäjänteistä työskentelyä. Meidän onneksemme yliopistossa on valveutuneita ja aktiivisia opiskelijoita, jotka ovat tärkeä tuki yhdenvertaisuuden edistämisessä, sanoo rehtori Keijo Hämäläinen.

Lisätietoja:

Rehtori Keijo Hämäläinen, puh. 040 6800 215, keijo.hamalainen@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Viime vuonna Pride-tapahtuman kulkuueeseen osallistui runsaasti JYU:n opiskelijoita ja henkilökuntaa. Kuvassa toiminnanjohtaja Minna Oinas (JYY) ja rehtori Keijo Hämäläinen.
Viime vuonna Pride-tapahtuman kulkuueeseen osallistui runsaasti JYU:n opiskelijoita ja henkilökuntaa. Kuvassa toiminnanjohtaja Minna Oinas (JYY) ja rehtori Keijo Hämäläinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme