Jyväskylän yliopisto

Jy­väs­ky­län yli­opis­ton fy­sii­kan ja ke­mian tut­ki­mus­hank­keil­le mil­joo­nan eu­ron EU:n Ho­ri­sont­ti 2020-ra­hoi­tus

Jaa

Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelma (Horizon2020) on eurooppalaista tutkimusta ja innovaatioita tukeva tutkimus- ja rahoitusohjelma, joka rahoittaa myös merkittäviä eurooppalaisia tutkimusinfrastruktuureja. Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on saanut lähes miljoonan euron suuruisen rahoituksen kolmeen uuteen tutkimusinfrastuktuureihin liittyvään hankkeesseen.

Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan tutkimukseen liittyviä laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja ja aineistoja. EU:n tavoitteena on edistää korkeatasoista tutkimusta, kansainvälistä tutkimusyhteistyötä ja tukea uusien teknologioiden käyttöönottoa sekä avata kansalliset tutkimusinfrastruktuurit kaikille eurooppalaisille korkeakoulujen ja teollisuuden tutkijoille.

"Saadut rahoitukset parantavat merkittävästi matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan mahdollisuuksia tehdä tutkimusyhteistyötä ja hyödyntää tiedekunnan tutkimuslaitteita yhdessä kansainvälisten kumppanien kanssa. Ilahduttavaa on myös näiden uusien hankkeiden monialaisuus ja yhteydet mahdollisiin sovellutuksiin”, arvioi dekaani Mikko Mönkkönen.


Tukea Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa tehtävälle materiaalitutkimukselle

Fysiikan professori Timo Sajavaaran tutkimusryhmä sai 620 000 euron rahoituksen. Se on osa 14 tutkimuslaitoksen ja neljän yrityksen yhteistä, lähes 10 miljoonan euron kumppanuushanketta, RADIATE-konsortiota.

Sajavaaran ryhmä tarjoaa ulkopuolisille tutkijoille mahdollisuuden tehdä materiaalitutkimusta Jyväskylän yliopiston hiukkaskiihdyttimillä. Tavoitteena on myös kehittää kiihdytinpohjaisia analyysimenetelmiä entistä suorituskykyisemmiksi ja monipuolisemmiksi. RADIATE-konsortiossa tehtävä kehitystyö edistää monialaisesti kiihdytinpohjaisen tutkimustiedon käyttöä ja teknologian hyödyntämistä.

Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorio on Euroopan suurimpia kiihdytinpohjaisen fysiikan infrastruktuureja ja siellä tehtävä tutkimus on hyvin kansainvälistä. Kiihdytinlaboratoriossa on ydinfysiikan ja materiaalitutkimuksen käytössä yhteensä neljä hiukkaskiihdytintä.

”Kiihdytinlaboratoriossa tehtävä ydinfysiikan kokeellinen tutkimus on laajalti tunnettua, mutta tämän hankkeen myötä myös vahva soveltavampi materiaalitutkimus saa lisää huomiota. Odotan innolla neljän vuoden aikana syntyviä kymmeniä uusia yhteistyökuvioita ja uusia edistysaskeleita ionisuihkuanalyytiikassa ja -teknologioissa”, sanoo Sajavaara.

Supertietokoneilla korvataan biomolekyylien kokeellista tutkimusta

Kemian professori Gerrit Groenhofin tutkimusryhmä sai lähes 300 000 euron rahoituksen BioExcel-2-hankkeeseen, jossa kehitetään laskennallisia tekniikoita biomolekyylien toiminnan, mekanismien, dynamiikan ja vuorovaikutusten tutkimukseen. Hanke on osa kansainvälistä tutkimuskonsortiota, jonka budjetti on lähes 8 miljoonaa euroa.

Biomolekyylejä ovat esimerkiksi proteiinit, lipidit, DNA ja erilaiset vitamiinit. Niiden toiminnan ymmärtäminen auttaa kehittämään terveyteen, lääkekehitykseen, bioteknologiaan sekä ympäristöön liittyviä uusia metodeja.

Laskennallista tekniikoista ja tietokonemallintamisesta on tullut entistä tärkeämpi osa biomolekyyleihin liittyvässä tutkimuksessa, ja niillä korvataan biomolekyyleihin liittyvää kokeellista tutkimusta.

” BioExcel-projektissa käytämme seuraavan sukupolven supertietokoneita ratkaistaksemme biologian alan tutkimusongelmia”, sanoo Groenhof.

Tuomas Lappi koordinoi hiukkasfysiikan alan teoreettisen tutkimuksen ryhmiä

Fysiikan professori Tuomas Lapin tutkimusryhmä sai 71 000 euron rahoituksen hiukkasfysiikan alan teoreettiseen tutkimukseen. Se on osa lähes 10 miljoonan euron suuruista kansainvälistä STRONG 2020-infrastruktuurihanketta.

Tuomas Lappi koordinoi yhtä hankkeeseen kuuluvista yhteistyöverkostoista, jossa on mukana lähes kaksikymmentä teoreettisen fysiikan tutkimusryhmää.

STRONG2020-hankkeessa tutkitaan kvarkkien ja gluonien välisiä vahvoja vuorovaikutuksia, jotka ovat olennainen osa hiukkasfysiikan standardimallia. Hankkeessa kehitetään eurooppalaisiin laboratorioihin ilmaisinlaitteita ja menetelmiä hiukkaskiihdyttimillä tehtäviin kokeisiin.

Tuomas Lapin koordinoima verkosto keskittyy suurimpien törmäysenergioiden kiihdytinkokeiden teoreettiseen tulkintaan.

”Tällä hankkeella lisätään yhteyksiä alan ryhmien välillä ja valmistaudutaan tulevaisuuden kokeisiin kiinteässä yhteistyössä kokeilijoiden ja teoreetikoiden kesken”, sanoo Tuomas Lappi.

Lisätietoja:

Professori Timo Sajavaara, timo.sajavaara@jyu.fi, puh. +358408054114

Professori Gerrit Groenhof, gerrit.x.groenhof@jyu.fi, puh. +358408054664

Professori Tuomas Lappi, tuomas.v.v.lappi@jyu.fi, puh. +358408054879

Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, puh. +358505818351

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta

https://www.jyu.fi/science/fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Liikuntapaikkojen tietojärjestelmä Lipas paljastaa lähiliikuntapaikkasi24.4.2019 09:30:00 EESTTiedote

Liikuntapaikkojen tietojärjestelmä Lipas kerää yhteen julkisten liikuntapaikkojen, ulkoilureittien ja virkistysalueiden tietoja. Juuri julkaistu kehittyneempi versio järjestelmästä tarjoaa avointa ja maksutonta tietoa Suomen liikuntapaikoista, niiden ominaisuuksista ja erilaisten liikuntapaikkojen tarjonnasta Suomen eri osissa. Lipas-tietokantaa ylläpitää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta.

Runsas fyysinen aktiivisuus nuoruudessa yhteydessä vähäisempään tupakointiin aikuisuudessa23.4.2019 10:00:00 EESTTiedote

Fyysisesti aktiivinen nuoruus on yhteydessä tupakoimattomuuteen myöhemmällä iällä. Vaikka fyysinen aktiivisuus vähenisi iän myötä, on nuoruuden aktiivisella elämäntyylillä silti ehkäisevä vaikutus tupakointiin. Läpi elämänsä vain vähän aktiivisesti liikkuvat miehet ja naiset tupakoivat huomattavasti todennäköisemmin kuin liikuntaa pysyvästi harrastavat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme