Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto vahvasti mukana tutkimassa hiilidioksidin hyötykäyttöä

Jaa

Suomen Akatemia myönsi kaikkiaan lähes miljoona euroa rahoitusta hiilen hyödyntämiseen liittyviin nanotieteen ja kemian tutkimuksiin Jyväskylän yliopistoon.

Professori Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta johtaa yhteistyötutkimusta, jossa kehitetään tehokkaampia katalyyttejä muuntamaan hiilidioksidia polttoaineiksi.Kuva: Jyväskylän yliopisto
Professori Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta johtaa yhteistyötutkimusta, jossa kehitetään tehokkaampia katalyyttejä muuntamaan hiilidioksidia polttoaineiksi.Kuva: Jyväskylän yliopisto

Suomen Akatemia valitsi rahoitettavaksi kaikkiaan yhdeksän tutkimuskonsortiota Hiili hyödyksi (C1 Value) -akatemiaohjelmassa. Niille myönnettiin yhteensä kuusi miljoonaa euroa

Hankkeet tutkivat kemiallisia reaktioita, joilla hiilidioksidi voidaan muuttaa esimerkiksi polttoaineeksi tai kemianteollisuuden raaka-aineeksi. Tutkimuksen kohteita ovat muun muassa reaktioreitit, entsyymit ja katalyytit sekä hiilidioksidin talteenoton energiatehokkuuden parantaminen.

Jyväskylän yliopistosta yli 400 000 euron rahoituksen sai professori Karoliina Honkalan johtama yhteistyötutkimus, jossa kehitetään tehokkaampia katalyyttejä muuntamaan hiilidioksidia polttoaineiksi. Jyväskylän yliopistossa selvitetään laskennallisin menetelmin reaktion ja katalyytin mikroskooppisia ominaisuuksia käyttäen Tieteen tietotekniikan keskuksen supertietokoneita.
Saatua tietoa hyödynnetään uusien katalyyttien kehitystyössä.
Konsortiossa on mukana myös Aalto-yliopistosta professori Riikka Puurunen, joka vastaa hankkeen kokeellisesta osuudesta. Karoliina Honkala työskentelee Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksessa.

Hiilidioksidia talteen ilmasta, kasvihuonekaasuista  hyödynnettäviä kemikaaleja

Yliopistonlehtori Manu Lahtinen Jyväskylän yliopiston kemian laitokselta sai lähes 310 000 euron rahoituksen tutkimukseen, jossa kolme yliopistoa kehittää yhdessä hiilidioksidin suoraa talteenottoa ilmasta TPSA -prosessilla (lämpötila-paine riippuvainen adsorptio).   Konsortiossa ovat mukana myös Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy sekä Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT. 

Jyväskylän yliopiston osuus tutkimuksessa on kehittää hiilidioksidin selektiiviseen talteenottoon soveltuvia huokoisia adsorbenttimateriaaleja, jotka pohjautuvat metalliorgaanisiin verkkorakenteisiin (MOF). Tutkimuksen osa-alueita ovat mm. yhdisteiden syntetiikka, rakennekemiallinen (mm. röntgendiffraktio) ja termoanalyyttinen karakterisointi.

Tutkimuksessa tuotettavia materiaaleja hyödynnetään konsortion muissa osahankkeissa, jotka keskittyvät mm. yhdisteiden adsorptio-ominaisuuksien tutkimukseen, virtausmallinukseen (VTT Oy) sekä elinkaarianalyysi- ja teknistaloudellisiin tarkastelumenetelmiin (LUT).

Professori Kari Rissanen Jyväskylän yliopistosta on mukana konsortiossa, jossa tavoitteena on kehittää prosessi kasvihuonekaasujen muuttamiseksi hienokemikaaleiksi ja edelleen korkeamman käyttöasteen hiiliyhdisteiksi. Konsortiossa on mukana myös Itä-Suomen yliopisto.
Rissanen sai 210 000 euron rahoituksen Jyväskylän yliopistossa tehtävään tutkimukseen, jossa tutkitaan metallo-orgaanisten verkkorakenteiden (lyh. MOF, engl. metalloorganic frameworks) käyttöä kasvihuonekaasujen kaappauksessa sekä muuttamisessa hyödynnettäviksi kemikaaleiksi.
Tutkimuksen toinen osa keskittyy uusien kokonaan tähän tarkoitukseen soveltuvien MOF-rakenteiden kehittämiseen.
Rissanen työskentelee Jyväskylän yliopiston kemian laitoksella sekä Nanotiedekeskuksessa.

Lisätietoja:

Professori Karoliina Honkala, karoliina.honkala@jyu.fi, puh. 040 805 3686

Yliopistonlehtori Manu Lahtinen, manu.k.lahtinen@jyu.fi, puh. 040 805 3696

Prosessori Kari Rissanen, kari.t.rissanen@jyu.fi, puh. 050 562 3712

Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. 050 581 8351

Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/science/fi
Facebook: jyuscience Twitter: jyscience Instagram: jyscience 

Avainsanat

Kuvat

Professori Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta johtaa yhteistyötutkimusta, jossa kehitetään tehokkaampia katalyyttejä muuntamaan hiilidioksidia polttoaineiksi.Kuva: Jyväskylän yliopisto
Professori Karoliina Honkala Jyväskylän yliopistosta johtaa yhteistyötutkimusta, jossa kehitetään tehokkaampia katalyyttejä muuntamaan hiilidioksidia polttoaineiksi.Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme