Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto viettää 160. juhlavuottaan sivistystä ja tasa-arvoa korostaen

Jaa
Jyväskylän yliopiston juuret ulottuvat vuoteen 1863 ja ensimmäiseen suomenkieliseen opettajankoulutusseminaariin. Yliopisto juhlii 160-vuotista historiaansa nostamalla esiin sivistyksen ja tasa-arvon merkityksen, ovathan seminaarin perustajan Uno Cygnaeuksen uraauurtavat tavoitteet koulutuksen yhdenvertaisuudesta edelleen ajankohtaisia.
Harjoitukset kevätjuhlaa varten 1957. Ahti Rytkösen kuvakokoelma, Jyväskylän tiedemuseo.
Harjoitukset kevätjuhlaa varten 1957. Ahti Rytkösen kuvakokoelma, Jyväskylän tiedemuseo.

Juhlavuoden 2023 kruunaa promootio, suurin akateeminen juhla, joka 19.-21.5. näkyy myös kaupunkikuvassa. Kolmipäiväinen seremonia ylläpitää liki 800-vuotista perinnettä ja korostaa koulutuksen korkeaa arvostusta yhteiskunnassa. Jyväskylän yliopiston promootio on tiettävästi Euroopan ainoa, joka edelleen järjestetään kaikkien tiedekuntien yhteisenä ja yleisenä, eli maistereiden, tohtoreiden ja kunniatohtoreiden vihkimyksenä.

Vuosijuhlaansa yliopisto viettää 8.3. Semmareiden tähdittämänä. Vuonna 1989 opettajaopiskelijoiden perustama, iloitteleva ja kuorotaidetta luovasti uudistanut ryhmä on mitä mainioin juhlavuoden sanansaattaja. Vuosijuhlapäivänä Semmarit tarjoaa omat konserttinsa opiskelijoille sekä henkilöstölle ja kutsuvieraille.

Myös opettajankoulutuksen ytimessä, Ruusupuistossa, juhlavuotta vietetään Cygnaeuksen ja Canthin hengessä. Koulutuksen ja kasvatuksen polarisoitumista pohditaan vuoden aikana eri tilaisuuksissa, kuten kansallisilla Opettajankoulutuspäivillä 16.-17.8. Aihe on keskiössä myös alan julkaisuiden teemanumeroissa.

Juhlavuoden aikana yliopisto tarjoaa runsaasti kaikille avoimia Tiedettä kaikille -yleisötilaisuuksia, ensimmäisenä Tieteen päivät Jyväskylässä 11.-15.1. Lukuisia tapahtumia järjestetään myös yhteistyökumppanien kanssa, esimerkkinä Jyväskylän Kesän 6.-12.7. puheohjelma teemalla Tulevaisuuden toivot. Lokakuisilla Yliopistopäivillä keskitytään opettajuuden erityiskysymyksiin erityisenä kohderyhmänä alumnit, eli yliopiston kasvatit.

Merkkivuottaan tänä vuonna viettää myös yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta, joka juhlii 60-vuotista taivaltaan. Tiedekunnan juhlavuoden päätapahtumaa vietetään 26.10.

Toivotamme koko yliopistoyhteisön sekä kaikki tieteen ystävät mukaan juhlavuoden viettoon! Tapahtumatietoja täällä:

Juhlavuoden sivut

Promootiosivut

Tiedettä kaikille -tapahtumat

Lisätietoja:

Anu Mustonen, yhteiskuntasuhdepäällikkö, puh. 050 564 9022

Matti Rautiainen, vanhempi yliopistonlehtori, opettajankoulutuslaitos, puh. 040 805 3368, matti.a.rautiainen@jyu.fi

Kuvat

Harjoitukset kevätjuhlaa varten 1957. Ahti Rytkösen kuvakokoelma, Jyväskylän tiedemuseo.
Harjoitukset kevätjuhlaa varten 1957. Ahti Rytkösen kuvakokoelma, Jyväskylän tiedemuseo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Mediakutsu: Tervetuloa seuraamaan Suomen kyberosaamiskeskuksen julkistamistilaisuutta 30.3.27.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjestävät Digiturvallisuus 2023 -messuilla Jyväskylän Paviljongissa Suomen kyberosaamiskeskuksen julkistustilaisuuden. Julkistustilaisuudessa ovat mukana molempien oppilaitosten rehtorit, Jyväskylän kaupunginjohtaja sekä maakuntajohtaja. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta ja esittämään kysymyksiä paikan päällä Jyväskylän Paviljongissa torstaina 30.3. klo 14.00 alkaen.

Hyvä fyysinen kunto ei suojaa lasta ylipainon aiheuttamalta matala-asteiselta tulehdukselta23.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Noin joka neljäs suomalainen lapsi on ylipainoinen, ja yleistynyt lapsuuden ylipaino on johtanut kasvaneeseen pitkittyneen matala-asteisen tulehduksen esiintyvyyteen lapsuudesta alkaen. Ylipaino on keskeisin matala-asteista tulehdusta lisäävä tekijä, mutta hyvän fyysisen kunnon on ajateltu suojaavan ylipainon haitallisilta terveysvaikutuksilta. Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, ettei hyväkään fyysinen kunto itsessään vähennä matala-asteista tulehdusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme