Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän ja Helsingin yliopiston tutkijoiden löytö: antibiootit kiihdyttävät kasvua immuniteetin kustannuksella

Jaa

Antibiootteja on käytetty lähes 100 vuotta taistelussa bakteeriperäisiä infektioita vastaan. Pian antibioottien teollisen tuotannon alettua ja niiden käytön yleistyttyä myös eläintuotannossa huomattiin, että antibioottien lisääminen eläinten ruokaan vauhdittaa tuotantoeläinten kasvua. Biologista mekanismia ilmiön taustalla ei kuitenkaan tunneta. Vastikään julkaistussa tutkimuksessa Jyväskylän ja Helsingin yliopiston tutkijat valottavat tätä mekanismia. Tutkimuksen tulos viittaa vahvasti siihen, että antibioottien kasvua kiihdyttävä vaikutus saavutetaan immuniteetin kustannuksella.

Antibiootteja käytetään kasvun kiihdyttäjinä runsaasti varsinkin Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Antibioottien kasvua kiihdyttävä vaikutus on todennettu ainakin broilereilla, sioilla, lehmillä, monilla kaloilla, hiirillä ja hyönteisillä. Jopa 80 % kaikista antibiooteista käytetään nimenomaan eläintuotannossa.

Antibiootit vapauttavat rajalliset resurssit kasvuun

Aiemmin on arveltu, että antibioottien kasvua kiihdyttävä vaikutus liittyy suoliston mikrobiomin muutoksiin: antibiootit tappavat suolistomikrobeja, jotka muuten kilpailisivat ravinnosta isäntäeläimen kanssa. Toisen hypoteesin mukaan eläin voi panostaa enemmän kasvuun, koska sen ei tarvitsee taistella infektioita vastaan.

Tutkijat testasivat, mitä tapahtuu geenien ilmenemiselle antibioottien antamisen jälkeen. Terveisiin perhostoukkiin injektoitiin antibiootteja, jonka jälkeen niiden geneettinen profiili analysoitiin käyttäen RNA-sekvensointitekniikkaa. Kasvuun vaikuttavien geenien säätely tehostui, mikä johti eläinten kiihtyvään kasvuun. Sen sijaan immuniteettiä ohjaavien geenien säätely pysähtyi tai hidastui.

Ilmiö todennettiin hyönteismallilla, mutta tutkijat arvioivat sen pätevän myös selkärankaisiin. Immuniteetin ylläpito vaatii paljon energiaa, ja rajalliset resurssit suunnataan sinne, missä niitä tarvitaan eniten. Antibiootit vapauttavat resurssit kasvuun, mutta voivat vakavasti häiritä immuniteettia.

Tutkimusta rahoitti Suomen Akatemia.

Julkaisu: Galarza JA, Murphy L, Mappes J. 2021 Antibiotics accelerate growth at the expense of immunity. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 288: 20211819. https://doi.org/10.1098/rspb.2021.1819

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Johanna Mappes, Johanna.mappes@jyu.fi, p. +358405372263 (suomeksi)
Yliopistotutkija Juan Galarza, Juan.galarza@jyu.fi (englanniksi)

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme