Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistolla poikkeusvuodesta huolimatta hyvä akateeminen tulos vuonna 2020

Jaa

Jyväskylän yliopisto kasvatti tuloksellisuuttaan selvästi kaikkien valmistuneiden tutkintojen osalta. Tohtoreita yliopistosta valmistui 174 (127 vuonna 2019), maistereita 1 863 (1 576 vuonna 2019) ja kandidaatintutkintoja suoritettiin 1416 (1 235 vuonna 2019). Kansainvälisten vertaisarvioitujen julkaisujen määrä nousi edellisvuosien tasosta ja tieteellisten julkaisujen kokonaismäärä nousi ennätykseen.

Tulostiedote 15.3.2021

Jyväskylän yliopisto sai loppuvuodesta 2020 toteutetun KARVI-auditoinnin tuloksen 24.2.2021. Toteutettu auditointi tuotti tuloksen hyvä kaikilla arviointialueilla ja Jyväskylän yliopisto läpäisi kokonaisarvioinnin. Arviointi on voimassa seuraavat kuusi vuotta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käydyissä kautta 2021-2024 koskevissa sopimusneuvotteluissa sovittiin Jyväskylän yliopiston strategisista kehittämiskohteista sekä vahvistettiin tutkintotavoitteet ja valtakunnalliset tehtävät. Jyväskylän yliopistolle päätettiin lisätä tekniikan koulutusalalla tekniikan kandidaatin, diplomi-insinöörin, tekniikan lisensiaatin ja tekniikan tohtorin koulutusvastuu. Noin 20 vuoden ajan tavoiteltu koulutusvastuun laajennus on yliopistolle strateginen saavutus, minkä toteutumisessa keskeistä oli muun muassa maakunnan kansanedustajien, Kauppakamarin ja yritysverkoston vahva tuki.


Alueellinen yhteistyö kasvatti opetustarjontaa
Yliopisto oli aktiivinen alueellisessa yhteistyössä myös vuonna 2020. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian kanssa toteutettava EduFutura Jyväskylä -yhteistyö konkretisoitui vuoden aikana mittavan yhteisen opetustarjonnan myötä. Jyväskylän yliopisto oli lisäksi aktiivisesti mukana Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän (KeHo) vahvistamisessa.

 

Kokonaisbudjetti pysyi vuoden 2019 tasolla - tilinpäätöksen toiminnallinen tulos ennakoidusti alijäämäinen
Yliopiston liikevaihto, eli OKM:n osoittama korkeakoulujen valtionrahoitus sekä täydentävän rahoituksen toiminnan tuotot yhteensä, tilikaudelta 2020 oli 201,5 M€ ja kokonaiskustannukset 205,3 M€. Aikaisempien vuosien lahjoitusvaroista otettiin käyttöön 0,3 M€. Toiminnan kuluista 3,8 miljoonaa katettiin realisoituneilla sijoitustoiminnan tuotoilla (vuonna 2019 5,7 M€).

Yliopiston kaikista kustannuksista henkilöstökulut olivat 70 %, 144 M€ (2019 vastaavat luvut 68% ja 143 M€). Tilikauden henkilöstökuluja nostaa henkilöstölle vuonna 2020 maksettu kannustepalkkio, joka sivukuluineen on 1,2 M€. Tilavuokrat muodostavat 12 % kokonaiskuluista. Siten vain 18 % yliopiston kokonaiskuluista on muita kuin henkilöstö- ja vuokrakuluja.


Sijoitustuotto ylitti vuotuiset tavoitteet
Yliopiston sijoitusten arvo nousi 6,8 % vuonna 2020. Yliopiston koko sijoitushistorian (2011–2020) keskimääräinen vuotuinen tuotto 6,9 % ylittää edelleen selvästi vuotuisen tavoitteen 5 %. Vuoden lopussa pitkäaikaisten sijoitusten arvo oli 149,9 M€ miljoonaa euroa.

EduCluster Finland Oy:n uudelleenjärjestelyt paransivat liiketulosta
Yliopisto, EduCluster Finland Oy, UniServices Oy ja rahastoyhtiö Unifund Jyväskylä Oy muodostavat yliopistokonsernin.

EduCluster Finland Oy:n vuoden 2020 liikevaihto oli 10 466 441 euroa ja laski siten vuoteen 2019 verrattuna 5,24 %. Merkittävin syy liikevaihdon pienentymiseen oli koronapandemian tuomat haasteet kansainvälisessä kaupassa. Yrityksen liiketulos oli positiivinen (203 258,72 euroa) ja tulosmuutos edelliseen vuoteen verrattuna oli 137 %. Merkittävin syy positiiviseen tulokseen oli yrityksen toimintojen uudelleenjärjestelyt keväällä 2020, henkilöstön osa-aikaiset lomautukset ja koronapandemiaan liittyvä tuotekehitys, johon yritys sai myös Business Finlandin hankerahaa. Vuonna 2020 solmittiin sopimukset uusien koulujen käynnistämisestä Uruguayhin ja Saudi-Arabiaan (yhteistyössä HEI schoolsin kanssa). Yhtiö jatkoi tärkeitä kehityshankkeitaan tulevaisuuden liiketoimintaa varten. Tärkeimpänä suomalaisen kansainvälisen lukion päättötutkinto yhtiön Qatarissa operoimalle koululle yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ja Koulutuksen tutkimuslaitoksen (KTL) kanssa. Ensimmäisten lukiolaisten on määrä osallistua kyseiseen päättökokeeseen keväällä 2022.

Unifund Jyväskylä Oy on yliopiston 2015 perustama sijoitusyhtiö, joka sijoittaa Unifundin sijoituskriteerit täyttäviin yliopistolähtöisiin yrityksiin. Yhtiö toimii yhdessä yliopiston tutkimus- ja innovaatiopalvelujen, Yritystehdas Oy:n ja Venture Capital-yhtiöiden kanssa, tarkoituksena parantaa yliopistolähtöisten yritysten kasvun ja rahoituksen edellytyksiä. Tilikaudella arvioitiin tarkemmin neljää uutta sijoitusmahdollisuutta. Unifundin hallitus päätti sijoittaa kolmeen uuteen yhtiöön, joista yhteen tehtiin myös pieni jatkosijoitus. Syksyllä tehtiin yksi ehdollinen sijoituspäätös, joka ei ole vielä realisoitunut.

UniServices Oy:llä ei ole liiketoimintoja.

Jyväskylän yliopiston hallitus hyväksyi vuoden 2020 konsernin tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen kokouksessaan 15.3.2021. Tilinpäätös ja toimintakertomus ovat yliopistokollegion vahvistettavana kollegion kokouksessa 27.4.2021.

Lisätietoja:

Keijo Hämäläinen, rehtori, puh. 040 6800 215, keijo.hamalainen@jyu.fi
Päivi Seppä, talous- ja palvelujohtaja, puh. 050 591 9522, paivi.seppa@jyu.fi             
Jarkko Pirkkalainen, kehitysjohtaja, puh. 040 737 3364, jarkko.pirkkalainen@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Avoimen väylän uudistamisen suositukset tukevat yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämistä7.4.2021 08:15:00 EEST | Tiedote

Avoimen väylästä on kehitetty aktiivisesti uskottavaa opiskelijavalintatapaa todistusvalinnan ja valintakokeiden rinnalle. Vaikka työtä valtakunnallisesti koordinoinut Toinen reitti yliopistoon -hanke (TRY) päättyy, tavoitteena on, että yliopistot jatkavat uudistamista. Sen avuksi hanke on laatinut suosituksia avoimen väylän kehittämiseksi. Suosituksia esitellään lähemmin TRY-hankkeen webinaarissa 14.4.2021.

Hubit tarjoavat yhteisöllisyyttä etäopiskeluun Keski-Suomessa6.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Meneillään oleva poikkeusaika on osoittanut, että työn tai opintojen ei tarvitse olla välttämättä samalla paikkakunnalla kuin niiden tekijän. HUBITTAAKO?-hanke kehittää Keski-Suomessa ratkaisuja, jotka tukevat kasvukeskuksista kauempana olevien kuntien elinvoimaa. Näiden ratkaisujen, kuten verkko-opetuksen ja yhteisöllisten työtilojen, tarkoituksena on edistää etätyötä ja -opiskelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme