Jyväskylän yliopisto

Jy­väs­ky­län yli­opis­tol­le mer­kit­tä­vä ra­hoi­tus kor­keas­ti kou­lu­tet­tu­jen maa­han­muut­ta­jien ko­tout­ta­mi­seen

Jaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Jyväskylän yliopistolle 446 000 euroa kieli- ja sisältöopintoja integroivan suomenkielisen koulutusmallin kehittämiseen. Kielikeskuksen johtaman INTEGRA-hankkeen tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttajien koulutus- ja urapolkuja sekä integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. OKM:n rahoitus Jyväskylän yliopistolle on suurin yksittäinen yliopistolle maahanmuuttajien kotouttamispolkujen kehittämiseen myönnetty rahoitus.

INTEGRA-hankkeen tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttajien koulutus- ja urapolkuja sekä integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Kuva: Jesse Liimatainen.
INTEGRA-hankkeen tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttajien koulutus- ja urapolkuja sekä integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Kuva: Jesse Liimatainen.

INTEGRA-koulutusmallia on kehitetty ja pilotoitu ensimmäisen opiskelijaryhmän kanssa vuoden 2018 aikana. Nyt myönnetty rahoitus tukee koulutusmallin jatkokehittämistä. Hankkeen toisen vaiheen tavoitteena on koulutusmallin vakiinnuttaminen osaksi Jyväskylän yliopiston koulutuskokonaisuutta sekä mallin jalkauttaminen muihin suomalaisiin korkeakouluihin.

Koulutusmalli edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan, monikielisen osaamisen sekä yliopistopedagogiikan kehittämistä.

- Korkeakoulutuksen kansallinen visio kannustaa purkamaan esteitä korkeakoulupoluilta ja kehittämään jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia. Tähän kannustaa myös uudistettu lainsäädäntömme. INTEGRAn kaltaisilla koulutusinnovaatioilla voidaan nopeuttaa korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä, sanoo kielikeskuksen johtaja Peppi Taalas.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella vahvistetaan ja kehitetään maahanmuuttajien polkuja korkeakoulutukseen ja työelämään.

- Kansainvälisten opiskelijoiden integraatio suomalaiseen korkeakoulutukseen, työmarkkinoille ja yhteiskuntaan on tärkeää. Näissä hankkeissa luodaan ja kehitetään käyttökelpoisia malleja, jotka tukevat koko korkeakoulukenttää ja opiskelijoiden siirtymiä työmarkkinoille, sanoo johtaja Birgitta Vuorinen OKM:stä.

Korkeakoulutetut maahanmuuttajat jäävät usein sisääntuloammatteihin

Nykyinen kotoutumiskoulutus ei kohtaa korkeakoulutettujen maahanmuuttajien tarpeita ja valmiuksia, vaan he jäävät usein niin sanottuihin sisääntuloammatteihin eli tehtäviin, jotka eivät vastaa heidän koulutustasoaan. Tällöin heidän osaamisensa ei myöskään tule täysimääräisesti suomalaisen yhteiskunnan käyttöön. Samaan aikaan Suomessa kuitenkin tarvitaan kasvava määrä kansainvälisiä osaajia useille eri aloille.

- Riittämättömät mahdollisuudet oppia suomen kieltä sekä kankeat haku- ja valintakäytännöt hidastavat korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttajien opintoihin pääsyä. Kotoutumisen varhaisessa vaiheessa pitää päästä opiskelemaan kieltä ja oman alan sisältöjä akateemiseen yhteisöön ja ympäristöön. Tarvitaan yliopistotason opintoja, jotka kehittävät kielitaitoa ja sellaisia akateemisia taitoja, joita tarvitaan korkeakouluopinnoissa ja tietotyössä, hankkeen projektipäällikkö Tuija Lehtonen sanoo. 

INTEGRA-hankkeesta saatu tutkimuspohjainen tieto ja hankkeessa kehitetyt pedagogiset ratkaisut kieli- ja sisältöaineiden integroinnista yliopistokontekstissa tukevat kansainvälistyviä korkeakouluja, kun ne kehittävät toimintaansa vastaamaan paremmin väestörakenteeltaan muuttuvan yhteiskunnan haasteisiin. Hankkeessa kehitettävät käytännöt osaamisen tunnistamiseksi tukevat eri viranomaistahojen työtä lähtömaassa opiskeltujen opintojen ja ammatillisten pätevyyksien tunnustamiseksi.

INTEGRA-hankkeen ensimmäisen vaiheen kokemuksista ja keskustellaan seminaarissa Näkymättömät kansainväliset osaajat Suomessa - yliopiston koulutusvastuu muuttuvassa yhteiskunnassa tiistaina 21.5.2019 klo 12–16 Jyväskylän yliopiston Ruusupuistossa. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu. 

Lisätietoja:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johtaja Peppi Taalas kielikeskus,peppi.taalas@jyu.fi, 050 554 1720

kehittämispäällikkö Anna Grönlund, toiminnan ohjaus, anna.gronlund@jyu.fi, 050 3130401 

Integra-hankkeen projektipäällikkö Tuija Lehtonen, kielikeskus, tuija.lehtonen@jyu.fi, 040 8053152

Kuvat

INTEGRA-hankkeen tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttajien koulutus- ja urapolkuja sekä integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Kuva: Jesse Liimatainen.
INTEGRA-hankkeen tavoitteena on edistää korkeakoulutaustaisten ja -kelpoisten maahanmuuttajien koulutus- ja urapolkuja sekä integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Kuva: Jesse Liimatainen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme