Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu yhdistää luonnontieteet ja teknologian – Ohjelmassa myös yleisöluento mikromuovien vaikutuksista ympäristössä

Jaa

Jyväskylän yliopiston kansainvälinen kesäkoulu on yksi Suomen suurimmista ja vanhimmista. Tänä vuonna kesäkoulu tuo pari sataa luonnontieteiden ja informaatioteknologian opiskelijaa ympäri maailmaa opiskelemaan Jyväskylään 5.–16.8.2019. Ohjelmassa on myös avoin yleisöluento mikromuovien vaikutuksista ympäristössä keskiviikkona 14.8.

Jo 29. kerran järjestettävä Jyväskylän kesäkoulu tuo jälleen paljon kansainvälisiä opiskelijoita ja luennoitsijoita Jyväskylän yliopistoon 5.-18.8.2019. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Jo 29. kerran järjestettävä Jyväskylän kesäkoulu tuo jälleen paljon kansainvälisiä opiskelijoita ja luennoitsijoita Jyväskylän yliopistoon 5.-18.8.2019. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Kansainvälinen kesäkoulu on Jyväskylän yliopiston erikoisuus, joka tarjoaa sekä ainutlaatuista jatkokoulutusta että tilaisuuden kansainvälistyä. Se järjestetään nyt 29. kerran. Kesäkoulun järjestävät yhdessä matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta ja informaatioteknologian tiedekunta.

Opetus ja yhteistoiminta yhdistävät luonnontieteiden, tekniikan, teknologian ja matematiikan alat laitos- ja tiedekuntarajat ylittäen.

”Laadukkaan opetuksen lisäksi kesäkoulun on tarkoitus tarjota myös mahdollisuus tutustua muihin luonnontieteiden ja informaatioteknologian opiskelijoihin kautta maailman ja näin luoda omat kansainväliset kontaktinsa, joista on monesti hyötyä tulevaisuudessa”, kertoo kesäkoulun puheenjohtaja, apulaisprofessori Jussi Toppari.

Valtaosa luennoitsijoista saapuu ulkomailta

Kesäkoulussa luennoi kaikkiaan 23 arvostettua tieteilijää, joista 17 saapuu Jyväskylän yliopistoon ulkomailta. Ohjelmassa on yhteensä 17 kurssia biologian, fysiikan, kemian, kognitiotieteen, kyberturvallisuuden, matematiikan, nanotieteen, tilastotieteen, tietotekniikan ja tietojärjestelmätieteen aloilla.

Biologiassa esillä ovat ajankohtainen ilmastonmuutos ja kestävä kehitys. Opettajaksi saapuu ympäristöriskien hallinnan ja riskiviestinnän asiantuntija, professori Tom Hatfield Kalifornian yliopistosta.

Kemian alalla luennoi muun muassa Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n johtava metrologi Teemu Näykki analyysimenetelmien validoinnista ja luotettavuuden arvioinnista. Nanotieteessä luennoimaan saapuu Katalonian kemian instituutin professori Pablo Ballester, jonka tutkimus on keskittynyt toiminnallisten nanokokoisten mokyylikoneiden ja –rakenteiden suunnitteluun ja toteutukseen. 
Apulaisprofessori Andreas Stefik Nevadan yliopistosta luennoi tietokoneiden ohjelmointikielten ihmiskeskeisen kehitystyön menetelmistä, joiden osalta hän on yksi maailman merkittävimmistä asiantuntijoista.

Yleisöluento mikromuoveista ja konsertti kaikille kesäkoulun päätteeksi

Kesäkoulun tieteellinen ohjelma avautuu myös laajemmalle yleisölle. Jyväskylän yliopiston professori, ympäristötoksikologi Jussi Kukkonen pitää kaikille avoimen esityksen mikromuovien lähteistä ja vaikutuksista keskiviikkona 14.8.2019 yliopiston päärakennuksen juhlasalissa (C1) kello 18-19.

Muoviroska ja sen aiheuttama uhka ympäristössä on herättänyt viime aikoina suurta huomiota ja keskustelua. Mitä muovin lähteistä, reiteistä ympäristöön ja ympäristövaikutuksista tiedetään? Kuinka pysyvästä ongelmasta puhutaan? Mikromuoviksi määritellään 5 millimetriä pienemmät muovipalaset.  Luennollaan professori Jussi Kukkonen kertoo mikromuovien lähteistä, vaikutuksista ja pohtii myös ratkaisuvaihtoehtoja ja kuluttajan keinoja vaikuttaa.

Kukkonen on ympäristötoksikologi, joka on kansainvälisen uransa aikana tutkinut monenlaisten orgaanisten kemikaalien, metallien, nanopartikkelien ja mikromuovin vaikutuksia vesiympäristöissä.

Toinen avoin tapahtuma on kesäkoulun päätteeksi järjestettävä Rock After Research -konsertti torstaina 15.8. 2019 Ilokivessä Seminaarinmäellä. Illan aikana esiintyy kaksi Jyväskylän yliopistoon kytkeytyvää bändiä: Whipping Post ja Salonkileijonat. Whipping Post esittää 1970-luvun hard rockiin nojaavaa musiikkia, sekä Salonkileijonat tanssittavalla tyylillä esitettyjä suurimpia hittejä kaikilta rock-aikakausilta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Kesäkoulun puheenjohtaja Jussi Toppari, j.jussi.toppari@jyu.fi, puh. +358408054123
Kesäkoulun koordinaattori Sanna Patja, sanna.patja@jyu.fi, puh. +358 40 805 5184
Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. +358 50 581 8351
Kesäkoulun ohjelma ja verkkosivut: www.jyu.fi/summerschool

Avainsanat

Kuvat

Jo 29. kerran järjestettävä Jyväskylän kesäkoulu tuo jälleen paljon kansainvälisiä opiskelijoita ja luennoitsijoita Jyväskylän yliopistoon 5.-18.8.2019. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Jo 29. kerran järjestettävä Jyväskylän kesäkoulu tuo jälleen paljon kansainvälisiä opiskelijoita ja luennoitsijoita Jyväskylän yliopistoon 5.-18.8.2019. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kävelyn tauottaminen ja hidastaminen voi auttaa ikääntynyttä jatkamaan ulkona liikkumista19.8.2019 07:30:00 EESTTiedote

Kävelyn mukauttaminen toimintakyvyn heikentyessä esimerkiksi kävelyn tauottamisella, liikkumalla hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä tukee iäkkäiden ihmisten ulkona liikkumista. Tämä näkyy laajempana elinpiirinä ja tyytyväisyytenä ulkona liikkumisen mahdollisuuksiin. Tulokset kävivät ilmi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa.

Albumiini virittää enteroviruksen tehokkaaseen infektioon – tieto auttaa viruslääkkeiden kehittämisessä16.8.2019 09:56:59 EESTTiedote

Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia patogeenejä ja aiheuttavat vuosittain suuren määrän sekä akuutteja että kroonisia infektioita. Näiden virusten infektiomekanismeissa on vielä paljon tuntemattomia seikkoja. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistutkimus toi merkittävää uutta tietoa albumiini-proteiinin ja solun vesikkeleissä olevien ionien roolista enteroviruksen perimän vapautumisessa isäntäsoluun. Tutkimustulokset voivat edistää uusien viruslääkkeiden löytämistä. Tutkimus julkaistiin Journal of Virology-julkaisusarjassa elokuussa.

Vi­ri­keym­päris­tö ka­lankas­va­tuk­ses­sa edis­tää ka­lo­jen sel­viy­ty­mis­tä tau­tie­pi­de­mioista15.8.2019 08:30:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteistyötutkimuksessa kävi ilmi, että kalanpoikasten virikekasvatus parantaa merkitsevästi kalojen selviytymistä kasvatusoloissa yleisesti esiintyvistä bakteeri-infektioista. Näin kalat myös voivat selvitä luonnossa paremmin istutuksen jälkeen. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Journal of Applied Ecology –julkaisusarjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme