Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto mukaan luontopositiivisuuden sitoumukseen

Jaa

Jyväskylän yliopisto on liittynyt mukaan yhtenä perustajayliopistona Nature Positive Universities Alliance -yliopistoverkostoon ja sitoutunut luontopositiivisuuden edistämiseen.

Yliopisto sitoutuu selvittämään biologiseen monimuotoisuuteen kohdistuvat vaikutuksensa, asettamaan tavoitteet monimuotoisuuden edistämiseksi, toteuttamaan toimet ja raportoimaan niistä vuosittain. Jyväskylän yliopisto on jo edelläkävijä ilmastopäästöjen ja luontohaittojen mittaamisessa ja raportoinnissa.

Kyseessä on YK:n ympäristöohjelman (UNEP) ja Oxfordin yliopiston käynnistämä maailmanlaajuinen yliopistoverkosto, jonka tarkoituksena on tukea luonnon ennallistamista korkeakoulusektorilla. Päämääränä on luontopositiivisuus, eli luonnon monimuotoisuus ei enää vähene, vaan luonnon tila paranee. Aloite liittyy YK:n ekosysteemien ennallistamisen vuosikymmeneen ja kestävän kehityksen tavoitteisiin.  

- Yhdeksi yliopiston strategiseksi tavoitteeksi on asetettu kulkea päämäärätietoisesti kohti planetaarista hyvinvointia. Tavoitteena on, että JYU on hiilineutraali ja luontoa kokonaisuudessaan heikentämätön vuoteen 2030 mennessä, vararehtori Henrik Kunttu kertoo.

Verkoston perustajayliopistot julkistetaan Montrealin luontokokouksessa (COP15) 8.12.2022.

- Yliopistoilla on merkittävä rooli siinä, että luontoa ei enää heikennetä vaan ennallistetaan. Opiskelijamme ovat tulevia johtajia. Luomme tietoa ja kasvatamme ajattelijoita, ja vaikutamme suoraan planeettaan. Yliopistojen työllä ekosysteemien ennallistamiseksi on näin ollen laajempi vaikutus yhteisöömme ja niiden ulkopuolelle, professori Janne Kotiaho toteaa.

Verkoston kautta Jyväskylän yliopiston opiskelijoilla on mahdollisuus liittyä luontopositiivisuuden opiskelijalähettiläiksi.

Lisätietoja:

Asiantuntija Ulla Helimo, puh. 050 340 4181, ulla.t.helimo@jyu.fi

Tiekartta planetaariseen hyvinvointiin - Jyväskylän yliopiston ympäristöohjelma https://www.jyu.fi/fi/yliopisto/organisaatio-ja-johtaminen/johtosaanto-ja-periaatteet/dokumentit/jyu-ymparistoohjelma_10062022.pdf

https://naturepositiveuniversities.net/

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme